ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΕΙΥΘΥΝΤΡΙΑ ΤΗΣ ΝΙΝΕΤΑ ΣΩΤΗΡΑΚΗ
Τις εκδηλώσεις που προγραμματίζει η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Καλαμάτας, παρουσιάστηκαν σε συνέντευξη Τύπου, στο αναγνωστήριο της, σήμερα Παρασκευή (8 Μάρτιου 2018), στις 11 το πρωί.
Ειδικότερα παρουσιάστηκαν οι ακόλουθες εκδηλώσεις:
- Αφιέρωμα στα 44 χρόνια συγγραφικής πορείας της Μάρως Δούκα σε συνεργασία με το Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (14/03/2018),
- Ο Μαραθώνιος Ανάγνωσης για τη Γαλλοφωνία 2018 (17/03/2018),
- Η έκθεση «Η σχέση της Καλαμάτας με τη Γαλλία μέσα στο χρόνο: από το Γουλιέλμο Βιλλεαρδουίνο έως σήμερα» (17-23/03/2018),
- Η εκδήλωση «Αίσωπος & Λαφονταίν: μια διαλεκτική σχέση με παιδαγωγικές προεκτάσεις», σε συνεργασία με την Ένωση Μεσσήνιων Συγγραφέων (19/03/2018).
Η Πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Δημοσίας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Καλαμάτας, Στέλλα Καρλαύτη και ο Πρόεδρος του Τμήματος Φιλολογίας και Αντιπρόεδρος της βιβλιοθήκης, Καθηγητής Βασίλειος Λ. Κωνσταντινόπουλος, παρουσία και της Διευθύντριας της Βιβλιοθήκης, Νινέτας Σωτηράκη, μίλησαν για την εκδήλωση, “Στο πηδάλιο της γραφής: η Μάρω Δούκα για τα 44 χρόνια της συγγραφικής της πορείας”.
Την εκδήλωση, που διοργανώνει η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Καλαμάτας και το Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου θα γίνει την Τετάρτη 14 Μαρτίου 2018, στις 7:30 το απόγευμα, στο Αμφιθέατρο «Νικόλαος Πολίτης» της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (Ανατολικό Κέντρο – Παλαιό Στρατόπεδο, Καλαμάτας).
ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΑΛΛΟΦΩΝΙΑ
Στον ίδιο χώρο, σε συνέντευξη με άλλη σύνθεση στο πάνελ, παρουσιάστηκε η εκδήλωση για το Μαραθώνιο Ανάγνωσης για τη Γαλλοφωνία και τα τρία ακόμη θέματα της ίδιας ενότητας. Παραβρέθηκαν ο επίτιμος πρόξενος της Γαλλίας στην Καλαμάτα, ψυχολόγος Αριστείδης Μουτζούρης, οι καθηγήτριες Γαλλικών, Κάλλια Ταβουλάρη και Ευριδίκη Εξαρχάκου, οι οποίες αναφέρθηκαν στη διοργάνωση του Μαραθώνιου Ανάγνωσης και η Αντωνία Παυλάκου από την Ένωση Μεσσήνιων Συγγραφέων, η οποία επικεντρώθηκε στην εκδήλωση για την διαλεκτική σχέση Αισώπου-Λαφονταίν.
Η Διευθύντρια της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Καλαμάτας, Νινέτα Σωτηράκη, μίλησε για τις εκδηλώσεις που που προγραμματίζονται από τον φορέα τον οποίον προΐσταται:
Για δεύτερη φορά στην Καλαμάτα, η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Καλαμάτας διοργανώνει το Μαραθώνιο Ανάγνωσης για τη Γαλλοφωνία. Η εκδήλωση θα διεξαχθεί το Σάββατο 17 Μαρτίου 2018, στις 11 το πρωί, ταυτόχρονα με 34 σημεία στην Ελλάδα, στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας. Συμμετέχουν πάνω από 150 αναγνώστες μαθητές, καθηγητής και ιδιώτες και τα εξής σχολεία:
- 3ο Γυμνάσιο Καλαμάτας: Υπεύθ. Καθηγήτρια Ουρανία Σκλήκα
- 6ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας, 18ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας, 1ο – 2ο Δημοτικό Σχολείο Χώρας: Υπεύθ. Καθηγήτρια Sylvie Dufrèsne
- Δημοτικό Σχολείο Βαλύρας, Δημοτικό Σχολείο Εύας, Δημοτικό Σχολείο Αρφαρών: Υπεύθ. Καθηγήτρια Μαρία – Ελένη Δημάκου
- 2ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας: Υπεύθ. Καθηγήτρια Αικατερίνη Μπουγιούκου
- Γυμνάσιο Αρφαρών: Υπεύθ. Καθηγήτρια Βασιλική Παπαχριστοπούλου
- 4ο Λύκειο Καλαμάτας: Υπεύθ. Καθηγήτρια Βασιλική Πανταζή
- Κέντρο Γαλλικής Γλώσσας «Κάλλια Ταβουλάρη»: Υπεύθ. Καθηγήτρια Κάλλια Ταβουλάρη
- Κέντρο Γαλλικής Γλώσσας «Saint-Exupéry”: Υπεύθ. Καθηγήτρια Ευρυδίκη Εξαρχάκου
- Κέντρο Γαλλικής Γλώσσας «Ma cour de français”: Υπεύθ. Καθηγήτρια Ειρήνη Κυριακού
Φέτος, επιλέξαμε τους Μύθους του Lafontaine. Οι συμμετέχοντες θα διαβάσουν, θα θεατροποιήσουν, θα τραγουδήσουν, θα χρησιμοποιήσουν μάσκες που φιλοτέχνησαν.
