ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΛΥΜΑΤΩΝ
Την ανάγκη θεσμικών μεταρρυθμίσεων και εξασφάλισης των απαιτούμενων πόρων πρόταξε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης κατά τη διάρκεια της συνάντησης για το εθνικό επιχειρησιακό σχέδιο υποδομών λυμάτων οικισμών Γ΄ προτεραιότητας, που έγινε σήμερα Τετάρτη (4 Ιουλίου 2018), στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Το συγκεκριμένο επιχειρησιακό σχέδιο αφορά υποδομές λυμάτων οικισμών Γ προτεραιότητας, δηλαδή τους οικισμούς εκείνους με ισοδύναμο πληθυσμό μεγαλύτερο από 2.000 κατοίκους και μικρότερο από 10.000 (ευαίσθητοι αποδέκτες) ή 15.000 (κανονικοί αποδέκτες).
Με την υλοποίηση των έργων αυτών θα επιτευχθεί τελικά η καταρχήν συμμόρφωση με τις απαιτήσεις έργων αποχέτευσης και επεξεργασίας αστικών λυμάτων, που προδιαγράφονται στην Οδηγία 91/271/ΕΟΚ με έτος αναφοράς το 2005, οπότε οι οικισμοί Γ προτεραιότητας όφειλαν να διαθέτουν έργα συλλογής και επεξεργασίας των λυμάτων.
Όπως τόνισε ο Περιφερειάρχης στην τοποθέτησή του “το πρώτο που πρέπει να συζητήσουμε είναι οι διαθέσιμοι πόροι από το δικό μας πρόγραμμα, προκειμένου και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να πιέσει για την εξεύρεση των αναγκαίων πόρων, ώστε να υπάρξει άμεση συμμόρφωση προς την Ευρωπαϊκή οδηγία”.
Σημείωσε επίσης ότι στην Πελοπόννησο υπάρχουν 31 περιπτώσεις που ανήκουν στη Γ΄ κατηγορία, εκ των οποίων κάποιες έχουν συμμορφωθεί, υπάρχει ωστόσο μεγάλος αριθμός που συνιστούν σημαντική απειλή κατά του περιβάλλοντος, της δημόσιας υγείας και της οικονομίας που προσπαθούμε να αναπτύξουμε στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.
“Χρειάζονται θεσμικά μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος”, τόνισε ο κ. Τατούλης “γιατί ακόμα και δομές που υπάρχουν δεν λειτουργούν πλήρως αποτελεσματικά και συνιστούν απειλή για το περιβάλλον. Τι γίνεται με τη λυματολάσπη και τα προϊόντα της διαχείρισης των βιολογικών καθαρισμών;”.
Ο Περιφερειάρχης επανέλαβε τις προτάσεις της περιφερειακής αρχής ώστε οποιοδήποτε καινούργιο έργο ενταχθεί στο πρόγραμμα να”και να υπάρχει κάποιος υπεύθυνος απέναντι στους πολίτες και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Απ’ την άλλη πλευρά υπάρχει το θεσμικό ζήτημα της συγκρότησης και λειτουργίας των ΔΕΥΑ. Θα πρέπει στρατηγικά να έχει την ευθύνη της εποπτείας η Περιφέρεια. Οι ΔΕΥΑ θα πρέπει επίσης να βρουν ένα καινούργιο μοντέλο κάνοντας οικονομία κλίμακας, ένα νέο τρόπο εταιρικής συγκρότησης, ώστε να υπάρχει ένας κεντρικός σχεδιασμός για την καλύτερη λειτουργία όλου του πλέγματος δραστηριοτήτων. Για αυτό χρειάζεται τροπολογία, την οποία έχουμε καταθέσει στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου”.
Ο κ. Τατούλης αναφέρθηκε τέλος στο γεγονός ότι η Περιφέρεια έχει την ευθύνη εποπτείας του περιβάλλοντος στο επίπεδο των ελεγκτικών μηχανισμών και μόνο. “Αυτή είναι μια θεσμική ανεπάρκεια που συνεχώς μας δημιουργεί προβλήματα”.
Από την πλευρά της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τοποθετήθηκε η κα Δήμητρα Κανελλοπούλου, η οποία ανέφερε ότι πάρα πολλοί κοινοτικοί πόροι έχουν εισρεύσει στη χώρα για πολλά χρόνια για τη διαχείριση λυμάτων χωρίς ωστόσο την αναμενόμενη αποτελεσματικότητα. Σημείωσε δε, ότι η χώρα θα πρέπει να κλείσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στην ευρωπαϊκή οδηγία για τα αστικά λύματα και συμφώνησε με τον Περιφερειάρχη ότι θα πρέπει να επανεξεταστεί το μοντέλο λειτουργίας των έργων αυτών καθώς δεν φαίνεται να αποδίδουν αποτελεσματικά και να λειτουργούν ορθά.
Αφού εξέφρασε τα συγχαρητήρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την υπογραφή της ΣΔΙΤ για την ολοκληρωμένη διαχείριση των αστικών απορριμμάτων, η κα Κανελλοπούλου τόνισε ότι “το ζητούμενο είναι να έχουμε ολοκληρωμένα και λειτουργικά έργα και στόχος, μέσα από τα 13 περιφερειακά επιχειρησιακά σχέδια διαχείρισης των αστικών λυμάτων, να καλυφθούν όλοι οι οικισμοί Γ΄ κατηγορίας σε όλη τη χώρα”.