Η Δημοτική Αρχή έχει κάνει σύστημα την παραποίηση, παρουσιάζοντας μια άλλη πραγματικότητα από αυτή που βιώνουμε. Σε κατάσταση ανεξήγητης ευφορίας πανηγυρίζει για έργα μισοτελειωμένα, έργα που έχουν βαλτώσει ή έργα που ΘΑ γίνουν. Σε αυτό το πλαίσιο, προφανώς, εντάσσονται και οι κομπασμοί για το «πρωτόγνωρο έργο» της στα σχολεία της Καλαμάτας.Εκτός και αν «πρωτόγνωρο έργο» θεωρεί την τρέχουσα συντήρηση των σχολείων, όταν υπάρχουν σχολεία χωρίς σύγχρονα και ασφαλή κτίρια, ενώ άλλα παραμένουν ασυντήρητα για χρόνια.
Ας δούμε μερικά παραδείγματα:
17ο Δημοτικό: Λειτουργεί στα λυόμενα που δώρισε η Ολλανδική Κυβέρνηση στην Καλαμάτα μετά τους σεισμούς του 1986 για προσωρινή στέγαση.
5ο Δημοτικό (Μπενάκειο): Παρά τις όποιες επισκευές είναι σχεδόν ακατάλληλο αφού γίνονται μαθήματα σε ακατάλληλες αίθουσες και το προαύλιό του είναι ανεπαρκές.
Δημοτικό Σχολείο Ασπροχώματος: Στεγάζεται σε παλιά κτήρια και σε λυόμενες αίθουσες με ελάχιστο προαύλιο και στο οποίο φιλοξενείται και το νηπιαγωγείο.
Συγκρότημα πρώην Πολυκλαδικού: Παρά τις συνεχείς εξαγγελίες ότι άμεσα θα επισκευαστεί, παραμένει ίσως το πιο προβληματικό σχολικό συγκρότημα της πόλης, αν και φιλοξενεί τρία σχολεία.
Δημοτικό Σχολείο Άριος: Από το 2019 έχει ξεκινήσει η κατασκευή νέων αιθουσών που θα καλύψουν τις ανάγκες του Δημοτικού και θα στεγάσουν και το Νηπιαγωγείο του χωριού, το οποίο λειτουργεί χρόνια σε λυόμενες αίθουσες. Το έργο δυστυχώς παραμένει στο σκελετό.
4o Νηπιαγωγείο Ράχης: Λειτουργεί σε λυόμενες αίθουσες μέσα στο προαύλιο του 6ου Δημοτικού Σχολείου με πολλά προβλήματα, περιορίζοντας ταυτόχρονα υπερβολικά το προαύλιο του δημοτικού.
11o Νηπιαγωγείο: Συνεχίζει να λειτουργεί σε λυόμενες αίθουσες που τοποθετήθηκαν προσωρινά το 2016-17 στο προαύλιο του 13ου Δημοτικού ενώ για το Ειδικό δημοτικό σχολείο κανένα μέχρι τώρα ορατό αποτέλεσμα.
Τι έκανε η απερχόμενη Δημοτική Αρχή στα τέσσερα χρόνια της θητείας της; Σε επίπεδο νέων υποδομών απολύτως τίποτα!
Δεν αξιοποίησε οικόπεδα που υπάρχουν στο εγκεκριμένο σχέδιο της Καλαμάτας, τα οποία θα μπορούσαν να λύσουν αυτά τα προβλήματα. Π.χ. το μεγάλο οικόπεδο βορειοδυτικά του σημερινού ΚΤΕΛ, στο οποίο μπορεί να κατασκευαστεί ένα νέο δημοτικό σχολείο που θα στεγάσει το 5ο και το 17ο Δημοτικό και ένα νηπιαγωγείο. Ακόμα υπάρχει οικόπεδο στην οδό Δράκου που προσφέρεται για νηπιαγωγείο. Τις προτάσεις αυτές έχω κατ’ επανάληψη καταθέσει στο Δημοτικό Συμβούλιο χωρίς φυσικά να υιοθετηθούν από την δημοτική αρχή.
Αλλά και σε επίπεδο συντήρησης των σχολικών υποδομών, παρά τους συνεχείς κομπασμούς της ότι έχει γίνει πρωτόγνωρο έργο, η Δημοτική Αρχή δεν κατάφερε ούτε τις ετήσιες πιστώσεις για συντήρηση σχολείων να απορροφήσει, ούτε το 2021 ούτε το 2022,ενώ το συγκρότημα του πρώην Πολυκλαδικού (που στεγάζει 4 σχολεία) αντιμετωπίζει άπειρα προβλήματα.
Ο προσεισμικός έλεγχος των σχολείων καθυστερεί αδικαιολόγητα (βρισκόμαστε ακόμη στον πρωτοβάθμιο έλεγχο όπως μου απάντησε ο Δήμαρχος σε σχετική ερώτησή μου στο Δ.Σ.) και αντιλαμβάνεται κανείς πόσος καιρός χρειάζεται να ολοκληρωθούν οι έλεγχοι (και ο δευτεροβάθμιος), απαιτούμενες μελέτες και να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα αντισεισμικής θωράκισής τους.
Τα παιδιά είναι το μέλλον του τόπου μας και πρέπει να αποτελούν προτεραιότητα μας.
Ο Δήμος οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες του. Να αξιολογήσει τις ανάγκες και σε συνεργασία με την δραστήρια Ένωση συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Καλαμάτας, τους συλλόγους γονέων και τους εκπαιδευτικούς, να ιεραρχήσει τα προβλήματα και να προχωρήσει σε σοβαρές δράσεις για σχολεία σύγχρονα και ασφαλή, όπου τα παιδιά θα σπουδάζουν με αξιοπρέπεια, όπως άλλωστε το δικαιούνται.
Βασίλης Ν. Τζαμουράνης
Πολιτικός Μηχανικός
Υποψήφιος Δήμαρχος Καλαμάτας