Για την «ενότητα της Εκκλησίας» η οποία «δεν είναι μία ενότητα που έχει να κάνει με ιδεολογίες και ιδιοτέλειες», έκανε λόγο ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας με την ολοκλήρωση της Πολυαρχιερατικής θείας λειτουργίας και πριν αρχίσει η λιτάνευση της Εικόνας, στον πανηγυρίζοντα Μητροπολιτικό Ναό της Υπαπαντής, παραπέμποντας προφανώς στο «Μακεδονικό», για το οποίο κατ’ επανάληψη έχει καταφερθεί κατά των Συλλαλητηρίων, ακόμα και πρόσφατα (διαβάστε εδώ)
«Η εορτή της Υπαπαντής του Χριστού, συνήγαγε όλους εμάς για να τιμήσουμε το πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου και να αποθέσουμε προσευχητικά πάνω στο εικόνισμά της τις ελπίδες, τις αγωνίες και τις προσδοκίες μας», ανέφερε ο Μητροπολίτης και πρόσθεσε: «Αλλά και συγχρόνως για να εκφράσουμε με κέντρο το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας την ενότητα, την ενότητα της Εκκλησίας, που είναι μία ενότητα η οποία εκφράζεται και εικονίζει την πίστη, την κοινή πίστη και κοινή ελπίδα στο πρόσωπο του Χριστού και δεν είναι μία ενότητα που έχει να κάνει με ιδεολογίες και ιδιοτέλειες».
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Σε ενωτικό τόνο όμως ήταν και η ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλου, λίγο αργότερα, στη διάρκεια του γεύματος που παρέθεσε ο Δήμος Καλαμάτας για τον εορτασμό της Πολιούχου, εκλαμβάνοντάς τη σχετική αποστροφή ως αφορούσα το «Μακεδονικό» θέμα.
«Τούτες τις ώρες, που έχουμε μπροστά μας μεγάλες προκλήσεις για την πορεία του λαού μας σε ό,τι αφορά την ευημερία, την υπεράσπιση των εθνικών μας δικαίων και των εθνικών μας παρακαταθηκών, πρέπει να γνωρίζουμε ότι το μεγαλύτερο όπλο που έχουμε είναι να αναλογιστούμε την ιστορία μας, την κληρονομιά μας και ενωμένοι να πετύχουμε τους στόχους μας», είπε ο κ. Παυλόπουλος (εδώ εκτεταμένα αποσπάσματα της ομιλίας του).
ΔΥΟ ΓΡΑΜΜΕΣ ΣΤΗ “ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ”
Όλα αυτά, παρόντων του Προέδρου της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη και του πρ. Πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά που ανοιχτά ή κρυφά προσβλέπουν σε οφέλη από το προγραμματισμένο για την Κυριακή συλλαλητήριο, αν και δεν έχουν καθαρά μέχρι σήμερα τουλάχιστον δεν έχουν πάρει καθαρή θέση. Ως και προς την ονομασία όμως, όπως παραδέχτηκε και ο αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης (real fm), υπάρχουν δύο γραμμές στη ΝΔ για την ονομασία της ΠΓΔΜ μία του 1992 και η γραμμή του Βουκουρεστίου.
Σταθερός στη γραμμή του για μη χρήση του όρου «Μακεδονία» στην ονομασία των Σκοπίων -αναμένοντας μάλιστα με αδημονία, απ’ ότι φάνηκε, το Κυριακάτικο συλλαλητήριο- ήταν ο τ. Πρωθυπουργός Α. Σαμαράς, περιορισθείς στην εξής δήλωση: «Σήμερα είναι μια μεγάλη μέρα για την Χριστιανοσύνη, για την Ελλάδα και για την Μεσσηνία, την Κυριακή θα είναι μια μεγάλη μέρα για την Πατρίδα».
Ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει βρεθεί «μεταξύ σφύρας και άκμονος» τόσο για το θέμα της στήριξης ή όχι των συλλαλητηρίων, όσο και του «Μακεδονικού», με χαρακτηριστικά παραδείγματα την αδελφή του Ντόρα στη γραμμή του πατέρα τους να δέχεται τη σύνθετη ονομασία και τον Αντ. Σαμαρά, να είναι ανένδοτος περί αυτού.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Ν.Δ. Κυρ. Μητσοτάκης δίχως καμία αναφορά στα περί ¨Μακεδονίας”, που βρίσκονται στο επίκεντρο, περιορίστηκε σε δήλωση θρησκευτικού περιεχομένου, χωρίς καμία αναφορά στο συλλαλητήριο της Κυριακής, παρ’ ότι χθες από τον Πύργο Ηλείας ζήτησε δημόσια από την κυβέρνηση «να διαφυλάξει το δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώσουν σε συνθήκες απόλυτης ασφάλειας», .
Η δήλωση του κ. Μητσοτάκη, έξω από τον Μητροπολιτικό Ναό της Υπαπαντής, έχει ως εξής:
«Από την εποχή του Ιουστινιανού, η Υπαπαντή είναι μία από τις δώδεκα μεγάλες γιορτές της Ορθοδοξίας. Είναι όμως μια σπουδαία μέρα, η πιο σημαντική γιορτή για την Καλαμάτα και για τη Μεσσηνία. Και με πολύ μεγάλη χαρά, παραβρέθηκα σήμερα, για πρώτη φορά, σε αυτή τη σημαντική γιορτή. Μια σημαντική γιορτή η οποία μας υπενθυμίζει πάντα τη σημασία της πίστης και της τήρησης των παραδόσεών μας. Η Ορθοδοξία μας είναι πάντα μια πηγή ενότητας για το Έθνος μας, στις δύσκολες περιόδους που αυτό περνά».
ΣΥΗΝΑΝΤΗΣΗ ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ – ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ
Πάντως το βράδυ της Πέμπτης, ο Αντ. Σαμαράς και ο Κυρ. Μητσοτάκης δείπνησαν μετά συζύγων σε ταβέρνα της «Μαρίνας» στην Καλαμάτα. Η διάρκειά του ξεπέρασε τις 2 ώρες και φυσικό επακόλουθο ήταν να συζητηθούν πολιτικά θέματα, με κυρίαρχο το “Μακεδονικό”. και οι πτυχές του, όπως η στάση της Ν.Δ. σχετικά με τη στήριξη ή όχι ανοιχτά των συλλαλητηρίων για το «Μακεδονικό», αλλά και η επίσημη στάση του κόμματος, καθώς, όπως έχει διαφανεί, δεν υπάρχει ενιαία γραμμή.