ΕΙΣΗΓΗΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
Ως πιο πρόσφορη και ρεαλιστική προκρίνουν τη λύση σωστικών ανασκαφών σε ένα μικρό μέρος της πλατείας Υπαπαντής -σύμφωνα με τα υπάρχοντα έγκυρα στοιχεία- στο νοτιοανατολικό τμήματα και όχι των συστηματικών ανασκαφών σε όλη της την έκταση, τόσο η Διευθύντρια της Εφορίας Αρχαιοτήτων Ευαγγελία Μηλίτση, όσο και ο αρχιτέκτονας μελετητής Γιώργος Αλμπάνης, στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, κατά τη συζήτηση του σχετικού θέματος.
Με την άποψη και τις θέσεις της κας Μηλίτση τάχθηκε και η αρχαιολόγος, πρώην Διευθύντρια της Εφορίας Αρχαιοτήτων Ξένη Αραπογιάννη.
Άλλωστε και η πρόταση που εγκρίθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο, μετά τη συμπλήρωσή της, τις πρώτες πρωινές ωρες σήμερα, σε σωστικές ανασκαφές αναφέρεται: Το Δημοτικό Συμβούλιο εκφράζει τη βούλησή του για άμεση ανάδειξη των αρχαιοτήτων που βρίσκονται σε κατάχωση στο χώρο της πλατείας Υπαπαντής, με σωστική ανασκαφή, ως αναπόσπαστο τμήμα της ιστορικής συνέχειας της πόλης.
Όπως είπε η κα Μηλίτση, μεταξύ των άλλων «το θέμα έχει να κάνει με την πρόθεση της πόλης, αν θέλει ολοκληρωμένη την ανάδειξη των αρχαιοτήτων ή απλώς επιθυμεί την ανάδειξη ενός τοίχου, προκειμένου να υπάρξει αυτή η επικοινωνία των επισκεπτών και των πολιτών με το ιστορικό τους βάθος. Εάν μπαίνει θέμα διερεύνησης όλης της πλατείας, τα δεδομένα που έχουμε είναι όπως σας τα είπα. Την ανάδειξη των αρχαίων που αποκαλύφθηκαν το 1960 το θεωρώ πιο εφικτό, πιο ρεαλιστικό σαν αίτημα και σαν πρόταση και πιο εύκολα αποδεκτό από τις διοικητικές διαδικασίες που προβλέπονται”.
Η ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΣ ΞΕΝΗ ΑΡΑΠΟΓΙΑΝΝΗ
Η αρχαιολόγος Ξένη Αραπογιάννη μιλώντας στο Δημοτικό Συμβούλιο ταυτίστηκε με τα όσα προηγουμένως είπε η κα Μηλίτση:
“Νομίζω ότι η κα Μηλιτση κάλυψε πλήρως το θέμα. Δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο. Εγω το είχα χειριστεί το θεμα όταν ήμουν προϊσταμένη της εφορείας αρχαιοτήτων το 2011. Τότε είχε υποβληθεί η μελέτη του κ. Αλμπάνη, είχε σταλεί στο υπουργείο και είχε προκύψει απόφαση του ΚΑΣ για την οποίαν μιλήσαμε. Τα στοιχεία που έφερε η κα Μηλίτση είναι πλήρη και θεωρώ ότι τον πρώτο λόγο βεβαίως τον έχει το υπουργείο πολιτισμού, γιατί εκείνο είναι υπεύθυνο για την προστασία και την ανάδειξη των αρχαίων. Και εκείνο θα πρέπει να αποφασίσει τι είναι το καλύτερο για την ανάδειξη αυτών των αρχαίων και για την πόλη φυσικά. Νομίζω ότι η εφορεία αρχαιοτήτων έχει τον πρώτο λόγο και το υπουργείο πολιτισμού και πιστεύω ότι όλα αυτά τα στοιχεία που παρέθεσε η κα Μηλίτση είναι υπεραρκετά και θα βοηθήσουν όλους να πάρετε μία σωστή απόφαση σε μία σωστή κατεύθυνση και να καταλαγιάσει όλη αυτή η φασαρία που έχει γίνει στην πόλη”.
Ο ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑΣ ΜΕΛΕΤΗΤΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΛΜΠΑΝΗΣ
Ακολούθησε στο βήμα ο Αρχιτέκτονας μελετητής Γιώργος Αλμπάνης, ο οποίος είπε μεταξύ άλλων:
“Στην αρχική μελέτη που πέρασε από το ΚΑΣ, το 2001, δεν είχαμε καθόλου θίξει το θέμα των αρχαίων, είπε η κα Μηλίτση. Η έρευνα ποιος τα κατέχωσε δεν κατέληξε κάπου. Ανεπίσημα λεγόταν ότι ο εργολάβος τα κατέχωσε με εντολή του τότε Μητροπολίτη Δασκαλάκη. Ευτυχώς, ο τωρινός Μητροπολίτης είναι σαφώς υπέρ της ανάδειξης των αρχαίων. Το θέμα, το ζητούμενο, είναι αν θα σταματήσει η εργολαβία στα αρχαία που είχαν αποκαλυφθεί.
