ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΑΜΥΛΗ
Στα εγκαίνια της ανακαινισμένης οικίας που δώρισαν οι Πάτρικ και Τζόαν Λη Φέρμορ (Patrick και Joan Leigh Fermor) στο μουσείο Μπενάκη, παραβρέθηκαν, σήμερα Σάββατο (19/10/19), το απόγευμα, στην Καρδαμύλη (Μεσσηνίας) ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος, ο πρ. πρωθυπουργός και βουλευτής Μεσσηνίας Αντ. Σαμαράς, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Νότης Μηταράκης, ο Περιφερειάρχης Παν. Νίκας, ο ευρωβουλευτής Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο πρ. υπουργός Στ. Μπένος, βουλευτές, οι δήμαρχοι Δυτικής Μάνης Δημ. Γιαννημάρας και Καλαμάτας Θαν. Βασιλόπουλος, η σύζυγος του Πρωθυπουργού Μαρέβα Γκραμπόφσκι κ.ά.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, μιλώντας κατά τη διάρκεια των εγκαινίων, της οικίας του γνωστού φιλέλληνα -που ανακαίνισε το Μουσείο Μπενάκη, στο οποίο ανήκει, με χρηματοδότηση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος- τόνισε με νόημα ότι «είμαστε πάντοτε θεματοφύλακες της ειρήνης, αλλά ταυτόχρονα και του αγώνα για την ελευθερία, γιατί δεν μπορείς να εμπεδώνεις την ειρήνη όταν άλλοι επιβουλεύονται τη δική σου ελευθερία. Πρώτα υπάρχει ελευθερία και ύστερα υπάρχει η ανάγκη για την ειρήνη και αυτό το γνωρίζουν όλοι».
Στην αρχή της ομιλίας του, ο κ. Παυλόπουλος είπε ότι «αισθάνομαι γαλήνη και δέος μαζί στο σπίτι του Πάτρικ και της Τζόαν Λη Φέρμορ, του “Πάντι” για τους πολλούς και μεγάλους -κατά κυριολεξία και σε ποικίλα πνευματικά πεδία- φίλους του, του αντιστασιακού “Μιχάλη” των ορέων της Κρήτης».
Αναφερόμενος στο σπίτι είπε πως «είναι μια μεγάλη κληρονομιά για την Ελλάδα, τους Έλληνες και όχι μόνο, διότι είναι ένα σπίτι που μας γυρίζει στο παρελθόν και στην ιστορία, και μας προτρέπει να κοιτάζουμε αδιάκοπα το μέλλον, υπό συνθήκες ειρήνης και ελευθερίας, τις οποίες πρέπει να υπερασπιζόμαστε, κατά πως είχε πει ο Ηράκλειτος για τον νόμο, “όκωσπερ τείχεος”».
Μιλώντας ο κ. Παυλόπουλος για τον Πάτρικ Λη Φέρμορ, είπε την ανάγκη να σκιαγραφήσει «εκείνο το εμβληματικό μέρος της προσωπικότητας του, το οποίο ανάγεται στους αντιστασιακούς του αγώνες κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, κυρίως στην Κρήτη, όπου γράφτηκε και το έπος της απαγωγής του τότε Γερμανού διοικητή Χάινριχ Κράϊπε. Βεβαίως και σήμερα μας μένει περισσότερο ο λόγιος “Πάντι”, ένας από τους σημαντικότερους, παγκοσμίως, Βρετανούς περιηγητές, ο οποίος σφράγισε την εποχή του με τη σκέψη του, όπως αυτή ολοκληρώθηκε μέσα από τον ευρύτατο κύκλο ανθρώπων του λόγου και της τέχνης που συναναστρεφόταν, μ’ επίκεντρο αυτό εδώ το σπίτι, όπου οι σχετικές συναντήσεις είχαν κάτι από τα Συμπόσια της Κλασικής Αρχαιότητας, κατεξοχήν δε από τα Συμπόσια του Πλάτωνος».
Όπως είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «Στις μέρες μας, αυτό το συμπέρασμα, το οποίο προέκυψε μέσ’ από τόσους αγώνες και τόσο αίμα, φαίνεται σχεδόν αυτονόητο, αν μάλιστα αναλογισθούμε και το ότι όλα τα δημοκρατικά συντάγματα, παγκοσμίως, ανάγουν την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας σε γενική ρήτρα, η οποία διέπει την ερμηνεία και την εφαρμογή όλων των λοιπών διατάξεων κάθε επιμέρους έννομης τάξης».
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο σπίτι του Πάτρικ και της Τζόαν Λη Φέρμορ, λέγοντας ότι «ο τόπος και το τοπίο τράβηξαν “σαν μαγνήτης της μοίρας” τον Πάτρικ και Τζόαν για να χτίσουν αυτό το σπίτι, μέσα στο οποίο “φύτρωσε” το πνευματικό δένδρο του λόγιου “Πάντι”, του ανθρώπου της παιδείας υπό τη διπλή της υπόσταση, ήτοι εκείνη του λόγου και της τέχνης. Εκτός από τη μνήμη του Πάτρικ και της Τζόαν Φέρμορ, τιμούμε σήμερα, με αληθινά αισθήματα ευγνωμοσύνης, και τη γενναιόδωρη απόφασή τους ν’ αφήσουν το σπίτι αυτό στο μουσείο Μπενάκη για να μείνει -σύμφωνα άλλωστε με τη διαχρονική αποστολή του μουσείου- χώρος συνάντησης ανθρώπων των γραμμάτων και των τεχνών, δηλαδή, ένας χώρος όπως τον οραματίσθηκαν και τον έζησαν, δεκαετίες ολόκληρες, ο “Πάντι” και η Τζόαν».
Παράλληλα, έδωσε «ειλικρινή συγχαρητήρια προς το μουσείο Μπενάκη για την όλη ανακαίνιση του σπιτιού» η οποία, όπως είπε, «έγινε με άψογο τρόπο, έτσι ώστε ν΄ ανταποκρίνεται πλήρως στο πνεύμα και τον σκοπό της μεγάλης δωρεάς του Πάτρικ και της Τζόαν Λη Φέρμορ». Ακόμη αναφέρθηκε και στην πολύτιμη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, λέγοντας: «Για μιαν ακόμη φορά το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος παρεμβαίνει καθοριστικώς, προσθέτοντας έναν άλλο “κρίκο” στη μακρά αλυσίδα των δωρεών εκείνων, οι οποίες εντάσσονται στην επίτευξη του στόχου της διαφύλαξης, υπεράσπισης και προβολής της ιστορίας μας και του πολιτισμού μας».
Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ
O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας κατά τη διάρκεια των εγκαινίων εξέφρασε τη χαρά του που «πολλαπλασιάζονται οι πρωτοβουλίες ιδρυμάτων και ιδιωτών στον τομέα του πολιτισμού και της ιστορικής μνήμης», σημειώνοντας ότι «η κυβέρνησή μας θα είναι δίπλα σε κάθε τέτοια ενέργεια, γιατί πιστεύουμε σε έναν πολιτισμό, φορέα μιας διπλής ανάπτυξης, οικονομικής όταν συνδυάζεται με την ιστορία και τον πολιτισμό μας, αλλά και κοινωνικής, όταν διαμορφώνει καλλιεργημένους ανθρώπους, δηλαδή αληθινούς πολίτες».
Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης «όλοι οι Έλληνες χρωστάμε στον Πάτρικ Λη Φέρμορ, αλλά εγώ ως Κρητικός νιώθω διπλό το χρέος, γιατί ο “Πάντι”, όπως τον αποκαλούσαν οι φίλοι του, στη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής και για δύο χρόνια ήταν ο “Μιχάλης”, υποτίθεται ο βοσκός των βουνών της Κρήτης, που υπήρξε και ο σύνδεσμος των συμμάχων με την αντίσταση στο νησί και βέβαια ο ενορχηστρωτής της μεγάλης και εμβληματικής επιχείρησης στην ιστορία του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, δηλαδή της απαγωγής του Γερμανού στρατηγού, Χάϊνριχ Κράιπε. Η εντυπωσιακή αυτή ενέργεια αναπτέρωσε τότε το ηθικό όλων των ελεύθερων συνειδήσεων στην Ελλάδα, αλλά και παντού στον κόσμο».
Επίσης, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «ο Πάτρικ Λη Φέρμορ διάλεξε ως καταφύγιο, μετά από μία ταραχώδη και σίγουρα εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ζωή, να μείνει στην Καρδαμύλη, ίσως γιατί το τραχύ τοπίο της Μάνης να τού θύμιζε εκείνο της Κρήτης και τον χρόνο της δράσης για την ελευθερία, αλλά δυστυχώς δεν έγραψε ποτέ ο ίδιος την ιστορία αυτών των ετών που πέρασε στην Κρήτη».
Συνεχίζοντας ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι «ο Πάτρικ Λη Φέρμορ ίσως ήρθε εδώ στην Καρδαμύλη, γιατί αγάπησε γνήσιες ελληνικές αξίες, την αυθεντική λαϊκότητα, την κουζουλάδα της Κρήτης, τη λιτή φιλοξενία της Μάνης, τόπων ακέραιων στην απλότητα, αλλά και στη σοφία τους».
Ακόμα ο πρωθυπουργός είπε ότι «η επιθυμία του Πάτρικ Λη Φέρμορ έγινε πραγματικότητα με τη φροντίδα των στελεχών του μουσείου Μπενάκη, την αρωγή του Ιδρύματος Σταύρου Σταύρος Νιάρχος. Όλοι αυτοί τιμούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη μνήμη του και θέλω να τους ευχαριστήσω θερμά και παράλληλα να τους διαβεβαιώσω ότι και εγώ και το αρμόδιο υπουργείο θα είμαστε δίπλα τους».
Νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το δημαρχείο Δυτικής Μάνης, στην Καρδαμύλη, όπου τον υποδέχτηκαν κάτοικοι και φορείς της περιοχής. Ο πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τον δήμαρχο δυτικής Μάνης, Δημήτρη Γιαννημάρα, το δημοτικό συμβούλιο και κατοίκους, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή.