ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Τις δραστηριότητες της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Καλαμάτας θα τιμήσουν με την παρουσία τους ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος (την Παρασκευή 23/3/18) και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλος (αύριο Σάββατο).
Ειδικότερα, η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Καλαμάτας διοργανώνει για δεύτερη φορά στην Καλαμάτα, το Μαραθώνιο Ανάγνωσης για τη Γαλλοφωνία. Η εκδήλωση θα διεξαχθεί αύριο Σάββατο (17 Μαρτίου 2018), στις 11 το πρωί, ταυτόχρονα με 34 σημεία στην Ελλάδα, στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας. Πρώτος αναγνώστης θα είναι για φέτος ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος και δεύτερος ο Επίτιμος Πρόξενος της Γαλλίας στην Καλαμάτα Αριστείδης Μουτζούρης.
Όπως είπε η Διευθύντρια της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Νινέτα Σωτηράκη, στη συνέντευξη που δόθηκε, στην εκδήλωση συμμετέχουν πάνω από 150 αναγνώστες μαθητές, καθηγητής και ιδιώτες και τα εξής σχολεία:
- 3ο Γυμνάσιο Καλαμάτας: Υπεύθ. Καθηγήτρια Ουρανία Σκλήκα
- 6ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας, 18ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας, 1ο – 2ο Δημοτικό Σχολείο Χώρας: Υπεύθ. Καθηγήτρια Sylvie Dufrèsne
- Δημοτικό Σχολείο Βαλύρας, Δημοτικό Σχολείο Εύας, Δημοτικό Σχολείο Αρφαρών: Υπεύθ. Καθηγήτρια Μαρία – Ελένη Δημάκου
- 2ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας: Υπεύθ. Καθηγήτρια Αικατερίνη Μπουγιούκου
- Γυμνάσιο Αρφαρών: Υπεύθ. Καθηγήτρια Βασιλική Παπαχριστοπούλου
- 4ο Λύκειο Καλαμάτας: Υπεύθ. Καθηγήτρια Βασιλική Πανταζή
- Κέντρο Γαλλικής Γλώσσας «Κάλλια Ταβουλάρη»: Υπεύθ. Καθηγήτρια Κάλλια Ταβουλάρη
- Κέντρο Γαλλικής Γλώσσας «Saint-Exupéry”: Υπεύθ. Καθηγήτρια Ευρυδίκη Εξαρχάκου
- Κέντρο Γαλλικής Γλώσσας «Ma cour de français”: Υπεύθ. Καθηγήτρια Ειρήνη Κυριακού
Φέτος, επιλέχθηκαν οι Μύθοι του Lafontaine. Οι συμμετέχοντες θα διαβάσουν, θα θεατροποιήσουν, θα τραγουδήσουν, θα χρησιμοποιήσουν μάσκες που φιλοτέχνησαν.
Λίγα λόγια για το βιβλίο:
Οι μύθοι του Lafontaine είναι μια συλλογή από 240 ποιήματα σε 12 βιβλία, με ήρωες ζώα που συμπεριφέρονται σαν άνθρωποι ή, σε δεύτερη ανάγνωση, με ήρωες ανθρώπους μεταμφιεσμένους σε ζώα. Όπως γράφει ο ίδιος ο ποιητής σ’ έναν έμμετρο πρόλογό του: Όλα μιλάνε στο έργο μου, μιλάνε και τα ψάρια και λένε πράγματα για μας, πέρα από χρόνια, τόπους: χρησιμοποιώντας ζωντανά διδάσκω τους ανθρώπους. Η ιδέα δεν είναι πρωτότυπη, αφού πρώτος διδάξα» θεωρείται ο Αίσωπος, με συνεχιστές τους Λατίνους, Ανατολίτες και άλλους μυθοποιούς. Όμως, ο Lafontaine δεν οικειοποιήθηκε παρά μόνο τον πυρήνα των προγενέστερων μύθων, τον οποίο μεταποίησε, επένδυσε στιχουργικά, προσάρμοσε στις συνθήκες της εποχής του και, αποθέτοντάς τους την προσωπική του σφραγίδα. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα αριστουργήματα της Παγκόσμιας Λογοτεχνίας που συγκινεί διαχρονικά μικρούς και μεγάλους.
