Από τον ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΛΥΒΙΩΤΗ MSc *
Ξεκίνησε την τρέχουσα εβδομάδα η προετοιμασία του Τμήματος Στίβου του Μεσσηνιακού Γ.Σ., για την αγωνιστική/ προπονητική περίοδο 2018 – 2019. Όπως συμβαίνει κάθε χρόνο, έτσι και φέτος οι αθλητές και οι αθλήτριες του Τμήματος θέτουν υψηλούς στόχους και φιλοδοξούν σε μελλοντικές αγωνιστικές διακρίσεις. Κατά την διάρκεια πολυάριθμων δεκαετιών, ο Μεσσηνιακός Γ.Σ. εκπροσωπεί συστηματικά και αδιάκοπα τον κλασικό αθλητισμό της Καλαμάτας και της Μεσσηνίας σε πολύ υψηλό επίπεδο. Τόσο σε Πανελλήνια Πρωταθλήματα όσο και σε κορυφαίες διεθνείς διοργανώσεις. Με την στήριξη της διοίκησης, με την καθοριστική συμβολή του εξειδικευμένου προπονητικού προσωπικού και την χρήση εξεζητημένου αθλητικού εξοπλισμού, οι αθλητές/ αθλήτριες του Τμήματος διαθέτουν όλες τις προϋποθέσεις για μια αξιόλογη ατομική και ομαδική παρουσία.
ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2017 – 2018
Την αγωνιστική/ προπονητική περίοδο 2017 – 2018, ο Μεσσηνιακός συμμετείχε σε 29 διοργανώσεις κλασικού αθλητισμού. Επιχειρώντας μια στατιστική καταγραφή της αγωνιστικής παρουσίας προκύπτουν τα εξής στοιχεία: 381 συνολικές συμμετοχές αθλητών/ αθλητριών, 117 μετάλλια (54 χρυσά, 36 αργυρά, 27 χάλκινα) 43 προκρίσεις σε μεταγενέστερες φάσεις διοργανώσεων.
Για τους συλλόγους που έχουν υψηλούς αγωνιστικούς στόχους τα Πανελλήνια Πρωταθλήματα έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς η συμμετοχή των αθλητών σε αυτά προϋποθέτει την επίτευξη προκαθορισμένων ορίων πρόκρισης. Ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα προσδίδει η συμμετοχή σε διεθνούς κύρους διοργανώσεις, καθώς οι κορυφαίοι αθλητές των Πανελλήνιων Πρωταθλημάτων, και εφόσον επιτευχθούν κάποια προκαθορισμένα όρια πρόκρισης, συμμετέχουν σε αυτές. Το Τμήμα Στίβου του Μεσσηνιακού έχει «εκπροσωπηθεί» σε συστηματική βάση, σε διεθνείς διοργανώσεις όλων των ηλικιακών κατηγοριών. Επιπρόσθετα, η παρουσία πολυάριθμων αθλητών του σε Πανελλήνια Πρωταθλήματα θεωρείται, διαχρονικά, δεδομένη. Στην αξιολόγηση του ΣΕΓΑΣ για την αγωνιστική περίοδο 2017 – 2018, ο Μεσσηνιακός κατετάγη 54ος μεταξύ 338 αξιολογημένων σωματείων σε όλη την χώρα. Η αναλυτικότερη αγωνιστική παρουσία των αγωνιστικών ομάδων (αποτελούμενη από 37 αθλητές και 45 αθλήτριες) κατά την περσινή περίοδο καταγράφεται ως εξής:
- Πανελλήνια Πρωταθλήματα: συμμετοχή σε 7 διοργανώσεις (Ανδρών/ Γυναικών (Πάτρα), Νέων (Λάρισα), Εφήβων/ Νεανίδων (Τρίκαλα), Παίδων/ Κορασίδων (Κατερίνη), Παμπαίδων/ Παγκορασίδων Α’ (Χαλκίδα), Ανδρών/ Γυναικών κλειστού στίβου (Φάληρο) και Σχολικό Λυκείων (Σχηματάρι)). Κατεγράφησαν 32 συμμετοχές αθλητών και κατακτήθηκαν 5 μετάλλια εκ των οποίων τα 2 ήταν χρυσά, το ένα αργυρό και τα 2 χάλκινα. Μία ήταν η πρόκριση σε διεθνή διοργάνωση.
- Διασυλλογικά Περιφερειακά Πρωταθλήματα: συμμετοχή σε 5 διοργανώσεις (Α/Γ, Π/Κ, ΠΠ/ΠΚ Α’, Συνθέτων ΠΚ Α’, ΠΠ/ΠΚ Β’). Κατεγράφησαν 129 συμμετοχές αθλητών και κατακτήθηκαν 34 μετάλλια, εκ των οποίων τα 16 ήταν χρυσά, τα 8 αργυρά και τα 10 χάλκινα. 25 ήταν οι προκρίσεις για τα Πανελλήνια Πρωταθλήματα. Ο σύλλογος κατετάγη 1ος στην γενική κατάταξη στην κατηγορία Παίδων/ Κορασίδων μεταξύ 20 συλλόγων της Περιφερείας, 2ος στην κατηγορία των Παμπαίδων/ Παγκορασίδων μεταξύ 22 σωματείων και 2ος στην κατηγορία Ανδρών/ Γυναικών (α’ διοργάνωση) μεταξύ 25 σωματείων.
