Του Θόδωρου Σταυριανόπουλου
Μαθηματικού – Msc Ηθικής Φιλοσοφίας
Τα 33 Δημοτικά Διαμερίσματα του Δήμου Καλαμάτας αποτελούν τα κλαδιά του Δήμου μας. Από αυτά τα κλαδιά αν η «καλλιέργεια» γίνει σωστά ο Δήμος θα κόψει πολλούς καρπούς αειφόρου ανάπτυξης. Τα δημοτικά διαμερίσματα δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως «πλεονάζον προσωπικό» σε επιχείρηση που εξυγιαίνεται.
Κάτω από την ομπρέλα του Συμβουλίου της Κοινότητας Καλαμάτας στεγάζουμε και εμείς οι Κοινοτικοί Σύμβουλοι οι εκλεγμένοι με την παράταξη «ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΜΕΤΑ» το αναπτυξιακό όραμά μας, ξεδιπλώνοντας και εφαρμόζοντας το πρόγραμμα του συνδυασμού μας, όσο μας αφορά ως Κοινότητα Καλαμάτας.
Θέλουμε το Κοινοτικό μας Συμβούλιο να κάνει τη δική του εκκίνηση και να μιλά με στοιχεία αλήθειας παρά με στοιχεία εντύπωσης. Να αποτελέσει αλεξικέραυνο και κιβωτό αξιών για την πόλη μας. Θέλουμε μια πόλη με ανθρώπινο πρόσημο που θα σέβεται τον πολίτη πρόσφεροντάς του υπηρεσίες σύγχρονες και αειφορικές.
Θέλουμε μια κοινότητα πρωταγωνιστή στην εξέλιξη της πόλης, μια κοινότητα που θα είναι ισότιμος συνομιλητής στο τραπέζι των εξελίξεων, μια κοινότητα που θα παράγει έργο ουσίας προς όφελος των δημοτών και όχι φερέφωνο και υποταγμένη στις προσταγές του Δημάρχου και που θα εξυπηρετεί μόνο τους κομματικούς πελάτες.
Θέλουμε ένα Τοπικό Συμβούλιο και έναν Πρόεδρο που εφαρμόζοντας το καθηκοντολόγιο με τις αρμοδιότητες, που, ο νόμος του έχει αναθέσει, να αναδεικνύει ρόλους δημιουργικούς.
Θέλουμε ένα Συμβούλιο δημιουργικό και αειφορικό που ο Πρόεδρος του να μην φοράει μόνο τα καλά του για το «φαίνεσθαι» και να κάνει τον «τροχονόμο» στην αναπαράσταση της Επανάστασης του 1821 και στη λιτάνευση της Εικόνας στην πόλη μας. Δεν υποτιμούμε ούτε την αναπαράσταση της Επανάστασης ούτε τη λιτανεία της Εικόνας. Απεναντίας θεωρούμε ότι είναι εκδηλώσεις που τιμούν την πόλη μας.
Θέλουμε ένα Συμβούλιο που θα επαναστατεί για το καλό της πόλης του, θέλουμε ένα Συμβούλιο που θα εμπνέεται από την λιτάνευση της Εικόνας.
Τότε θα νικηθεί το δίλλημα της ψεύτικης εξυπηρέτησης και θα πρυτανεύσει η αρετή και η σύνεση στην διαχείριση των προβλημάτων.
Η κάθε πόλη είναι ένας ζωντανός οργανισμός με αποτέλεσμα συνεχώς να εξελίσσεται και να αλλάζει μορφή. Ως εκ τούτου απαιτούνται συνεχείς παρεμβάσεις σ’ όλα τα επίπεδα.
Βελτιώνοντας το απλό καθημερινό πρόβλημα η πόλη αποχτά άλλη ανάσα και βηματισμό. Ο πολίτης εισπράττει τον απαιτούμενο σεβασμό και αρχίζει πλέον να εμπιστεύεται τους ανθρώπους που διοικητικά ασχολούνται με την πόλη του.
Η Δημοτική ιστορία κάθε τόπου έχει να επιδείξει Αριστείδη, Λεωνίδα, Περικλή, Κυναίγειρο αλλά και Ιππία και Αλκιβιάδη. Η επικρατούσα διαχρονική άποψη όλων αυτών των αντιλήψεων φέρνει το αθροιστικό τοπικό αποτέλεσμα και την πρόοδο ή την υστέρηση κάθε τόπου.
ΥΓ.1 Η επιτυχία δεν είναι πηγή ικανοποίησης για ότι προηγήθηκε αλλά πηγή υποχρέωσης για ότι πρέπει να ακολουθήσει και αυτό το γνωρίζουμε καλά.
ΥΓ.2 Στη ζωή μου αρέσει να πορεύομαι με ένα βηματισμό αξιοπρεπή, με ένα βηματισμό που εφάπτεται με την κοινωνία αξιοκρατικά. Ζω το παρόν μέσα απ’ το παρελθόν. Αυτή η σχέση, μου προσδιορίζει το αύριο.