Ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τρίτη, στην αίθουσα «Π. Φωτέας» του διοικητηρίου, στα πλαίσια της αντιπυρικής προστασίας, όπου αναλύθηκαν οι δράσεις και οι ενέργειες που έχουν πραγματοποιηθεί καθώς και ο προγραμματισμός για το επόμενο διάστημα.
Στη σύσκεψη, την οποία συγκάλεσε ο Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Στάθης Αναστασόπουλος, συμμετείχαν οι Διοικητές Π.Υ. Μεσσηνίας, Καλαμάτας και Γαργαλιάνων, η Δ/νση Δασών Μεσσηνίας και το Δασαρχείο Καλαμάτας, το Τμήμα Πολιτικής προστασίας, ενώ οι Δήμαρχοι του Νομού συμμετείχαν, μέσω τηλεδιάσκεψης.
Ο Αντιπεριφερειάρχης ενημερώνοντας αρχικά για τις ενέργειες που έχει υλοποιήσει η Περιφερειακή Ενότητα, αναφέρθηκε στις μεταλλικές ανοιχτές υδατοδεξαμενές αντιπυρικής προστασίας για τις οποίες έχουν δημοπρατηθεί δύο εργολαβίες για αποκατάσταση των βλαβών τους και για τις οποίες αύριο υπογράφονται οι σχετικές συμβάσεις από τον Περιφερειάρχη. Επιπλέον ο κ. Αναστασόπουλος αναφέρθηκε και στους καθαρισμούς του επαρχιακού και εθνικού δικτύου, που αποτελούν και αρμοδιότητα της Περιφερειακής Ενότητας, αλλά και τους καθαρισμούς και τις συντηρήσεις του δασικού – αγροδασικού δίκτυου που πραγματοποιούν τα μηχανήματα της Περιφερειακής Ενότητας σε συνεργασία πάντα με το αρμόδιο Δασαρχείο και την Πυροσβεστική Υπηρεσία.
Ζήτησε επίσης και από τους Δημάρχους του νομού να ενισχύσουν την πρωτοβουλία της Περιφερειακής Ενότητας και να συνεργαστούν με κοινό στόχο την αντιπυρική θωράκιση του τόπου μας.
Στην τοποθέτηση του ο Διοικητής της Π.Υ. Μεσσηνίας Δημήτρης Γεωργανάς ενημέρωσε ότι φέτος ξεκίνησαν πολύ νωρίς τις αυτοψίες και την καταγραφή των προβλημάτων στο οδικό δίκτυο και στις δεξαμενές, εκτιμήθηκαν οι ανάγκες, τέθηκαν οι προτεραιότητες ενώ έκανε εκτενή αναφορά για τα προβλήματα προσβασιμότητας που έχουν παρατηρηθεί σε κάθε Δήμο. Ο Δασάρχης Καλαμάτας Σπύρος Κατσίποδας, στην παρέμβασή του ενημέρωσε ότι για τη φετινή χρονιά έχει λάβει δύο χρηματοδοτήσεις, 20.000 € για τη συντήρηση του Ταϋγέτου και 19.000 € για τη συντήρηση του δάσους Βασιλικής, τα οποία και δημοπρατούνται τις επόμενες ημέρες. Επίσης και με ίδια μέσα έχει ξεκινήσει η συντήρηση του δασικού συμπλέγματος Ταϋγέτου. Ο κ. Κατσίποδας αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στο γεγονός της αδυναμίας του Δασαρχείου να συντηρήσει το σύνολο των δασικών οδών αρμοδιότητάς του με τις χρηματοδοτήσεις αυτές και ανέφερε ότι οποιαδήποτε βοήθεια από τους Δήμους είναι δεκτή, αρκεί να γίνει η απαραίτητη συνεννόηση με την υπηρεσία.
Στη συνέχεια τοποθετήθηκαν οι Δήμαρχοι Καλαμάτας, Μεσσήνης, Τριφυλίας, Δυτικής Μάνης και οι εκπρόσωπο των Δήμων Πύλου – Νέστορος και Οιχαλίας, οι οποίοι ανέλυσαν τις δράσεις που έχουν αναλάβει και εξέφρασαν την πρόθεση συνεργασίας και συνδρομής τους σε μια συνολική προσπάθεια ενίσχυσης της αντιπυρικής προστασίας της περιοχής μας.