ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ
Με μια συντονισμένη και οργανωμένη πρωτοβουλία με τον συμβολικό τίτλο «Επιστροφή στο Σχολείο», η Συμβουλευτική Επιτροπή Αποκατάστασης Διατηρητέου Δημοτικού Σχολείου Κάτω Αμπελοκήπων Μεσσηνίας προχώρησε στην τελική φάση της εκστρατείας σε σχέση με την αποκατάσταση του Διατηρητέου Δημοτικού Σχολείου Κάτω Αμπελοκήπων.
Ειδικότερα, μετά την ιστορική και αρχιτεκτονική τεκμηρίωση του εμβληματικού μνημείου της Μεσσηνίας και την επιτυχή ολοκλήρωση των ενεργειών που οδήγησαν στον χαρακτηρισμό του κτηρίου ως Διατηρητέου Νεωτέρου Μνημείου της Ελλάδας από του Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΦΕΚ159/ΑΑΠ/31.07.2018), η Συμβουλευτική Επιτροπή προχώρησε στην τρίτη και τελική φάση των ενεργειών, με ταυτόχρονη αποστολή αιτήσεων- φακέλων προς τους αρμόδιους θεσμικούς φορείς της πολιτείας.
Συγκεκριμένα, η Συμβουλευτική Επιτροπή απέστειλε στην Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κα. Μενδώνη αίτηση- φάκελο (με όλο το απαιτούμενο έντυπο πληροφοριακό υλικό) με την υποβολή αιτήματος για εκπόνηση μελέτης και αποκατάστασης του Διατηρητέου Νεωτέρου Μνημείου Δημοτικού Σχολείου Κάτω Αμπελοκήπων Μεσσηνίας (Αρχηγείο Εθνικής Αντίστασης Νότιας Μεσσηνίας 1941-44) και την λειτουργία του ως μουσειακού χώρου πολιτισμού και ιστορίας. Επίσης, ανάλογες αιτήσεις-φάκελοι εστάλησαν στον προϊστάμενο της Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Νοτίου Ιονίου (ΥΝΕΜΤΕΔΕΠΝΙ) κ. Παπανδρέου, στον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Νίκα, στον Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Μεσσηνίας, κ. Αναστασόπουλο και φυσικά τέλος, στον Δήμαρχο Πύλου Νέστορος κ. Καρβέλα, ώστε να υπάρξει η απαιτούμενη βούληση και ο ανάλογος άμεσος συντονισμός των σχετικών εμπλεκόμενων υπηρεσιών, σε σχέση με την εκπόνηση μελέτης αποκατάστασης, και ακολούθως ένταξης του έργου σε πρόγραμμα χρηματοδότησης.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι, πέραν των ενεργειών αυτών, ετοιμάζεται ολοκληρωμένη πρόταση μελέτης προς τον νεοσύστατο Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Natura 2000 Νότιας Πελοποννήσου – Κυθήρων, ώστε το διατηρητέο κτήριο να ενταχθεί στη συνέχεια σε πρόγραμμα χρηματοδότησης με στόχο την χρήση του ως Παρατηρητηρίου Περιβαλλοντικών και Πολιτισμικών πόρων της ευρύτερης περιοχής της κοιλάδας του Μηναγιώτικου ρέματος, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του υδάτινου ρεύματος ανήκει σε προστατευόμενη περιοχή του ευρωπαϊκού δικτύου Natura 2000. Παράλληλα, η πρόταση θα περιέχει μελέτη για την δημιουργία μιας πεζοπορικής διαδρομής, που συμβολικά θα ξεκινάει από το εν λόγω μνημείο, καθώς βρίσκεται σε απόσταση λίγων μέτρων από τις πηγές του Μηναγιώτικου ρέματος και θα καταλήγει στις εκβολές του, στην περιοχή της Φοινικούντας, αποτελώντας έτσι ένα «Μεσογειακό Μονοπάτι Natura 2000» της νότιας Μεσσηνίας μήκους 10 km.