Για μένα είναι το θέμα τι κάνεις και πώς χειρίζεσαι το θέμα της αγάπης των αρχαίων και της δυνατότητας αυτά τα αρχαία για να σου αναδείξουν το ιστορικό βάθος της πόλης και τι κάνεις και με τις σημερινές ανάγκες της που δεν μπορείς να τις αγνοήσεις. Εγώ τουλάχιστον ως αρχιτέκτονας δεν θα ήθελα να τις αγνοήσω. Οι ανάγκες της πόλης είναι ότι έξω από τη Μητρόπολη πρέπει να υπάρχει πλατεία. Αυτό ισχύει παντού. Σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελα συστηματική ανασκαφή, που σημαίνει αόριστος χρόνος, πότε θα τελειώσει, αόριστη έκταση, μέχρι πού θα φτάσει κι άλλες προϋποθέσεις. Παραδείγματος χάρη, συστηματική ανασκαφή θα μπορούσε να γίνει όταν τα κάλυψαν τα αρχαία το 1960. Η συζητούμενη ανασκαφή θα προκύψει λόγω των εργασιών, οι οποίες θα γίνουν για την ανάδειξη της πλατείας, όποτε κατ’ ανάγκη θα πρέπει να είναι σωστική. Η σωστική έχει περιορισμένο χρόνο, περιορισμένο αντικείμενο, ότι βρεθεί εκείνη τη στιγμή.
Τα δύο έργα πρέπει να αποσυνδεθούν γιατί δεν μπορούν να γίνουν παράλληλα, η ανάπλαση της πλατείας και η ανάδειξη των αρχαίων. Άρα είμαι κατά αυτού που λέει ο κ. Θέμελης, με όλο το σεβασμό και το κύρος που έχει. Σχετικά με την έρευνα του Πολυτεχνείου, θα έλεγα ότι είναι πολύ καλή ιδέα. Γιατί να μην υπάρχει και αυτό το οποίο είναι βέβαιο ότι δεν δίνει πάντοτε αποτελέσματα”.
- Δείτε τι είπε ο αρχιτέκτων μελετητής Γιώργος Αλμπάνης στο video που ακολουθεί:
ΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ “ΣΩΣΤΕ ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΤΗΣ ΥΠΑΠΑΝΤΗΣ”
O Ηλίας Μπιτσάνης εκπρόσωπος της Κίνησης Πολιτών “Σώστε τα αρχαία της Υπαπαντής”, μιλώντας στο δημοτικό συμβούλιο ανέφερε:
“Εκφράζουμε τη χαρά μας γιατί με την παρουσία της κας Μηλίτση δόθηκε λύση στο ζήτημα. Ξεκινάμε, όπως λέει η κυρία Μηλίτση, δεν χρειάζεται να κουβεντιάσετε τίποτα άλλο. Κατά την προσωπική μου άποψη, η παρουσία της κας Μηλίτση λύνει το πρόβλημα και παράλληλα επιβεβαιώνει πλήρως αυτό το οποίο όλο αυτό τον καιρό λέμε. Το γεγονός ότι βρέθηκε το αρχείο Γιαλούρη είναι εξαιρετικά σημαντικό και θα μου επιτρέψετε να πω ότι συμβάλλαμε και εμείς για να βρεθεί το αρχείο. Θεωρούμε ότι τα πράγματα έχουν γίνει απλά και εκφράζουμε την ομόθυμη επιθυμία των Καλαματιανών για την ανάδειξη των αρχαιοτήτων. Αυτό δεν προκύπτει από τον αριθμό των μελών, προκύπτει από την καθημερινή συζήτηση. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι γιατί η ομάδα λειτούργησε ως ένα ιστορικό και αρχαιοφιλικό σχολείο.
Πιστεύουμε ότι ομόθυμα το δημοτικό συμβούλιο θα ταχθεί υπέρ της ανάδειξης των αρχαιοτήτων. Η πόλη έχει μόνο να κερδίσει, οι άνθρωποι της έχουν να κερδίσουν πάρα πολλά”.
Ο Βασίλης Μιχαλακεας, μέλος της ίδιας κίνησης, συμπλήρωσε τον κ. Μπιτσάνη λέγοντας:
“Το μόνο που θα ήθελα να προσθέσω είναι ότι η επιστολή Γιαλούρη στο υπουργείο προεδρίας στις 27/2/1962 βρέθηκε από το αρχείο του αείμνηστου Νίκου Ζερβή. Αυτός είναι ο φόρος τιμής στον Νίκο τον Ζερβή, ο οποίος μία ζωή ασχολήθηκε με τα αρχαία της πλατείας Υπαπαντής. Και ο Γιαλούρης λέει δύο στοιχεία: Ότι έγινε μπάζωμα χωρίς να το ξέρει και ότι μετά βεβαιότητας είναι οι αρχαίες Φαρές”.
- Ακολουθεί το video με τις τοποθετήσεις των κ.κ. Μπιτσάνη και Μιχαλακέα: