Στις ιδιαίτερες γεωλογικές συνθήκες τα κατολισθητικά φαινόμενα που εκδηλώθηκαν στην περιοχή του δυτικού Ταϋγέτου, όπως σημειώνεται στη σχετική τεχνικογεωλογικής έκθεση, τα συμπεράσματα της οποίας έδωσε ο Δήμος Καλαμάτας στη δημοσιότητα. Στα συμπεράσματα της έκθεσης προσδιορίζονται οι γεωλογικές συνθήκες ως εξής: «… ο μεγάλου πάχους αποσαθρωμένος εδαφικός μανδύας, τη μορφολογία, την απότομη αύξηση των βροχοπτώσεων και του όγκου νερού, την εγκατάλειψη της υπαίθρου και κατά συνέπεια την έλλειψη επαρκούς φροντίδας του δικτύου απορροής ομβρίων».
Όπως σημειώνεται στην έκθεση «ανάλογα φαινόμενα θα συνεχίζουν να εκδηλώνονται και στο μέλλον όσο οι συνθήκες που τα δημιουργούν θα υφίστανται» και προστίθεται πως «Καθοριστικός παράγοντας προστασίας και αποτροπής κατολισθητικών φαινομένων είναι η διευθέτηση των ομβρίων».
Συγκεκριμένα, στα συμπεράσματα της έκθεσης τεχνικογεωλογικής αναγνώρισης κατολισθητικών φαινομένων στην περιοχή της Αλαγονίας του Δήμου Καλαμάτας, έχουν ως εξής:
«Όπως περιγράφηκε λεπτομερώς στις προηγούμενες ενότητες, τα κατολισθητικά φαινόμενα που εκδηλώθηκαν στην περιοχή του δυτικού Ταϋγέτου οφείλονται στις ιδιαίτερες γεωλογικές συνθήκες, όπως ο μεγάλου πάχους αποσαθρωμένος εδαφικός μανδύας, τη μορφολογία, την απότομη αύξηση των βροχοπτώσεων και του όγκου νερού, την εγκατάλειψη της υπαίθρου και κατά συνέπεια την έλλειψη επαρκούς φροντίδας του δικτύου απορροής ομβρίων. Ανάλογα φαινόμενα θα συνεχίζουν να εκδηλώνονται και στο μέλλον όσο οι συνθήκες που τα δημιουργούν θα υφίστανται.
Καθοριστικός παράγοντας προστασίας και αποτροπής κατολισθητικών φαινομένων είναι η διευθέτηση των ομβρίων. Αρχίζοντας από το επαρχιακό και δημοτικό δίκτυο η κατασκευή επενδεδυμένων τάφρων με χαμηλό τοίχο ποδός 30 – 60 εκατ. και αρκετά τεχνικά (οχετοί ομβρίων) προς τους φυσικούς αποδέκτες είναι κάποιες ουσιαστικές παρεμβάσεις που θα θωρακίσουν τους οικισμούς και τις υποδομές των δικτύων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περίπτωση του μαχαλά όπου ο δρόμος στην έξοδο του προς Νέδουσα συγκεντρώνει τις επιφανειακές απορροές και τις κατευθύνει προς τον οικισμό. Οι δύο μεγάλες κατολισθήσεις στο οδόστρωμα του δρόμου από μαχαλά προς Νέδουσα είναι συνέπεια αυτών των συνθηκών.
Η κατανόηση του μηχανισμού εκδήλωσης των κατολισθητικών φαινομένων αποτελεί τον οδηγό για τη λήψη αξιόπιστων και αποτελεσματικών λύσεων αντιμετώπισης και ελαχιστοποίησης των συνεπειών τους».