Λίγα λόγια για το βιβλίο:
Οι μύθοι του Lafontaine είναι μια συλλογή από 240 ποιήματα σε 12 βιβλία, με ήρωες ζώα που συμπεριφέρονται σαν άνθρωποι ή, σε δεύτερη ανάγνωση, με ήρωες ανθρώπους μεταμφιεσμένους σε ζώα. Όπως γράφει ο ίδιος ο ποιητής σ’ έναν έμμετρο πρόλογό του: Όλα μιλάνε στο έργο μου, μιλάνε και τα ψάρια και λένε πράγματα για μας, πέρα από χρόνια, τόπους: χρησιμοποιώντας ζωντανά διδάσκω τους ανθρώπους. Η ιδέα δεν είναι πρωτότυπη, αφού πρώτος διδάξα» θεωρείται ο Αίσωπος, με συνεχιστές τους Λατίνους, Ανατολίτες και άλλους μυθοποιούς. Όμως, ο Lafontaine δεν οικειοποιήθηκε παρά μόνο τον πυρήνα των προγενέστερων μύθων, τον οποίο μεταποίησε, επένδυσε στιχουργικά, προσάρμοσε στις συνθήκες της εποχής του και, αποθέτοντάς τους την προσωπική του σφραγίδα.
Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα αριστουργήματα της Παγκόσμιας Λογοτεχνίας που συγκινεί διαχρονικά μικρούς και μεγάλους.
Η Εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Διεύθυνσης Α’θμιας & Β’θμιας Εκπαίδευσης Πελοποννήσου. Πρώτος αναγνώστης θα είναι για φέτος ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών κ. Γιώργος Κατρούγκαλος και δεύτερος αναγνώστης ο Επίτιμος Πρόξενος της Γαλλίας στην Καλαμάτα κ. Αριστείδης Μουτζούρης. Φιλική συμμετοχή στην εκδήλωση θα έχει η Παιδική & Νεανική Μοντέρνα Χορωδία Hacuna Matata του Γιώργου Σκλήκα. Την αφίσα προώθησης φιλοτέχνησε ο κ. Άρης Κορομηλάς.
ΕΚΘΕΣΗ «Η ΣΧΕΣΗ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΜΕ ΤΗ ΓΑΛΛΙΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ»
Η έκθεση που θα φιλοξενηθεί στο Πνευματικό Κέντρο από 17 έως 23/03/2018, είναι προϊόν πολύμηνης αρχειακής και βιβλιογραφικής έρευνας και η επιστημονική ομάδα που επιμελήθηκε το υλικό αποτελείται από τις: Dufresne Sylvie, Δημάκου Μαρία – Ελένη, Εξαρχάκου Ευρυδίκη, Κυριακού Ειρήνη, Σκλήκα Ουρανία, Σωτηράκη Νινέτα, Ταβουλάρη Κάλλια. Στόχος μας είναι να δείξουμε ότι η αγάπη για τη γαλλική γλώσσα και τον γαλλικό πολιτισμό στην πόλη μας έχει βαθιές ιστορικές, κοινωνικές, εμπορικές και πολιτισμικές ρίζες που ξεκινούν από τον 13ο αιώνα και φτάνουν αδιάρρηκτες έως τις μέρες μας.
Την Παρασκευή 23 Μαρτίου 2018 την έκθεση θα τιμήσει με την παρουσία του η Α.Ε. ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κύριος Προκόπιος Παυλόπουλος.
ΑΙΣΩΠΟΣ & ΛΑΦΟΝΤΑΙΝ: ΜΙΑ ΔΙΑΛΕΚΤΙΚΗ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΕΣ ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ
Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη σε συνεργασία με την Ένωση Μεσσήνιων Συγγραφέων θα προσεγγίσει τη σχέση του Αισώπου με το Λαφονταίν, σε μία εκδήλωση που απευθύνεται κυρίως σε εκπαιδευτικούς και γονείς και θα πραγματοποηθεί στο Αναγνωστήριο της Βιβλιοθήκης τη Δευτέρα 19 Μαρτίου 2018, στις 6:30 το απόγευμα.
Η Γενική Γραμματέας της Ένωσης κα Αντωνία Παυλάκου θα παρουσιάσει τη διαλεκτική μεταξύ των δύο δημιουργών, τονίζοντας την ηθικοπλαστική διάσταση των μύθων δια μέσου των διδαγμάτων. Η νηπιαγωγός κα Γαρυφαλλιά Τεριζάκη θα παρουσιάσει βιωματικά προτάσεις αξιοποίησης των μύθων στην προσχολική ηλικία. Οι εκπαιδευτικοί γαλλικής που συμμετείχαν με τις τάξεις τους στο Μαραθώνιο Ανάγνωσης θα παρουσιάσουν διαφορετικές παιδαγωγικές προσεγγίσεις των μύθων στην τάξη της ξένης γλώσσας (διδασκαλία της φωνητικής, καλλιέργεια εικαστικών δεξιοτήτων, κ.α.).