Μαθητές των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά πραγματοποίησαν από τις 25 Σεπτεμβρίου ως την 1η Οκτωβρίου 2022, εκπαιδευτικό ταξίδι στη Σόφια (Βουλγαρία), στα πλαίσια συμμετοχής στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα ΚΑ2 Erasmus+ με τίτλο “FRESSH – Growing up with healthy knowledge: Food, Recipes, Sports, Sustainability, and Health“ (Μεγαλώνοντας με υγιείς γνώσεις: Τρόφιμα, Συνταγές, Αθλητισμός, Αειφορία και Υγεία), στο οποίο συνεργάζονται σχολεία από την Ισπανία, την Πορτογαλία, τη Βουλγαρία, την Τσεχία και την Ελλάδα.
Τα Εκπαιδευτήρια Μπουγά με ανακοίνωσή τους ενημερώνουν σχετικά με τις λεπτομέρειες της συγκεκριμένης δράσης:
«Το σχολείο ταξιδεύει και οι μαθητές κατακτούν τη γνώση μέσα από την αλληλεπίδραση, τη συνεργασία και την εμπειρία. Αυτός είναι ο βασικός σκοπός κάθε προγράμματος Erasmus που συμπεριλαμβάνει κινητικότητες μαθητών. Από τις 25 Σεπτεμβρίου ως την 1η Οκτωβρίου 2022 μαθητές των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά πραγματοποίησαν εκπαιδευτικό ταξίδι στην πρωτεύουσα της Βουλγαρίας στα πλαίσια συμμετοχής στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα ΚΑ2 Erasmus+ με τίτλο “FRESSH – Growing up with healthy knowledge: Food, Recipes, Sports, Sustainability, and Health“ στο οποίο συνεργάζονται σχολεία από την Ισπανία, την Πορτογαλία, τη Βουλγαρία, την Τσεχία και την Ελλάδα.
Το σχολικό έτος ξεκίνησε, λοιπόν, με ταξίδι και εξερεύνηση για 5 ακόμα μαθητές του Γυμνασίου των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά και 2 συνοδούς καθηγήτριες, την Τίνα Γιαννακέα και τη Χριστίνα Δίμιζα. Προορισμός η Σόφια και το σχολείο Sredno Uchilishte “Pencho P. Slaveikov”, ιστορικό σχολείο με ιστορία μεγαλύτερη από 150 χρόνια. Μαζί με τις αποστολές από τις άλλες συμμετέχουσες χώρες συμμετείχαν σε εκπαιδευτική εβδομάδα που εστίαζε στις ομοιότητες και τις διαφορές των γευστικών και χορευτικών παραδόσεων κάθε χώρας, στα οφέλη της άθλησης και της επαφής με τη φύση και στην καλλιέργεια ταυτότητας ευρωπαίου πολίτη.
Για μια ολόκληρη εβδομάδα παιδιά των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά φιλοξενήθηκαν στο σχολείο και στα σπίτια βούλγαρων μαθητών βιώνοντας την δική τους καθημερινότητα, την κουλτούρα τους, τη διατροφή τους, ακόμα και τον τρόπο διασκέδασής τους.
Σε ένα πρόγραμμα με πολλές εκδρομές και περιηγήσεις εντός και εκτός Σόφιας, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε εργαστήρια και δραστηριότητες χωρισμένοι σε ανάμεικτες ομάδες. Το καλωσόρισμα έγινε με παραδοσιακό τρόπο στην είσοδο του σχολείου. Ψωμί, αλάτι και μέλι γεύθηκαν οι φιλοξενούμενοι μαθητές και εκπαιδευτικοί τηρώντας παλιό βουλγάρικο έθιμο που θέλει τις σχέσεις να περιλαμβάνουν όλων των ειδών τις… γεύσεις. Παιχνίδι με herbs and spices, κουίζ γλωσσών και city rally σε κεντρικά σημεία της πόλης συμπλήρωσαν τη μέρα.
Ακολούθησε εργαστήριο δημιουργίας poster, όπου κάθε χώρα παρουσίασε τον εαυτό της στους εταίρους και η πρώτη μέρα έκλεισε με τον πιο χορταστικό τρόπο, αφού οι γονείς των Βούλγαρων μαθητών είχαν μαγειρέψει νοστιμότατα παραδοσιακά πιάτα σε ένα πολύχρωμο δείπνο καλωσορίσματος με πολύ κέφι και χορό.
Τις επόμενες μέρες οι μαθητές βρέθηκαν στο Plovdiv, πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2019, επισκέφτηκαν το αρχαίο θέατρο και περιπλανήθηκαν στα σοκάκια του ιστορικού κέντρου.
Αξέχαστη εμπειρία ήταν και το eco trial στο geopark Iskar- Panega. Βόλτα στο ποτάμι, πεζοπορία, πικ-νικ στις όχθες, αλλά και κατάβαση στην σπηλιά, γνωστή ως τα Μάτια του Θεού μας γέμισαν εικόνες και βιώματα. Τοπία απαράμιλλου φυσικού κάλους που προκάλεσαν το θαυμασμό και το δέος μας για τον πλούτο και τη δύναμη της φύσης.
Την τελευταία μέρα την τιμητική τους είχαν οι χορευτικές δραστηριότητες και οι διαγωνισμοί. Χορεύοντας όλοι μαζί παραδοσιακούς χορούς από κάθε χώρα, οι μαθητές έγιναν ένας μεγάλος κύκλος, μια παρέα που κατάλαβε πόσο μοιάζουμε οι άνθρωποι στις χαρές μας, στις ανάγκες και στο γέλιο μας.
Γεμάτοι εμπειρίες και νέες φιλίες το ταξίδι ολοκληρώθηκε και ήρθε η ώρα κάθε ομάδα να επιστρέψει στη χώρα της. Αγκαλιές, χαμόγελα και υπόσχεση για επανασύνδεση μιας και τον Φεβρουάριο ανοίγουμε το σχολείο, τα σπίτια και την καρδιά μας στην Καλαμάτα και γινόμαστε εμείς χώρα υποδοχής των αποστολών από Βουλγαρία, Πορτογαλία, Ισπανία και Τσεχία. Με μεγάλη χαρά και ανυπομονησία εκπαιδευτικοί και μαθητές θα εργαστούμε για να κάνουμε την ελληνική φιλοξενία πράξη».