‘Ένα γλυπτό, που αφορά στο μύθο της γέννησης της “Ωραίας Ελένης” και των -αδελφών της- Διόσκουρων (Κάστορα και Πολυδεύκη), και φιλοτέχνησε ο εικαστικός Γιάννης Γκούζος, θα αποκαλυφθεί το Σάββατο, 22 Αυγούστου 2020, στις 8 το βράδυ, στη βραχονησίδα Πέφνο, στον Άγιο Δημήτριο Δυτικής Μάνης, παρουσία της υπουργού Πολιτισμού & Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη.
Το γλυπτό, που απεικονίζει τον Δία, ο οποίος μεταμορφώθηκε σε κύκνο και ενώθηκε με τη Λήδα και από την ένωση αυτή προέκυψε ένα αυγό, μέσα από το οποίο ξεπήδησαν η “Ωραία Ελένη” και οι Διόσκουροι, που γεννήθηκαν εκεί, σύμφωνα με τον περιηγητή Παυσανία.
Η όλη προσπάθεια ξεκίνησε με πρωτοβουλία του μικροβιολόγου Ηλία Μουτζούρη υλοποιήθηκε υπό το συντονισμό του καθηγητή Αρχαιολογίας και διευθυντή του προγράμματος ανασκαφών και αναστήλωσης της Αρχαίας Μεσσήνης Πέτρου Θέμελη, με τη συνδρομή και του Δήμου Δυτικής Μάνης, ο οποίος χρηματοδότησε το έργο με το ποσό των 5.000 €.
Ο ΗΛΙΑΣ ΜΟΥΤΖΟΥΡΗΣ ΕΜΠΝΕΥΣΤΗΣ ΤΗΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑΣ
Όπως αναφέρει ο εμπνευστής της προσπάθειας Ηλίας Μουτζούρης, κατά τον περιηγητή Παυσανία (150 μ.Χ.) «στη βραχονησίδα “Πέφνος” που βρίσκεται στο λιμάνι του Αγίου Δημητρίου Δυτικής Μάνης, γεννήθηκαν οι Διόσκουροι και ότι εκεί υπήρχαν δυο χάλκινα αγάλματά τους. Δυστυχώς πλέον τα αγάλματα δεν υπάρχουν, διότι πιθανότατα εκλάπησαν κάποια στιγμή στα μετέπειτα χρόνια. Η ανάγκη να επανατοποθετήσουμε τα κλεμμένα αγάλματα και να αναβιώσουμε τις αξίες του Ελληνικού πολιτισμού, μας έκαναν να δημιουργήσουμε εκ νέου ένα άγαλμα πάνω στη συγκεκριμένη βραχονησίδα.
Με την καθοδήγηση και τη βοήθεια του αξιότιμου καθηγητή αρχαιολογίας κυρίου Πέτρου Θέμελη, καταφέραμε να ολοκληρώσουμε το δύσκολο έργο της τοποθέτησης. Η διαδικασία έγινε με μεθόδους που θυμίζουν τα αρχαία χρόνια, αφού όλα τα υλικά κουβαλήθηκαν χέρι – χέρι με ψαροκαϊκο».
Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΕΤΡΟΣ ΘΕΜΕΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΥΘΟ
Τον μύθο της γέννησης της “Ωραίας Ελένης” και των Διόσκουρων εξηγεί ο καθηγητής Πέτρος Θέμελης στο ακόλουθο κείμενο, πάνω σε μαρμάρινη πλάκα ακριβώς απέναντι από τη βραχονησίδα, όπου βρίσκεται το γλυπτό, στο λιμάνι του Αγίου Δημητρίου:
«Σύμφωνα με πανάρχαιο μύθο που διασώζεται στην τραγωδία του Ευριπίδη “Ελένη” (στ. 17 και 252), ο ύπατος των θεών Ζευς, ερωτευμένος με την πανέμορφη Λήδα, σύζυγο του βασιλιά της Σπάρτης Τυνδάρεω, μεταμορφωμένος σε πάλλευκο Κύκνο καταδιωκόμενο τάχα από αετό, κατέφυγε για προστασία στην τρυφερή αγκαλιά της Λήδας. Η κρυφή, ερωτική ένωση θεού και θνητής ολοκληρώθηκε στο βραχώδες νησάκι Πέφνος, κοντά στην ακτή, όπου αργότερα, η Λήδα έφερε στο φως το περίφημο αυγό, από όπου ξεπήδησαν με τη σειρά οι Διόσκουροι Κάστωρ και Πολυδεύκης και η “Ωραία Ελένη”, η μοιραία γυναίκα του Μενέλαου, του Πάρη και της άμοιρης Τροίας. Στο νησάκι της Πέφνου ήταν ανιδρυμένα στην αρχαιότητα χάλκινα αγάλματα των Διοσκούρων, σήμερα προβάλλει εκεί ένα σύγχρονο έργο που εικονίζει το σμίξιμο του Κύκνου – Δία με τη Λήδα».
Για την εκδήλωση θα τοποθετηθεί ικανοποιητικός αριθμός καθισμάτων, αλλά θα επιτραπεί η παρουσία ορθίων, λόγω των μέτρων αποφυγής της διασποράς του κορωνοϊού. Πάντως, στο λιμάνι του Αγίου Δημητρίου υπάρχουν αρκετά, απ’ όπου θα μπορέσει ο κόσμος να παρακολουθήσει την εκδήλωση.