«Σε αυτή την περίοδο που τα κεφαλαιακά αποθέματα των τραπεζών δεν μπορούν να χρηματοδοτήσουν την πραγματική οικονομία, η Περιφέρεια Πελοποννήσου ανέλαβε την πολιτική πρωτοβουλία να δημιουργήσει ένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα με κύρια χαρακτηριστικά την τοπικότητα, την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την ανάπτυξη της παιδείας αποταμίευσης των υφιστάμενων νοικοκυριών» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης κλείνοντας τις εργασίες του 16ου Συνεδρίου Διαχείρισης Τραπεζών, την Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2018.
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου εξέφρασε τον έντονο σκεπτικισμό του για τις ευθύνες των τραπεζών στον τρόπο διάγνωσης και διαχείρισης της κρίσης και σημείωσε ότι ο ίδιος το 2007 δε δίστασε να διαφωνήσει και να συγκρουστεί με τον τότε Πρωθυπουργό, γιατί έβλεπε τους κινδύνους από τη μη λήψη μέτρων απέναντι στη γιγάντωση του χρέους και την εκτόξευση των ελλειμμάτων.
«Από το 2009 μέχρι το 2017 είχαμε απώλεια περίπου 117 δισεκατομμυρίων ευρώ στις καταθέσεις, κάτι το οποίο καταδεικνύει τις δυσκολίες χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας» ανέφερε ακόμη ο κ. Τατούλης και σημείωσε ότι «παρόλα αυτά οι διευθύνσεις των στρατηγικών μελετών και των αναλυτών των συστημικών τραπεζών δεν μπόρεσαν εύκολα και γρήγορα να διαγνώσουν την επερχόμενη κρίση, με συνέπεια να έχουμε αυτό το οδυνηρό αποτέλεσμα».
«Καταλαβαίνουμε ότι θα πρέπει, και αυτή είναι η δική μας πρωτοβουλία, να δημιουργήσουμε άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που θα έχουν δύο κυρίως ιδιότητες. Την τοπικότητα, την ενίσχυση της τοπικής επιχειρηματικότητας δηλαδή, και την καλλιέργεια παιδείας αποταμίευσης στα νοικοκυριά» πρόσθεσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου και ανέφερε ότι «αφού εξετάσαμε διάφορα μοντέλα, καταλήξαμε στο μοντέλο των τοπικών ταμιευτηρίων της Γερμανίας, των Sparkasse. Η επιλογή μας αυτή θα μπορέσει να αποτελέσει μια σημαντική πρωτοβουλία για την ενίσχυση της τοπικής μας οικονομίας».
Ο κ. Τατούλης ανέφερε ακόμη ότι εδώ και αρκετά χρόνια η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει επεξεργαστεί αυτή τη δυνατότητα. Οι προηγούμενες Κυβερνήσεις ήταν θετικές, αλλά δεν είχαν αναλάβει καμία πρωτοβουλία. Η σημερινή Κυβέρνηση, μετά την παρουσίαση του σχεδίου αυτό, το βρήκε θετικό και ήδη αυτή τη στιγμή ωριμάζει ο φάκελος της αίτησης προκειμένου να υποβληθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος για την αδειοδότησή της.
«Είμαστε επίσης σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομίας για την πρωτοβουλία νομοθετικής ρύθμισης που να αποσαφηνίζει τη συμμετοχή των Περιφερειών στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα» σημείωσε ακόμα ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου και διευκρίνισε ότι βασική αρχή αυτή της προσπάθειας, δεν είναι η μεγιστοποίηση του κέρδους της τράπεζας, αλλά η μεγιστοποίηση της περιφερειακής οικονομίας.