Η Εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Διεύθυνσης Α’θμιας & Β’θμιας Εκπαίδευσης Πελοποννήσου. Φιλική συμμετοχή στην εκδήλωση θα έχει η Παιδική & Νεανική Μοντέρνα Χορωδία Hacuna Matata του Γιώργου Σκλήκα. Την αφίσα προώθησης φιλοτέχνησε ο κ. Άρης Κορομηλάς.
ΕΚΘΕΣΗ «Η ΣΧΕΣΗ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΜΕ ΤΗ ΓΑΛΛΙΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ»
Η έκθεση «η σχέση της Καλαμάτας με τη Γαλλία μέσα στο χρόνο» που θα φιλοξενηθεί στο Πνευματικό Κέντρο από αύριο 17/03/2018έως και τις 23 του μήνα θα τιμήσει με την παρουσία του την τελευταία ημέρα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος. Την έκθεση θα εγκαινιάσει αύριο στις 10:45 ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλος.
Η έκθεση, είναι προϊόν πολύμηνης αρχειακής και βιβλιογραφικής έρευνας και η επιστημονική ομάδα που επιμελήθηκε το υλικό αποτελείται από τις: Dufresne Sylvie, Δημάκου Μαρία – Ελένη, Εξαρχάκου Ευρυδίκη, Κυριακού Ειρήνη, Σκλήκα Ουρανία, Σωτηράκη Νινέτα, Ταβουλάρη Κάλλια. Στόχος είναι να αναδειχθεί ότι η αγάπη για τη γαλλική γλώσσα και τον γαλλικό πολιτισμό στην πόλη μας έχει βαθιές ιστορικές, κοινωνικές, εμπορικές και πολιτισμικές ρίζες που ξεκινούν από τον 13ο αιώνα και φτάνουν αδιάρρηκτες έως τις μέρες μας.
ο Δίαυλος Καινοτομίας Ο Σπόρος (http://osporos.com) ψηφιοποίησε το υλικό της έκθεσης για παρουσίαση μέσα από το διαδίκτυο. Δημιούργησε γραμμωτό κώδικα δύο διαστάσεων (qr-code) που προστέθηκε στα εκθέματα και έφτιαξε δικτυακό τόπο που παρουσιάζει όλο το υλικό της έκθεσης. Ο δικτυακός τόπος θα ανακοινωθεί μετά την έναρξη της έκθεσης.
ΑΙΣΩΠΟΣ & ΛΑΦΟΝΤΑΙΝ: ΜΙΑ ΔΙΑΛΕΚΤΙΚΗ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΕΣ ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ
Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη σε συνεργασία με την Ένωση Μεσσήνιων Συγγραφέων θα προσεγγίσει τη σχέση του Αισώπου με το Λαφονταίν, σε μία εκδήλωση που απευθύνεται κυρίως σε εκπαιδευτικούς και γονείς και θα πραγματο στο Αναγνωστήριο της Βιβλιοθήκης τη Δευτέρα 19 Μαρτίου, στις 6:30 το απόγευμα.
Η Γενική Γραμματέας της Ένωσης κα Αντωνία Παυλάκου θα παρουσιάσει τη διαλεκτική μεταξύ των δύο δημιουργών, τονίζοντας την ηθικοπλαστική διάσταση των μύθων διά μέσου των διδαγμάτων. Η νηπιαγωγός κα Γαρυφαλλιά Τεριζάκη θα παρουσιάσει βιωματικά προτάσεις αξιοποίησης των μύθων στην προσχολική ηλικία. Οι εκπαιδευτικοί γαλλικής που συμμετείχαν με τις τάξεις τους στο Μαραθώνιο Ανάγνωσης θα παρουσιάσουν διαφορετικές παιδαγωγικές προσεγγίσεις των μύθων στην τάξη της ξένης γλώσσας (διδασκαλία της φωνητικής, καλλιέργεια εικαστικών δεξιοτήτων, κα.).