Όλο και πυκνώνουν τα σύννεφα για το στρατόπεδο Παπαφλέσσα που εδρεύει στην Καλαμάτα, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, στους σχεδιασμούς του υπουργείου Εθνικής Άμυνας είναι μέχρι το καλοκαίρι, σταδιακά, να παραμείνουν 8 -10 κέντρα εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων από τα 20 που υπάρχουν σήμερα στη Χώρα, από τα 36 που αριθμούσαν προ τριετίας.
Μεταξύ αυτών που κινδυνεύουν να καταργηθούν είναι και της Καλαμάτας. Εν όψει αυτού του κινδύνου ο Δήμος Καλαμάτας συγκαλεί σε σύσκεψη τους Βουλευτές της Μεσσηνίας, τους επικεφαλής των Δημοτικών Παρατάξεων, άλλους αιρετούς και εκπρόσωπους φορέων την Παρασκευή 10 Μαρτίου 2017, στο β΄ όροφο του Δημαρχιακού Μεγάρου. Αντικείμενο της σύσκεψης θα είναι η παραμονή και η εξακολούθηση της λειτουργία του στρατοπέδου Παπαφλέσσα στην Καλαμάτα.
Ο σχεδιασμός αυτός αποβλέπει στην εξοικονόμηση περίπου 40 εκ. ευρώ το έτος από τα λειτουργικά έξοδα, ενώ παράλληλα θα αποδεσμευτεί σημαντικός αριθμός( μερικές εκατοντάδες) στελεχών και οπλιτών για μονάδες εκστρατείας.
Το στρατόπεδο της Καλαμάτας, το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει περάσει από «σαράντα κύματα», κάθε φορά που «έσφιγγαν τα λουριά» διασωζόταν. Μάλιστα, μετά τη μεταφορά του Κέντρου Εκπαιδεύσεως Διαβιβάσεων (ΚΕΔΒ), το 2011, έως και το 2013 που στο στρατόπεδο της Καλαμάτας μπήκαν πάλι Νεοσύλλεκτοι, επί Πρωθυπουργίας Α. Σαμαρά, έδρευε Μονάδα Επιστρατεύσεως.
Απ’ ότι φαίνεται «ο κόμπος έφτασε στο χτένι» πλέον καθώς στους σχεδιασμούς του «Πενταγώνου», είναι να κλείσουν τον Μάιο 4 κέντρα εκπαίδευσης νεοσύλλεκτων (Άρτας, Ιωαννίνων, Μεσολογγίου και Σταυρούπολης Ξάνθης).
Οι πληροφορίες από στρατιωτικές πηγές αναφέρουν ότι θα ακολουθήσουν της Καλαμάτας και του Παρανεστίου Δράμας, ενώ μεταξύ αυτών που αντιμετωπίζουν κίνδυνο είναι του Ναυπλίου, του Πύργου, της Πάτρας και της Κοζάνης.
Αντίθετα φέρεται ότι θα συνεχίσουν τη λειτουργία τους τα κέντρα της Τρίπολης, της Σπάρτης, της Αυλώνας, της Θήβας, των Γρεβενών, των Γιαννιτσών, Αθήνας των Ειδικών Δυνάμεων στην Αθήνα, της Λαμίας, του Ρεθύμνου.
ΤΙ ΕΙΧΕ ΠΡΟΗΓΗΘΕΙ ΤΟ 2015 ΚΑΙ 2016
Θυμίζουμε ότι υπουργός Εθνικής Άμυνας Π. Καμμένος απαντώντας σε σχετική ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στις 22 Απριλίου του 2015 ανέφερε ότι “κατά την πρόσφατη επίσκεψή μου στην πόλη (σ.σ. 23 Μαρτίου 2015) δήλωσα σαφέστατα ότι η συγκεκριμένη μονάδα του Στρατού θα παραμείνει στην πόλη, αλ΄λά δεν είναι δυνατόν η Καλαμάτα να έχει πληρότητα 400% στο Πεζικό και ο Έβρος ή τα νησιά του Αιγαίου να έχουν 20% και 30%” και συμπλήρωνε: “Θα παραμείνει το 9ο Σύνταγμα Πεζικού με τις απαιτούμενες δυνάμεις οι οποίες είναι απαραίτητες για να λειτουργεί το Στρατόπεδο”. Ανέφερε ακόμα πως “στόχος μας είναι να μετατρέψουμε τη Καλαμάτα σ’ ένα μεγάλο Κέντρο Εκπαίδευσης της Πολεμικής Αεροπορίας” (δείτε εδώ την απάντηση του υπουργού).
Ένα περίπου χρόνο αργότερα, στις 3 Ιουνίου 20;16, από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας εκδόθηκε η εξής ανακοίνωση, μετά από αντιδράσεις φορέων της Μεσσηνίας, σε φήμες κλεισίματος του 9ου Συντάγματος Πεζικού:
«Βρίσκεται σε εξέλιξη μελέτη αναδιοργάνωσης των Ενόπλων Δυνάμεων και στο πλαίσιο αυτής εξετάζεται ο εξορθολογισμός και ο τρόπος λειτουργίας στρατοπέδων σε όλη την επικράτεια. Όσον αφορά στην Καλαμάτα, σύμφωνα με το μέχρι τώρα σχεδιασμό για τη λειτουργία του στρατοπέδου, το ποσοστό στελέχωσής του θα μειωθεί στο ελάχιστο δυνατό, ώστε να εξυπηρετεί ανάγκες φύλαξης. Θα ενισχυθεί, επίσης, η αεροπορική βάση της Πολεμικής Αεροπορίας στην Καλαμάτα, με τη μετατροπή και την πλήρη εξέλιξή της σε Διεθνές Κέντρο Αεροπορικής Εκπαίδευσης».