Στο περασμένο δημοτικό συμβούλιο ο δήμαρχος και πρόεδρος της ΔΕΥΑΠΝ παρουσίαζε με ιδιαίτερη φυσικότητα την ανάγκη να υδροδοτείται μισό – μισό το χωριό «λόγω του ιδιαίτερου ανάγλυφου του» σαν να μην τρέχει τίποτα εν μέσω καύσωνα.
Τι και αν το δίκτυο είναι παλιό, της δεκαετίας του 1960; Τι και αν μέρος του είναι από αμίαντο; Τι και αν υπάρχουν βλάβες με αποτέλεσμα το νερό να χάνεται; Τι και αν η πλειοψηφία των κατοίκων αγοράζει εμφιαλωμένο γιατί το νερό της βρύσης δεν πίνετε; Φταίει το «ιδιαίτερο ανάγλυφο του χωριού, οι ανηφόρες και οι κατηφόρες του!!»
Είναι γεγονός ότι οι πηγές και γεωτρήσεις που υδροδοτούν τόσο το Μεσοχώρι όσο και άλλους οικισμούς του Δήμου μας στερεύουν λόγω της ανομβρίας αλλά και της υπεράντλησης εξαιτίας της άναρχης τουριστικής/οικιστικής ανάπτυξης που συντελείται στη περιοχή. Τα παραπάνω ωστόσο δεν μπορεί να αποτελούν τη μόνιμη και βολική δικαιολογία της δημοτικής αρχής καθώς την ίδια στιγμή απουσιάζουν κρίσιμα έργα και ένας συνολικότερος σχεδιασμός διαχείρισης του νερού που θα μπορούσαν να αμβλύνουν το πρόβλημα της υδροδότησης. Ενδεικτικά, τα προβλήματα των πηγών στο Μεσοχώρι είναι ίδια από τουλάχιστον το 2008 χωρίς να έχει γίνει από τότε κάποια ουσιαστική παρέμβαση.
Η νέα δεξαμενή που υπάρχει στο Μεσοχώρι και δεν έχει συνδεθεί ακόμα στο δίκτυο καθώς και η σύνδεση του δικτύου του χωριού με τη γεώτρηση «Σομπέτι» του Κυνηγού, που θα έδινε λύση σε σημαντικό βαθμό στο πρόβλημα, δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι το μοτέρ είναι ήδη ριγμένο μέσα στη γεώτρηση και εκκρεμεί εδώ και μήνες η ηλεκτρολογική σύνδεση.
Σαν Λαϊκή Συσπείρωση από 4/3/2024, στη πρώτη συνεδρίαση λογοδοσίας, είχαμε θέσει συνολικότερα το ζήτημα της υδροδότησης του Δήμου τους θερινούς μήνες με την Δημοτική αρχή τότε να απαντά ότι «όλα είναι καλώς καμωμένα» και «να είμαστε ήσυχοι».
Στη πράξη, μέχρι σήμερα, είδαμε στο τριήμερο του Αγίου πνεύματος να μένει η Χώρα χωρίς νερό, να δοκιμάζονται το Κορυφάσιο και το Καραμανώλη, να χαλάει για ακόμα μια φορά το μοτέρ στη Στενωσιά και το Μεσοχώρι να ξεμένει κυριολεκτικά από νερό.
Την εποχή που ξεφυτρώνουν πεντάστερα σαν τα μανιτάρια καιοι υποδομές που δημιουργούνται, με fasttrack διαδικασίες, εξυπηρετούν σχεδόν αποκλειστικά το τουρισμό πολυτελείας, μέχρι και φωτισμό της Σαπιέντζας και της Πρώτης ετοιμάζουν για να βλέπει το βράδυ φωτισμένο τον ορίζοντα ο επισκέπτης των πολυτελών θέρετρων της Γιάλοβας, έχουμε χωριά που μένουν χωρίς νερό μόλις αυξάνεται η ζήτηση, παλιά δίκτυα αμιάντου ή γεμάτα βλάβες από όπου χάνεται και το λίγο νερό που υπάρχει.
Όλα τα παραπάνω δεν είναι «μεμονωμένα ή ατυχή περιστασιακά» όπως ισχυρίζεται η δημοτική αρχή!
Καταδεικνύουν και τις τεράστιες ευθύνες κράτους, κυβερνήσεων, δημοτικής αρχής για τη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί όπου απουσιάζειη χρηματοδότηση και η υλοποίηση κρίσιμων τεχνικών έργων που μπορούν να εξυπηρετήσουν ακόμα και τη πιο βασική λαϊκή ανάγκη, τη πρόσβαση στο νερό.
Ιδιαίτερα για το ζήτημα του Μεσοχωρίου απαιτούμε με ευθύνη της Δημοτικής Αρχής:
- Να εξασφαλιστούν υδροφόρες που να γεμίζουν τη δεξαμενή ώστε να μην μένει το χωριό χωρίς νερό, ιδιαίτερα τις μέρες του καύσωνα
- Να προμηθευτούν με έξοδα του δήμου/ΔΕΥΑΠΝ εμφιαλωμένο νερό όλα τα σπίτια.
13/07/2024
Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Πύλου – Νέστορος