«ΣΤΗΝ ΔΙΑΛΕΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΑΡΜΟΝΙΑΣ» ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Στο κατάμεστο αμφιθέατρο του ιδρύματος Κακογιάννη έγινε σήμερα το απόγευμα η παρουσίαση του βιβλίου του Μίκη Θεοδωράκη και του (καταγόμενου απο την Καλαμάτα) πρύτανη του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Κώστα Γουλιάμου «Στην διαλεκτική της αρμονίας». Ο μεγάλος Μίκης ήταν παρών, αειθαλής, στο πάνελ των ομιλητών. Μίλησε πρώτος και ανέλυσε με το γνωστό του πάθος και την αργή και αδύναμη πιά φωνή του τους προβληματισμούς του και την φιλοσοφία του για τον σύγχρονο κόσμο. Τα όσα αναπτύσσει στο βιβλίο του και τον διάλογο που είχε με τον Κώστα Γουλιάμο και παρουσιάζεται στο βιβλίο.
«Οι μεγάλες χώρες και όλα τα καθεστώτα ανεξαιρέτως παράγουν όπλα, πυραύλους, τανκς, βόμβες, σφαίρες στην λογική της δικής τους ευημερίας και του κέρδους και αδιαφορούν αν με αυτά σκοτώνονται άνθρωποι … Ο άνθρωπος όμως είναι μοναδικός, θύμα του παραλογισμού του πολιτισμένου κόσμου» λέει ο Μίκης .
Για να προσθέσει αυτό που γράφει και στο βιβλίο του. «Σήμερα αποδεικνύεται όλο και πιο πολύ το γεγονός ότι τα υπάρχοντα συστήματα διακυβέρνησης έφτασαν στο τέλος τους. Μαζί με την αποσύνθεσή τους έχει αρχίσει και η αποσύνθεση των ανθρώπινων κοινωνιών, τόσο των ισχυρών -θηρευτών, όσο και των αδύναμων -θυμάτων. Δεδομένου ότι οι πρώτοι είναι θύματα της τερατώδους ανάπτυξης βίας που παράγει ο μεγάλος τους πλούτος και οι δεύτεροι, δηλαδή τα θύματα είναι οι ανίσχυροι αποδέκτες της γενικευμένης βίας τόσο της στρατιωτικής όσο και της οικονομικής. Με άλλα λόγια η μισή ανθρωπότητα έχει αρχίσει την εξολόθρευση της υπόλοιπης».
Μιλώντας για τον Μίκη και τη σκέψη του ο Κώστας Γουλιάμος είπε χαρακτηριστικά: «Θα ισχυριζόμουν ότι αν ο Σολωμός έδειξε στη «Γυναίκα της Ζάκυθος» πως θα εκφραστούμε ο Θεοδωράκης υποδεικνύει πως να στοχαστούμε και προπάντων πως να συνυπάρχουμε και να δημιουργούμε ως ελεύθερα όντα».
Για το έργο και τη φιλοσοφική σκέψη του Μίκη μίλησαν οι Παναγιώτης Δόικος, αναπληρωτής καθηγτης Φιλοσοφίας ΑΠΘ, ο Γιάννης Σακέλλης ομότιμος καθηγητής κοινωνικής Πολιτικής του Πάντειου Πανεπιστημίου και ο Δημήτρης Λαμπρέλλης, καθηγητής Φιλοσοφίας του Πάντειου. Επίσης μίλησε ο εκδότης Γιώργος Δαρδανός.
Το βιβλίο εκδόθηκε από τον εκδοτικό οίκο GUTENBERG.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