ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΤΗΣ “ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ”
Πέντε ερωτήματα θέτουν οι περιφερειακοί σύμβουλοι της “Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου” Θανάσης Πετράκος και Δημοσθένης Δρούγκας για την περιοχή του Ταϋγέτου, προς τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παν. Νίκα, με επερώτησή του προς τον Προέδρο του ΠΕ.ΣΥ.Π. Εμμανουήλ Σκαντζό.
Η επερώτηση έχει ως εξής:
«Τις τελευταίες δεκαετίες ο ορεινός όγκος του Ταϋγέτου και ειδικά η περιοχή στην οποία βρίσκονται τα χωριά Αλαγονία, Αρτεμισία, Λαδά, Καρβέλι, Πηγές και Νέδουσα έχει υποστεί της συνέπειες της αστυφιλίας και της εγκατάλειψης τόσο από την κεντρική διοίκηση, όσο και από την αυτοδιοίκηση.
Οι ελλείψεις στις βασικές υποδομές και η απουσία ενός αναπτυξιακού σχεδίου έχουν οδηγήσει ένα τόπο σπάνιας φυσικής ομορφιάς, με μοναδική βιοποικιλότητα και τεράστιες δυνατότητες για αγροτική παραγωγή και οικοτουρισμό να βρίσκεται στα πρόθυρα της ερημοποίησης.
Ειδικότερα, εννέα μήνες μετά τις μεγάλες καταστροφές που σημειώθηκαν στον Ταΰγετο από την κακοκαιρία, ναι μεν η κατάσταση έχει βελτιωθεί, αλλά τα προβλήματα παραμένουν και είναι πολύ σοβαρά. Συγκεκριμένα, σοβαρά προβλήματα εντοπίζονται στο επαρχιακό, δημοτικό, αγροτικό και δασικό οδικό δίκτυο της περιοχής.
Στην παλιά Εθνική Οδό Καλαμάτας – Σπάρτης τα τελευταία 20 χρόνια παρατηρούνται κατακρημνίσεις βράχων στο οδόστρωμα, φαινόμενο το οποίο καθιστά την προσπέλαση αρκετών σημείων του συγκεκριμένου δρόμου επικίνδυνη. Τα προηγούμενα χρόνια η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει καταβάλλει αποζημιώσεις σε οδηγούς των οποίων τα αυτοκίνητα υπέστησαν ζημιές από τις αποκολλήσεις πετρωμάτων στο πρανές του δρόμου.
Καθιζήσεις έχουν σημειωθεί σε τμήματα του δρόμου μετά την Αρτεμισία κατά τη διάρκεια κακοκαιρίας του περσινού χειμώνα τα οποία παραμένουν έως σήμερα χωρίς να έχουν αποκατασταθεί πλήρως. Η ίδια εικόνα και στο δημοτικό οδικό δίκτυο που συνδέει τα χωριά. Οι αγροτικοί δρόμοι παραμένουν ουσιαστικά ασυντήρητοι εδώ και 15 χρόνια, ενώ πολλά προβλήματα καταγράφονται και στους δασικούς δρόμους τις περιοχής.
Επιπλέον, τους χειμερινούς μήνες κατά τη διάρκεια της χιονόπτωσης ο δρόμος στο ύψος του Τουριστικού Ταϋγέτου παραμένει κλειστός αδικαιολόγητα πολλές ώρες ή και μέρες σύμφωνα με καταγγελίες κατοίκων και επαγγελματιών. Η δαπάνη της Περιφέρειας Πελοποννήσου τόσο για τη συντήρηση του δρόμου, όσο και για τον καθαρισμό του χιονιού αποδεδειγμένα δεν επαρκεί.
Από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων εδώ και αρκετούς μήνες έχει εξασφαλιστεί πίστωση ύψους τριών εκατομμυρίων ευρώ για παρεμβάσεις στην Παλιά Εθνική Οδό Καλαμάτας- Σπάρτης, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει δημοπρατηθεί κάποιο έργο.
Αναφορικά με τα σπίτια που υπέστησαν τεράστιες ζημιές και χαρακτηρίστηκαν από κλιμάκιο του ΔΑΕΦΚ κόκκινα ή κίτρινα, μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει οριοθέτηση της περιοχής που θα χαρακτηριστεί θεομηνιόπληκτη, προκειμένου στη συνέχεια να προχωρήσει η διαδικασία αποζημιώσεων και ανακατασκευής. Συνεπώς οι κάτοικοι ούτε αποζημιώσεις έχουν πάρει ούτε μπορούν να προβούν σε εργασίες, αφού δεν έχει εκδοθεί η σχετική απόφαση.
Τέλος, η συγκοινωνία των χωριών και η σύνδεσή τους με την Καλαμάτας χαρακτηρίζεται ως δυσλειτουργική και ανεπαρκής. Ειδικότερα, τα χωριά της περιοχής εξυπηρετούνται από δύο δρομολόγια την εβδομάδα του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Μεσσηνίας. Το δρομολόγιο είναι κυκλικό περνώντας από όλα τα χωριά και η διάρκειά του είναι σχεδόν τρεις ώρες. Έτσι, η διαδρομή Καλαμάτα – Νέδουσα ξεπερνά τις 2,5 ώρες, όταν η κανονική διάρκειά της δεν ξεπερνά τα 40 λεπτά.
Αναφορικά με την έλλειψη αναπτυξιακού σχεδίου της περιοχής, αυτό χαρακτηρίζεται ως επιβεβλημένο πλέον, ώστε να ανακοπεί η ολοκληρωτική ερημοποίηση της περιοχής. Οι Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις (ΟΧΕ) στη Μάνη είναι ένα καλό παράδειγμα που δυστυχώς δεν εξετάστηκε για τα χωριά του Ταϋγέτου.
Ερωτάται ο κ. Περιφερειάρχης:
- Σε ποιές ενέργειες έχετε προβεί ώστε να αρθεί η επικινδυνότητα στην Παλιά Εθνική Οδό Καλαμάτας – Σπάρτης;
- Τι θα πράξετε ώστε να εξασφαλιστεί η επαρκής αντιμετώπιση της χιονόπτωσης στην ίδια οδό;
- Η Περιφέρεια έχει τη δυνατότητα να ενισχύσει τη συγκοινωνία για τη σύνδεση των χωριών της περιοχής με την Καλαμάτα;
- Σε τι ενέργειες έχετε προβεί ώστε να προχωρήσει ο χαρακτηρισμός της περιοχής ως θεομηνιόπληκτη;
- Εξετάζεται η προοπτική ενός ΟΧΕ ή κάποιου αντίστοιχου προγράμματος που έχει ανάγκη η περιοχή του Ταϋγέτου;
Οι επερωτώντες
περιφερειακοί σύμβουλοι
Θανάσης Πετράκος
Δημοσθένης Δρούγκας»