Απορρίφθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, κατά τη σημερινή συνεδρίασή του, η κοινή πρόταση ψηφίσματος των επικεφαλής μειοψηφιών του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας Μιχάλη Αντωνόπουλου (“Ανεξάρτητη Συμμαχία Πολιτών”) και Μανώλη Μάκαρη (“Ανοιχτός Δήμος – Ενεργοί Πολίτες”), με το οποίο ζητούσαν να γίνει αρχαιολογική έρευνα στην πλατεία Υπαπαντής πριν προχωρήσει η ανάπλασή της.
Κατά ψήφισαν 18 σύμβουλοι και 11 υπέρ, ενώ υπήρξε και μια λευκή ψήφος, της Μαρίας Οικονομάκου, η οποία με το τέλος της συνεδρίασης πρότεινε να αποφασίσουν οι μειοψηφίες να προτείνουν να συζητηθεί το θέμα σε ειδική συνεδρίαση του Σώματος.
Ειδικότερα, η εικόνα της ψηφοφορίας είναι η εξής:
- Κατά: Πολίτης Δ., Αγγελης Αν., Αθανασόπουλος Κ., Αλειφέρη Ελένη, Βασιλόπουλος Παν., Γκλεγκλέ Ελένη, Δούβας Ι., Δούβας Παντ., Ζαφειρόπουλος Ι., Κλάδης Π., Κουκούτσης Δ., Μαρινάκης Σαρ., Μαστραγγελόπουλος Δημ, Μπάκας Ι., Μπαρούνη Μαρία, Μπασακίδης Ν., Σκοπετέας Αν., Φάβας Γ.
- Υπέρ: Αναστασόπουλος Χρ., Αντωνόπουλος Μιχ., Κοσμόπουλος Β., Κουζή Τ., Μάκαρης Μ., Νιάρχος Αν., Οικονομάκος Δημ., Σωφρονάς Γεωργ., Τζαμουρσνης Βασ.,Τσαπόγας Κων., Φαββατάς Δημ.
- Λευκό: Οικονομάκου Μαρία.
- Απόντες/ούσες: Αγγελή Μαρία, Κανάκης Β., Καραγιάννης Α., Λαζαρίδης Γ., Λιάππας Λ., Μαλαπάνη Μαρία, Μπάκας Δημ., Μπεχράκης Σταμάτης, Σταματόπουλος Ευστ., Χειλάς Παν., Χριστόπουλος Ι.
Ο Πρόεδρος της Κοινότητας Καλαμάτας Παν. Ι. Λύρας κατά την ψηφοφορία διευκρίνισε ότι δεν έχει τη δυνατότητα να τοποθετηθεί σε ψηφίσματα και κατήγγειλε τον Πρόεδρο του Δ.Σ. Καλαμάτας Δημ. Πολίτη, γιατί για δεύτερη φορά δεν έφερε το ομόφωνο ψήφισμα του Συμβουλίου Κοινότητας στο Σώμα. Ο κ. πολίτης είπε ότι δεν το γνώριζε, για να πάρει την απάντηση από τον κ. Λύρα, ότι το απέστειλε ακολουθώντας την προσήκουσα διαδικασία.
Ένα ευτράπελο της διαδικασίας της ψηφοφορίας, είναι ότι έβγαλαν τη Μαρία Μπαρούνη από την εκκλησία -όπως η ίδια ανέφρε κατά την τηλεδιάσκεψη- και ψήφισε με τη χρήση τηλεφώνου ΚΑΤΑ, ευχόμενη στο Δ.Σ. “βοηθειά μας και του χρόνου να είμαστε καλά…”! Προηγουμένως κατά την εκφώνηση του ονόματός της στην ονομαστική ψηφοφορία παρενέβη η επικεβφαλής της Παράταξης Ελένη Αλειφέρη και ειπε: “Κύριε Πρόεδρε προς στιγμή έχει κάποιο πρόβλημα, θα έλθει να ψηφίσει, με πήρε τηλέφωνο…”
Ακούστε την κα Μπαρούνη από την εκκλησία, όπως η ίδια… ομολογεί:
Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΑΑΛΑΜΑΤΑΣ Θ. ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ
Στην τοποθέτησή του ο δήμαρχος Θαν. Βασιλόπουλος, εξέφρασε τη θέση ότι “η ανάπλαση δεν σχετίζεται με τα αρχαία στο ιστορικό Κέντρο” και αναρωτήθηκε: “Γιατί το δημοτικό συμβούλιο τον Οκτώβριο του 2019 αποφάσισε υπέρ της ένταξης του έργου και αποδέχτηκε τη χρηματοδότηση; Γιατί καμία αντίδραση; Δεν ήταν γνωστά όλα αυτά; Τα μάθαμε τώρα; Τι άλλαξε ξαφνικά, και εν πάση περιπτώσει, τι νέο δεδομένο υπάρχει σήμερα που δεν υπήρχε το 2018, το 2015 το 2011 και τα προηγούμενα χρόνια; Ποιο είναι το νέο δεδομένο που θα κινητοποιήσει εκ νέου τη διαδικασία προς την εφορεία αρχαιοτήτων;”
Συνεχίζοντας ο δήμαρχος είπε ότι “το θέμα το έθεσα επίσημα και στην υπουργό πριν από περίπου δύο εβδομάδες εγγράφως και ζήτησα να ενημερωθώ για το αν υπάρχει αν έχει αλλάξει κάτι επιστημονικά, επίσημα…”
Η υπουργός Πολιτισμού απάντησε στον δήμαρχο πως “αν ο καθ’ ύλην αρμόδιος φορέας υποβάλει νέα μελέτη και προσκομίσει νεα στοιχεία τα οποία υποστηρίζουν την επιπλέον προστασία των αρχαιοτήτων με την διαδικασία που προβλέπει ο νόμος, τοτε το υπουργείο Πολιτισμού θα πράξει εκείνο που πρέπει να πράξει…”.
Καταλήγοντας ο κ. Βασιλόπουλος είπε πως εφ’ όσον υπάρχουν νέα στοιχεία που διαφοροποιούν την αρχική μελέτη που υποβλήθηκε στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβουλίο (ΚΑΣ), για τα αρχαία στο υπέδαφος της πλατείας Υπαπαντής, να προσκομιστούν και να προωθηθούν αρμοδίως. Σε διαφορετική περίπτωση θα προχωρήσει η αναμόρφωση της πλατείας Υπαπαντής.
Δείτε ολόκληρη την τοποθέτηση του δημάρχου στο Δ.Σ. Καλαμάτας
Σε παρέμβασή του ο Γραμματέας του Σώματος, Κώστα Τσαπόγα, μεταφέροντας, μέσω του τ. υπουργού και δημάρχου Καλαμάτας Σταύρου Μπένου, την πρόταση του καθηγητή Αρχαιολογίας Βασ. Λαμπρινουδάκη -ο οποίος έχει επιβλέψει έργο ανάδειξης των αρχαίων σε κεντρική πλατεία της Νάξου και επικάλυψή τους με εμφανή δάπεδα, το 1997- να προσφέρει την τεχνογνωσία του στο ανάλογο έργο της πλατείας Υπαπαντής, μαζί και με τον καθηγητή Π. Θέμελη, που και αυτός τάχθηκε υπέρ της ανάδειξης των αρχαοτήτων των Φαρών.
- Δείτε εδώ τι είπε ο Δήμαρχος Θαν. Βασιλόπουλος
ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΩΝ Μ. ΜΑΚΑΡΗ ΚΑΙ Μ. ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ
Το Κοινό αίτημα ψηφίσματος των Μιχάλη Αντωνόπουλο και Μανώλη Μάκαρη, έχει ως εξής:
«Κύριε Δήμαρχε, κύριοι συνάδελφοι δημοτικοί σύμβουλοι
Είναι γνωστό ότι έχει αναπτυχθεί ένα πολύ πλατύ κοινό με το αίτημα “Σώστε τα αρχαία της Υπαπαντής” το οποίο εκφράζει εκατοντάδες πολίτες που αυθόρμητα “συγκεντρώθηκαν” με σκοπό να γίνει αρχαιολογική έρευνα στην περιοχή αυτή πριν προχωρήσει η ανάπλαση. Πρόκειται για ένα παλιό αίτημα με καινούργια δυναμική που εκφράζει την επιθυμία η οποιαδήποτε ανάπλαση να “αποτυπώνει” και να καθιστά ορατή την ιστορική πορεία της πόλης από την εποχή των Φαρών 2.500 χρόνια πριν μέχρι και σήμερα. Μια ανάπλαση που θα κρατά στο σκοτάδι την αρχαία πόλη, αδικεί την ιστορία του τόπου και αποτελεί σπατάλη πόρων. Κάνουμε έκκληση έστω και την τελευταία στιγμή να σταματήσει η διαδικασία, να επανεξετάσει το δημοτικό συμβούλιο εξαντλητικά το θέμα και να καταλήξει σε κάθε πρόσφορη λύση που θα αναδεικνύει τις αρχαιότητες. Αναμένουμε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες ώστε να πραγματοποιηθεί αυτή η συζήτηση και να προχωρήσει η ψήφιση του συγκεκριμένου αιτήματος όπως διαμορφώνεται παρακάτω:
Με την ανάπλαση της πλατείας Υπαπαντής γράφεται ή διαγράφεται ιστορία. Και ο καθένας καλείται να διαλέξει όχθη. Είναι τόση μεγάλη η ιστορική αλήθεια και η σημασία της για το μέλλον της πόλης μας που μέχρι και σήμερα κανείς δεν αγνόησε την παρουσία του μοναδικού – σε ιστορικό βάθος χρόνου τουλάχιστον- αρχαιολογικό χώρο. Είναι κοινή απαίτηση των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας να παραχωρήσει ο δήμος όλες τις απαραίτητες διευκολύνσεις και στοιχεία προς την διεύθυνση της αρμόδιας εφορείας αρχαιοτήτων με αίτημα να αρχίσουν άμεσα οι ανασκαφικές έρευνες σε συνδυασμό με την τροποποίηση της μελέτης για την ανάπλαση του χώρου εφόσον προστατευτούν και αναδειχθούν οι υφιστάμενες αρχαιότητες στο ΝΔ τμήμα της πλατείας που αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα από τον οικισμό που αποτυπώνεται ως αρχαίες Φαρές, και καταγράφεται ως το κορυφαίο τεκμήριο της ιστορικής εξέλιξης του τόπου μας μέχρι και σήμερα».