Τις προτάσεις του στο θέμα της διαβούλευσης του σχεδίου νόμου για τον «Εξωδικαστικό Μηχανισμό Ρύθμισης Οφειλών Επιχειρήσεων» απέστειλε το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, προς Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Δ. Παπαδημητρίου.
Το σχετικό έγγραφο που υπογράφεται από τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Δημήτρη Μανιάτη και κοινοποιείται προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλ. Χαρίτση, τον Ειδικό Γραμματέα του Τμήματος Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους κ. Φ. Κουρμούση, τους Βουλευτές Μεσσηνίας και τα Επιμελητήρια χώρας, έχει ως εξής:
«Κύριε Υπουργέ,
Σχετικά με την Διαβούλευση του σχεδίου νόμου για τον «Εξωδικαστικό Μηχανισμό Ρύθμισης Οφειλών Επιχειρήσεων», θέλουμε να σας γνωρίσουμε τις κάτωθι παρατηρήσεις μας:
- Η απόφαση σας για την ρύθμιση των χρεών των επιχειρήσεων κρίνεται θετική. Όμως προκειμένου να έχει θετικά αποτελέσματα, οι περιορισμοί στην ένταξη θα πρέπει να ελαχιστοποιούνται.
- Θεωρούμε ότι τα κριτήρια:
Για την μη συγκέντρωση του 85% των οφειλών σε έναν πιστωτή δημιουργεί σοβαρό περιορισμό στην επιτυχή εφαρμογή και αξιοποίηση του Νόμου, ειδικότερα στους πυρόπληκτους νομούς της Πελοποννήσου και Εύβοιας που η προτροπή των τραπεζών προς τις επιχειρήσεις ήταν να φέρουν όλες τις οφειλές τους προκειμένου να τις χρηματοδοτήσουν.
Επίσης επιχειρήσεις που είτε εξοφλήσουν ήδη έναν πιστωτή ή έχουν ρυθμίσει την οφειλή τους και οφείλουν σήμερα σε έναν πιστωτή πάνω από το 85% των συνολικών οφειλών τους να μη μπορούν να ενταχθούν.
- Θεωρούμε ότι τα κριτήρια για κερδοφόρα χρήση κατά την τελευταία τριετία, για οφειλή που ρυθμίστηκε μετά την 1/7/2016, του ποσού του χρέους άνω των 20.000 ευρώ και της μη ένταξης σε αυτό του συνόλου των επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών και η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή της αίτησης υπαγωγής στην ρύθμιση περιορίζουν σημαντικά την εφαρμογή της.
- Πρότασή μας είναι η εφαρμογή του νόμου να υπερβεί τα εμπόδια που ανέκαθεν έθετε το τραπεζικό σύστημα, ώστε να διασωθεί ο παραγωγικός ιστός της χώρας και κυρίως οι μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις».