Την ευκαιρία να απολαύσει συγκεντρωμένα τα βραβευμένα ντοκιμαντέρ του 1ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ μ.μ. Καλαμάτας που πραγματοποιήθηκε 27-30 Ιανουαρίου με μεγάλη επιτυχία, θα έχουν την ευκαιρία οι φίλοι της διοργάνωσης την ερχόμενη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου, στον καινούργιο χώρο του Κέντρου Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας.
Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 8 μ.μ. με την προβολή των κάτωθι βραβευμένων ντοκιμαντέρ τού Φεστιβάλ:
«Indigenius Loci» της Βίκυς Μαρκολέφα, (Βραβείο Κοινού για την καλύτερη ελληνική ταινία). Το ντοκιμαντέρ εξερευνά τη διεπαφή ανθρώπου και φύσης.
Walls of Life (Τοιχογραφίες ζωής) του Zoran Djordjevic (Βραβείο Κοινού για την καλύτερη διεθνή ταινία). Ένα ντοκιμαντέρ-πορτρέτο για τον καλλιτέχνη Μάρκος Σάντος, ο οποίος λόγω εκ γενετής εγκεφαλικής παράλυσης, έχει μερικώς εξασθενημένη ομιλία και χωρίς τις κινήσεις των μπράτσων και των χεριών. Ζωγραφίζει με το αριστερό του πόδι και διδάσκει στα παιδιά μιας περιφερειακής και στιγματισμένης γειτονιάς μιας τυπικής βραζιλιάνικης πόλης πώς να δημιουργούν τέχνη πάνω στους τοίχους της πόλης.
Laboratoryno 2 των Edris Abdi και AwareOmer (Βραβείο Σκηνοθεσίας από την Εταιρία Ελλήνων Σκηνοθετών). Το Εργαστήριο Νο. 2 είναι η ιστορία ενός ηλικιωμένου άνδρα που εργάζεται στο τμήμα αυτοψιών του Πανεπιστημίου Ιατρικών Επιστημών της Σουλεϊμανίγια για 14 χρόνια. Αυτά τα 14 χρόνια δουλεύει πάνω σε πτώματα. Τελικά αποφασίζει να πάρει σύνταξη.
Κάλαντα, της Τζένης Τσιροπούλου (Βραβείο καλύτερης πρώτης ταινίας σκηνοθέτη από την Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ). Ο Νίκος δεν έχει ούτε τη χαρά της σωτηρίας της ανθρώπινης ζωής ούτε τη χαρά της επαφής. Σπούδασε ιατρική, αλλά επέλεξε να γίνει ιατροδικαστής. Συνομιλεί με τους νεκρούς που εξετάζει και του αφηγούνται τις ιστορίες τους. Το άγχος θανάτου που κουβαλά βαραίνει όλο και περισσότερο, όσο εκείνος μεγαλώνει, όσο τα παιδιά του μεγαλώνουν. Παραμονή Πρωτοχρονιάς, έξω βρέχει και τα κρεβάτια στο νεκροτομείο είναι γεμάτα. Ο Νίκος αγωνιά. Θα ’ρθουν τα παιδιά να του πουν τα κάλαντα, για να μαλακώσει ο θάνατος;
“Mamapara – Mother Rain”,τουAlbertoFlores Vilca (Βραβείο Φωτογραφίας από την Ένωση Ελλήνων Κινηματογραφιστών).Στα υψίπεδα του Περού, ζει με τον σκύλο της, η Ονοράτα Βίλκα, μια αγράμματη γυναίκα με καταγωγή από την Κέτσουα, αφοσιωμένη στην πώληση γλυκών. Καθώς ξεκινά η εποχή των βροχών, αφηγείται κομμάτια της ζωής της, μέχρι που ένα απόγευμα συμβαίνει κάτι μοιραίο που φαίνεται να μπορεί να κάνει ακόμη και τους ουρανούς να κλάψουν.
“No clue about the future”της Μελίνας-Ναυσικάς Ευθυμίου (Βραβείο Καλύτερου Ελληνικού/ Κυπριακού Σπουδαστικού Ντοκιμαντέρ από το Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου). Στόχος αυτής της ταινίας είναι να φέρει στο φως πτυχές της καθημερινότητας στον προσφυγικό καταυλισμό της Σάμου, με επίκεντρο το πορτρέτο ενός αιτούντος άσυλο που ζει στον καταυλισμό και αναλαμβάνει το ρόλο ενός δασκάλου, κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19.
Turning Man – 81RPM του Robin Trouillet (Βραβείο Καλύτερου Διεθνούς Σπουδαστικού Ντοκιμαντέρ από το Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου). Ο Jürgen Leppert, γνωστός και ως “The Turner” ή “The Spinner” είναι διπλωματούχος μηχανικός, εφευρέτης ηχείων, χορευτής 360 μοιρών, προικισμένος παίκτης Frisbee και καθαρόαιμος επαναστάτης του ’68. Είναι ένας θρύλος για την πόλη της Καρλσρούης, και όχι μόνο στην πίστα. Μια δήλωση αγάπης για τη μουσική, τον χορό και την εξέγερση. Ένα πορτρέτο ενός σκληρού άντρα που εξακολουθεί να κολυμπάει κόντρα στα ρεύματα και μια ζωντανή απόδειξη ότι τα 81 χρόνια δεν είναι πολλά για σκληρό ρέιβ.
Smile of the mask του Abbas Ghazali Βραβείο Καλύτερου Μοντάζ από το Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου). Αυτή η ταινία είναι για μια γυναίκα που έχει πέσει θύμα επίθεσης με οξύ και το πρόσωπό της δεν είναι φυσιολογικό. Για το λόγο αυτό είναι δύσκολο για εκείνη να κυκλοφορεί δημόσια. Λόγω του Covid, χρησιμοποιεί μια μάσκα με φωτογραφία χαμόγελου, αλλά τώρα είναι η μάσκα που χαμογελάει όχι εκείνη.
Seven Symphonies Of Zagros στους Mesab ‘Ebbasî & Aresh Ghasemi (Βραβείο Καλύτερης Ηχητικής Επένδυσης). Το ντοκιμαντέρ αφηγείται τη φιλοσοφία επτά μουσικών Μακάμ, του παλαιότερου πνευστού (Σαμσάλ) στη ζωή των κατοίκων του Ζάγκρος. Οι Επτά Μακάμ αφηγούνται την ιστορία χρησιμοποιώντας τον μονόλογο ενός γέρου που πέρασε 65 χρόνια από τη ζωή του,παίζοντας το Shamshal (ένα κουρδικό πνευστό όργανο). Η ιστορία της ταινίας είναι προσανατολισμένη στους χαρακτήρες και υπονοείται η φιλοσοφία των επτά Μακάμ. Το επτά θεωρείται ιερός αριθμός σε διαφορετικές θρησκείες και το περιεχόμενο της ταινίας σχετίζεται με κάποιο τρόπο με αυτό το θέμα.
The Anxieties των Anežka Kozlová & Matyáš Lada(Βραβείο Καλύτερου Μαθητικού Ντοκιμαντέρ). Κατάθλιψη, σκοτάδι, σφυροκόπημα, στενότητα, αγωνία, φόβος… αυτοί είναι επίσης τρόποι για να περιγράψουμε ψυχικές καταστάσεις που ονομάζονται άγχος. Δέκα αυθεντικές μαρτυρίες από ανθρώπους που έχουν περάσει και ξεπεράσει το άγχος ή το περνούν αυτή τη στιγμή.
Σημειώνεται πως μέρος του προγράμματος του 1ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ μ.μ. Καλαμάτας θα παραμείνει διαθέσιμο για προβολή μέσω της online πλατφόρμας μας kalamatashortdocs.com μέχρι εξαντλήσεως συγκεκριμένου αριθμού προβολών για κάθε ταινία.
Η είσοδος στις προβολές θα είναι δωρεάν.