Το Ολοκαύτωμα του “μαρτυρικού χωριού” Αετός από τους Γερμανούς, τιμήθηκε με επετειακές εκδηλώσεις το πρωί του Σαββάτου 15 Σεπτεμβρίου 2018. Το πρωί τελέστηκε Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Αετού και ακολούθως, εψάλη από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσόστομο, επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο για τα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας του Ολοκαυτώματος.
Χαιρετισμούς απηύθυναν ο δήμαρχος Τριφυλίας, Παναγιώτης Κατσίβελας, η βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώτα Κοζομπόλη, και ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης Το παρών έδωσαν οι δυο πρώην Δήμαρχοι Αετού Δημήτρης Βόγγας και Δημήτρης Δριμής και ο νυν αντιδήμαρχος Τριφυλίας Γιάννης Μερκούρης, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Τάκης Αλευράς και Γιώργος Μπακούρος κ.ά.
Ο Αετός είναι ένα από τις εννέα περιοχές της Πελοποννήσου που έχουν χαρακτηριστεί μαρτυρικά χωριά, καθώς στις 11 Σεπτεμβρίου 1943 γνώρισε τη ναζιστική θηριωδία. Βομβαρδίστηκε, κάηκε και κάτοικοί του βρήκαν τραγικό θάνατο σε αντίποινα για την αντιστασιακή δράση τους.
Ειδικότερα, στις αρχές του Ιουλίου του 1941 ιδρύθηκε στην ορεινή Τριφυλία, σε σταφιδόσπιτο του Αετού τμήμα της Νέας Φιλικής Εταιρίας (ΝΦΕ). Την Κυριακή 25 Ιανουαρίου 1942, το τμήμα ΝΦΕ της Άνω Τριφυλίας προσχώρησε στο ΕΑΜ. Στις 10 Σεπτεμβρίου 1943 δεκατέσσερις Γερμανοί στρατιώτες, με ποδήλατα, έφτασαν στο Αετό για να ζητήσουν τρόφιμα από την κοινότητα. Οι αντάρτες πληροφορημένοι για αυτήν την κίνησή τους, τους στήνουν ενέδρα και καταφέρνουν να σκοτώσουν τρεις, να τραυματίσουν δύο και να αιχμαλωτίσουν επτά, ενώ δύο κατάφεραν να ξεφύγουν.
Σε αντίποινα για αυτή την πράξη, στις 11 Σεπτεμβρίου 1943, στις 7 το πρωί, τέσσερις γερμανικές πυροβολαρχίες βομβάρδισαν τον Αετό, ενώ ένα γερμανικό σύνταγμα έκαψε και λεηλάτησε το χωριό. Ανάμεσα στους εκτελεσθέντες-πυρποληθέντες: 7 άτομα από τον Αετό και 3 από γειτονικά χωριά. Από τις 360 κατοικίες καταστράφηκαν περίπου οι 280. Η αποθηκευμένη σοδειά κάηκε ή λεηλατήθηκε. Κάποιοι από τους κατοίκους κατόρθωσαν να καταφύγουν στα βουνά με ό,τι πρόλαβαν να πάρουν.
Είναι το μοναδικό χωριό του νομού Μεσσηνίας που καταστράφηκε ολοσχερώς από τις κατοχικές δυνάμεις και έχει χαρακτηριστεί ως Μαρτυρικό Χωριό. Ο Αετός ανοικοδομήθηκε ξανά μετά τον πόλεμο.
Ο ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
Κατά το χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης ανέφερε: «Ο σύγχρονος κόσμος απαιτεί μεγαλύτερη προσήλωση στο δημόσιο συμφέρον της πατρίδας. Μόνο αυτό πρέπει να υπηρετήσουμε. Μόνο σε αυτό το διακύβευμα θα κάνουμε ένα απαραίτητο μέτωπο ενότητας των κοινωνικών δυνάμεων, των δυνάμεων όλου του λαού μας, μέσα από συνεννόηση και συναίνεση για να βρούμε την επόμενη πατημασιά μας»
Ο Περιφερειάρχης θέλησε στην ομιλία του να επικαιροποιήσει το μήνυμα που διαχρονικά στέλνεται σε όλους, ότι πάνω απ’ όλα είναι η πατρίδα. «Τέρμα η ιστορία και η αντιπαλότητα όλων αυτών που ήταν κήρυκες των ιδεοληψιών τους. Αυτό περιμένουν οι νεκροί μας. Γι’ αυτό είμαστε εδώ, για να θυμίζουμε πάντοτε ότι η θυσία όλων αυτών των ανθρώπων δεν πήγε ποτέ χαμένη».
«Ήρθαμε εδώ ως ταπεινοί προσκυνητές, όχι απλώς για να ξαναζωντανέψουμε τις θύμησές μας, αλλά κυρίως για να αποτίσουμε φόρο τιμής σε όλους αυτούς που ανιδιοτελώς προσέφεραν τη ζωή τους προκειμένου να υπάρξει ζωντανή η φλόγα της διαχρονικής αξίας των Ελλήνων. Της αξίας της ελευθερίας και της αγάπης προς την πατρίδα» υπογράμμισε ακόμη ο Πέτρος Τατούλης και πρόσθεσε ότι «είμαστε εδώ για να ξαναθυμηθούμε τον ηρωισμό και την ανδρεία, αλλά κυρίως για να ξαναθυμηθούμε αυτό το μέγιστο δώρο αυτής της χώρας, που περνάει από γενιά σε γενιά, ότι οι πολίτες ποτέ δεν κιότεψαν, οι πολίτες ποτέ δεν αποδέχθηκαν απολύτως καμία κατοχή, αλλά το πνεύμα της αντίστασης, το πνεύμα της ελευθεροφοσύνης, είναι τα κυρίαρχα στοιχεία τα οποία οδηγούν τη χώρα και κάνουν τον ένα βηματισμό καλύτερο από τον προηγούμενο».
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου σημείωσε ακόμη ότι «συμμερίζομαι τις προσπάθειες που κάνει η κάθε Κυβέρνηση προκειμένου να κρατήσει ζωντανό το ζήτημα των αποζημιώσεων από τη Γερμανία απέναντι σε αυτό τον τόπο. Επιτρέψτε μου ωστόσο να θυμίσω το εξής. Όταν οι πατεράδες και οι παππούδες μας έβαλαν μπροστά το δίλημμα, ζωή ή θάνατος, δεν κιότεψαν ποτέ τους. Ούτε είχαν καμία έγνοια για τις αποζημιώσεις. Πιστοί στον όρκο που έχουν δώσει στην πατρίδα, πιστοί στις αξίες αυτής της γενιάς, αυτού του Έθνους και αυτού του τόπου, περίμεναν καρτερικά και αντάμωσαν το θάνατο χωρίς να τον φοβηθούν».
Ο Πέτρος Τατούλης, αφού ανέφερε ότι στην περιοχή του Αετού δημιουργήθηκε μια νέα Φιλική Εταιρεία από αυτούς που οργανώθηκαν ενάντιο στο ναζισμό και το φασισμό, σημείωσε ότι η συνθηκολόγηση των Ιταλών είχε άμεση σχέση με τα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν στην περιοχή.