ΤΟ ΚΑΙΝΟΤΟΜΟ ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΟ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑ ΤΗΣ ΒΑΣΩΣ ΜΙΧΟΠΟΥΛΟΥ
Το καινοτόμο συγγραφικό εγχείρημά της με τίτλο: «Τα φωτεινά μυαλά δεν έχουν πατρίδα» παρουσιάζει την Τετάρτη, 5 Απριλίου στις 6:30 το απόγευμα. στην αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου «REX» στην Καλαμάτα η δημοσιογράφος και βιολόγος Βάσω Μιχοπούλου.
Προσκεκλημένοι ομιλητές της βραδιάς είναι ο διεθνώς κορυφαίος Μεσσήνιος καθηγητής Νευροεπιστημών και Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο «Mount Sinai» της Νέας Υόρκης, που “λύνει τον γρίφο” του Αλτσχάιμερ, Νικόλαος Ρομπάκης και ο πολιτογραφημένος Μεσσήνιος, ομότιμος καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας που ανέσυρε τους μοναδικούς θησαυρούς της Αρχαίας Μεσσήνης στη σύγχρονη επιφάνεια, Πέτρος Θέμελης και ο καρδιολόγος της Μεσσηνίας Μανώλης Μάκαρης που έχει πλούσια επιστημονική και κοινωνική δράση.
Οι διακεκριμένοι πανεπιστημιακοί θα περιγράψουν το- μοναδικό στο είδος του βιβλίο εκλαϊκευμένης επιστήμης- μέσα στο οποίο η δημοσιογράφος διηγείται 40 αληθινές ανθρώπινες ιστορίες κορυφαίων Ελλήνων και ξένων επιστημόνων, που διαμορφώνουν τις συνθήκες της σύγχρονης επιστημονικής πραγματικότητας παγκοσμίως, προχωρούν μπροστά την ανθρωπότητα και επηρεάζουν τη ζωή μας.
Την εκδήλωση θα συντονίσει, ο Μεσσήνιος στην καταγωγή, δημοσιογράφος και σύμβουλος συστημάτων ποιότητας στα ΜΜΕ, Βασίλης Βασιλόπουλος.
Οι σπουδαίοι πρωταγωνιστές αυτού του βιβλίου απαντούν σε όλα τα ερωτήματα κάνοντας τον αναγνώστη κοινωνό της έρευνάς τους. Οι ίδιοι σε απλή και εκλαϊκευμένη γλώσσα περιγράφουν την προσωπική και επιστημονική τους πορεία, εξηγούν τους στόχους, τη μεθοδολογία και τη σημασία του ερευνητικού τους έργου για την Επιστήμη και την κοινωνία, καθώς και τον αντίκτυπο που αυτό έχει στην καθημερινότητά μας και στη ζωή μας γενικότερα.
Χάρη στο βιβλίο της, Μεσσήνιας στην καταγωγή, Βάσως Μιχοπούλου ο μη ειδικός αναγνώστης μπορεί να «ταξιδέψει» μαζί με τους πρωταγωνιστές σε πολλά επιστημονικά πεδία, να εμπνευστεί από αυτές τις ξεχωριστές ανθρώπινες ιστορίες τους και να τους ακολουθήσει ως πρότυπα σε μια εποχή που η ελληνική κοινωνία, ανερμάτιστη, παρακολουθεί σαστισμένη όλα όσα συμβαίνουν γύρω της και βρίσκεται εγκλωβισμένη στη μετριοκρατία και στην προβολή αναλώσιμων και συνήθως ευτελών ειδώλων.
Το βιβλίο που περιλαμβάνει πλούσιο φωτογραφικό υλικό και βιογραφικά σημειώματα των επιστημόνων, προλογίζει ο ακαδημαϊκός Σταμάτης Κριμιζής. Η έκδοση παρουσιάστηκε στην Αθήνα στις 2 Νοεμβρίου 2016 στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών(ΕΙΕ), στη Θεσσαλονίκη στις 16 Δεκεμβρίου στην αίθουσα συνεδριάσεων της ΕΣΗΕΜΘ και στις 28 Ιανουαρίου 2017 στην Πάτρα.
H συγγραφέας Βάσω Μιχοπούλου
Η Βάσω Μιχοπούλου γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Έχει σπουδάσει Βιολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στις Πολιτικές Επιστήμες και Διεθνείς Σχέσεις στο τμήμα ΠΕΔΙΣ στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, στο οποίο σήμερα εκπονεί τη διδακτορική της διατριβή στο πεδίο των Διεθνών Σχέσεων. Ταυτόχρονα έχει μετεκπαιδευτεί στη Δημοσιογραφία της Επιστήμης με υποτροφίες σε ευρωπαϊκά Schools of Science Journalism.
Είναι δημοσιογράφος με εικοσαετή και πλέον επαγγελματική εμπειρία σε εφημερίδες, περιοδικά, on-line έντυπα και τηλεόραση. Κατά τη διάρκεια της δημοσιογραφικής της πορείας εργάστηκε στην Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση ΕΡΤ Α.Ε. ως εσωτερική συντάκτρια στη Διεύθυνση Ειδήσεων και Ενημέρωσης της ΝΕΤ, στην ΕΤ1, αλλά και στην Κρατική Ραδιοφωνία ως δημοσιογράφος – παραγωγός, ενώ έχει συνεργαστεί κατά καιρούς και με άλλους τηλεοπτικούς σταθμούς.
Έχει αρθρογραφήσει στον ελληνικό και ξένο Τύπο ( «ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ», το «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ», «H ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, η «ΗΜΕΡΗΣΙΑ», ο «ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ» κ. ά.), όπου έχει σημειώσει αρκετές δημοσιογραφικές επιτυχίες με αποκλειστικές και μοναδικές μέχρι σήμερα συνεντεύξεις στην Ελλάδα.
Έχει ασχοληθεί με την επικοινωνία της Επιστήμης και έχει συνεργαστεί με αρκετά ελληνικά πανεπιστημιακά τμήματα στον τομέα της προώθησης της επιστημονικής πληροφορίας στον Τύπο, ενώ έχει αναλάβει τη διοργάνωση αρκετών επιστημονικών συνεδρίων, ημερίδων και άλλων δράσεων.
Έχει παρουσιάσει επιστημονικές ανακοινώσεις και εισηγήσεις σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά και δημοσιογραφικά συνέδρια, έχει λάβει μέρος με υποτροφία σε πολλά διεθνή επιμορφωτικά σεμινάρια και εργαστήρια (workshops), έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα ως η μοναδική Ελληνίδα δημοσιογράφος Επιστήμης σε διεθνή study press trips, έχει αναλάβει το ρόλο του συντονιστή πάνελ σε στρογγυλά τραπέζια στο πλαίσιο αρκετών επιστημονικών δράσεων, ενώ έχει προσκληθεί από αρκετές επιστημονικές εταιρείες στο εξωτερικό ως σύμβουλος επικοινωνίας στον τομέα της υγείας.
Είναι μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Βιοεπιστημόνων (ΠΕΒ), τακτικό μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (EΣΗΕΑ), αλλά και η μοναδική Eλληνίδα δημοσιογράφος που είναι επίσημο μέλος ΔΣ της International Science Writers Association, καθώς και μέλος πολλών διεθνών δημοσιογραφικών ενώσεων.
Μιλάει Αγγλικά, Γερμανικά και λίγα Τουρκικά.