- Ελληνικά Meetings/ Ημερίδες: συμμετοχή σε 5 διοργανώσεις (Φεστιβάλ Ρίψεων Τρίπολη, Θώδεια Λουτράκι, Πιεράκεια Βλαχιώτη, Τοφάλεια Πάτρα, Ημερίδα Τρίπολη). Κατεγράφησαν 50 συμμετοχές αθλητών και κατακτήθηκαν 21 μετάλλια, εκ των οποίων τα 8 ήταν χρυσά, τα 8 αργυρά και τα 5 χάλκινα. 2 ήταν οι προκρίσεις για τα Πανελλήνια Πρωταθλήματα.
- Σχολικά Πρωταθλήματα: συμμετοχή σε 3 διοργανώσεις (Α’ φάση Λυκείων (Καλαμάτα), Β’ φάση Λυκείων (Πάτρα), Γυμνασίων(Καλαμάτα) – η Γ’ Τελική Φάση καταγράφεται στα Πανελλήνια Πρωταθλήματα). Κατεγράφησαν 64 συμμετοχές αθλητών και κατακτήθηκαν 45 μετάλλια εκ των οποίων τα 22 ήταν χρυσά, τα 15 αργυρά και τα 8 χάλκινα. 16 ήταν οι προκρίσεις σε επόμενες φάσεις σχολικών πρωταθλημάτων Λυκείων.
- Διεθνείς Διοργανώσεις: συμμετοχή σε 2 διοργανώσεις («Παπαφλέσσεια» Καλαμάτα, Παγκόσμια Γυμνασιάδα Μαρόκο). Κατεγράφησαν 22 συμμετοχές αθλητών.
- Ημερίδες Κλειστού Στίβου: συμμετοχή σε 3 διοργανώσεις (Άγιος Κοσμάς (2), Στάδιο Ειρήνης & Φιλίας). Κατεγράφησαν 33 συμμετοχές αθλητών και κατακτήθηκαν 6 θέσεις στην πρώτη τριάδα: 2 πρώτες θέσεις, 2 δεύτερες και 2 τρίτες.
- Διοργανώσεις Ανώμαλου Δρόμου: συμμετοχή σε 4 διοργανώσεις (Μαραθώνιος Μεσσήνης, Δρόμος Καλαμάτας, Navarino Challenge, Run the Theatre Μεγαλόπολη). Κατεγράφησαν 51 συμμετοχές αθλητών και κατακτήθηκαν 6 μετάλλια, εκ των οποίων τα 4 ήταν χρυσά και τα 2 αργυρά.
ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΑΘΛΗΤΩΝ
Η διεθνής εκπροσώπηση: Η Μαριδήμη Χανδρινού εκπροσώπησε τα Εθνικά χρώματα στην Παγκόσμια Γυμνασιάδα που διεξήχθη το Μαράκες (Μαρόκο). Συμμετείχε στον τελικό του άλματος σε μήκος και κατέκτησε την 7η θέση.
Οι Πανελληνιονίκες: η ομάδα σκυταλοδρομίας 4×80μ των Παγκορασίδων, αποτελούμενη από τις Νικολέτα Μαχαίρα, Χριστιάνα Πλατανίτη, Ηλιάνα Τασιοπούλου και Μαριλένα Φεράι, κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο ομώνυμο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα. Η Μαριδήμη Χανδρινού κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο άλμα σε μήκος στο Πανελλήνιο Σχολικό Πρωτάθλημα Λυκείων. Ο Νίκος Ζαχαρέας κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο, στο άλμα σε μήκος, στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Παμπαίδων. Η Ηλίανα Τασιοπούλου κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο, στα 300μ με εμπόδια, στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Παγκορασίδων. Ο Χρήστος Μέτα κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο, στα 400μ με εμπόδια, στο Πανελλήνιο Σχολικό Πρωτάθλημα Λυκείων.
Η συμμετοχή στον τελικό: σε επίπεδο Πανελληνίων Πρωταθλημάτων 20 ήταν οι συμμετοχές στον τελικό των αγωνισμάτων μεταξύ των 32 συμμετεχόντων αθλητών/ αθλητριών του Τμήματος. Με άλλα λόγια το 62,5 % των συμμετεχόντων αθλητών είχε αυτή την σημαντική διάκριση.
Ο αριθμός ατομικών συμμετοχών: ο Γιώργος Κούσκουλας είχε τον μεγαλύτερο αριθμό συμμετοχών μεταξύ των αθλητών του Τμήματος με 10 αγωνιστικές εμφανίσεις. Η Μαριδήμη Χανδρινού είχε τις περισσότερες συμμετοχές μεταξύ των αθλητριών με 12 αγωνιστικές εμφανίσεις.
Οι κορυφαίες επιδόσεις: στις στατιστικές κατηγορίες αγωνιστικών επιδόσεων του ΣΕΓΑΣ όλων των ηλικιακών κατηγοριών (top lists), αναφέρονται οι αθλητές:
(Ανοιχτός στίβος): Νίκος Ζαχαρέας, άλμα σε μήκος και 100μ. με εμπόδια (εμφανίζεται 3 φορές σε διαφορετικές αγωνιστικές κατηγορίες), Χρήστος Μέτα, 400μ με εμπόδια (εμφανίζεται 4 φορές), Γιώργος Κούσκουλας, άλμα σε μήκος (εμφανίζεται 2 φορές), Κυριάκος Μαγουλιανίτης, ακοντισμός (εμφανίζεται μια φορά), Μαριδήμη Χανδρινού, άλμα σε μήκος (εμφανίζεται 4 φορές), Χριστιάνα Πλατανίτη 300μ., Μαριλένα Φεράι 80μ. με εμπόδια και Ηλιάνα Τασιοπούλου 300μ. με εμπόδια εμφανίζονται από μια φορά.
Υψηλότερη κατάταξη μεταξύ των αθλητών του Τμήματος έχει ο Νίκος Ζαχαρέας (άλμα σε μήκος, 6,69μ.) με την 2η καλύτερη επίδοση στην Ελλάδα στην κατηγορία των Παμπαίδων. Υψηλότερη επίδοση μεταξύ των αθλητριών έχει η Μαριδήμη Χανδρινού (άλμα σε μήκος, 5,85μ.) με την 5η καλύτερη επίδοση στην Ελλάδα στην κατηγορία των Κορασίδων.
(Κλειστός στίβος): Γιώργος Κούσκουλας, 200μ. και 400μ. (εμφανίζεται 3 φορές), Νίκος Ζαχαρέας, άλμα σε μήκος (εμφανίζεται μια φορά), Μαριδήμη Χανδρινού, άλμα σε μήκος (εμφανίζεται 2 φορές).
Υψηλότερη κατάταξη έχει ο Γιώργος Κούσκουλας (400μ., 51’’.75) με 2η καλύτερη επίδοση στην Ελλάδα στην κατηγορία των Παίδων. Η Μαριδήμη Χανδρινού (άλμα σε μήκος, 5,35μ.) έχει την 5η καλύτερη επίδοση στην Ελλάδα στην κατηγορία των Κορασίδων.
Πρόσκληση στην προ εθνική ομάδα: Οι ατομικές αγωνιστικές διακρίσεις των αθλητών ολοκληρώνονται με την επιλογή της Κρίνας Δημητροπούλου στην προ εθνική ομάδα των Παίδων/ Κορασίδων, χάρη στην εξαιρετική της επίδοση των 47.03 μέτρων στον ακοντισμό.
ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΩΝ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ
Το ανθρώπινο δυναμικό του Τμήματος, αποτελούμενο από προπονητές και συνεργάτες, χαρακτηρίζεται για την εποικοδομητική συνεργασία των μελών του. Οι προπονητές των αγωνιστικών ομάδων Άρης Τριανταφυλλόπουλος, Ελένη Χαντζή, Γιάννης Καλυβιώτης, Θεόδωρος Χάντζος, Λούης Τσάτουμας και Γιάννης Γρίβας είναι οι αποκλειστικοί συντελεστές του προπονητικού έργου. Η προπονητική ομάδα των Ακαδημιών, αποτελούμενη από την Μαρία Χρονοπούλου, Γιάννα Κοστρίβα, την Χαρά Χιουρέα, την Ελένη Θεοδωρακοπούλου και τον Παναγιώτη Κάβδα καλλιεργεί συστηματικά το ταλέντο και τις κινητικές ικανότητες των νεαρών αθλητών, προετοιμάζοντας κατ αυτόν τον τρόπο τις μελλοντικές αγωνιστικές ομάδες του Τμήματος.
Η λίστα των συνεργατών εμπεριέχει μια σειρά αξιόλογων προσωπικοτήτων που συμβάλλουν στην εξαιρετική λειτουργία του Τμήματος. Ο Γιώργος Κανελλόπουλος επιμελείται θέματα σχετικά με την οργανωτική λειτουργία των ομάδων, ο Σωτήρης Δρακόπουλος επωμίζεται τον τομέα των δημοσίων σχέσεων, ο Ηλίας Ευτυχιάκος αναλαμβάνει πολυσύνθετη δραστηριότητα στην διοργάνωση εκδηλώσεων και ο Γιάννης Ξανθάκης παρέχει υπηρεσίες ψηφιακής καταγραφής των αγωνιστικών και μη αγωνιστικών δράσεων.
Ο Γιάννης Σταυρόπουλος, ως έφορος, είναι υπεύθυνος για την αποτελεσματική λειτουργία του τμήματος στην Μεσσήνη, ενώ ο Δημήτρης Πουλόπουλος ως μέλος της διοίκησης του Μεσσηνιακού είναι ο επικεφαλής και συντονιστής του Τμήματος Στίβου στο σύνολο των διαδικασιών του.
* Εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής – Προπονητής Κλασσικού Αθλητισμού