Συνάντηση πραγματοποίησε ο πρ. Περιφερειάρχης και επικεφαλής της παράταξης «Νέα Πελοπόννησος» κ. Πέτρος Τατούλης με τον καθηγητή αεροδιαστημικής και συντονιστή προγραμμάτων εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Δρ. Jean Muylaert.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Ναύπλιο παρουσία της Περιφερειακής Συμβούλου Ντίνας Νικολάκου και του καθηγητή Μηχανολόγου Μηχανικού, ειδικού σε θέματα διαστήματος Δρ. Τάκη Παπαδόπουλου.
Ο Δρ. Jean Muylaert υπήρξε Διευθυντής του Βελγικού Ινστιτούτου «Von Karman Institute of Fluid Mechanics» και ήταν στενός επιστημονικός σύμβουλος της Περιφερειακής Αρχής του Πέτρου Τατούλη σε θέματα αεροδιαστημικής, όπου από το 2013 η Περιφέρεια Πελοποννήσου είχε αναλάβει σημαντικές πολιτικές πρωτοβουλίες.
Ο Δρ. Jean Muylaert επεσήμανε την εξαιρετική συνεργασία που είχε με τον Πέτρο Τατούλη ως Περιφερειάρχη, σε σημαντικά γεγονότα που είχαν υλοποιηθεί στην Περιφέρεια Πελοποννήσου όπως το Διεθνές συνέδριο για τους μικροδορυφόρους, το υπό εξέλιξη project για τη Διαστημική Πύλη της Καλαμάτας και την προετοιμασία συνεργασιών με Διεθνή Ινστιτούτα για τη διαχείριση κρίσεων, την περιβαλλοντολογική μόλυνση και την κλιματική αλλαγή.
Ο κ. Τατούλης ευχαρίστησε τον Δρ. Jean Muylaert, για την άψογη συνεργασία και του ευχήθηκε καλή επιτυχία για την πολύ σημαντική θέση που κατέχει σήμερα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Μετά τη συνάντηση ο κ.Τατούλης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Ως Περιφερειακή Αρχή αναδείξαμε από την πρώτη στιγμή τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Πελοποννήσου, της Μεσσηνίας και ιδιαίτερα της Καλαμάτας στον τομέα της αεροδιαστημικής.
Η στρατηγική και γεωπολιτικά κρίσιμη θέση της Πελοποννήσου στη Μεσόγειο, της δίνει τη δυνατότητα εφαρμόζοντας συγκεκριμένες πολιτικές να ενταχθεί στη στρατηγική για την ανάπτυξη στους τομείς έρευνας και εφαρμογής της αεροδιαστημικής επιστήμης.
Η σημαντική συνεργασία της Περιφέρειας επί των ημερών της θητείας μας με το Ινστιτούτο «Von Karman Institute of Fluid Mechanics» ανέδειξε τη δυνατότητα για πολλαπλά οφέλη τόσο για την εθνική μας ασφάλεια (εποπτεία συνόρων, marine traffic) όσο και τη συνδρομή της στον τομέα της γεωργίας ακριβείας (παρακολούθηση αγροτικών καλλιεργειών, καιρικών και εδαφολογικών συνθηκών), στις τηλεπικοινωνίες αλλά και στην πρόληψη πυρκαγιών και πλημμυρών.
Η συμμετοχή της Ελλάδας στο Διεθνές αυτό Ινστιτούτο, μέσω της Περιφέρειας Πελοποννήσου, παρείχε τη δυνατότητα σε 25 Έλληνες απόφοιτους του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και άλλων Πανεπιστημίων της Χώρας μας να αποκτήσουν υψηλού επιπέδου επιστημονική γνώση (επίπεδο master & διδακτορικό) σε τομείς της αεροδιαστημικής, της αεροναυτικής και μηχανικής του περιβάλλοντος.
Δυστυχώς ο κ. Νίκας προσπάθησε και προεκλογικά και μετεκλογικά να διακωμωδήσει και να απαξιώσει την εξαιρετικά σημαντική αυτή πρωτοβουλία μας. «Σαν ταύρος εν υαλοπωλείω» χωρίς καμία διάθεση να αποκτήσει γνώση και ενημέρωση, διέκοψε τη συνέχιση της συνεργασίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου με το Ινστιτούτο, στερώντας από την Ελλάδα και την Πελοπόννησο τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης στον τομέα της έρευνας, της καινοτομίας και της αεροδιαστημικής επιστήμης και παράλληλα έβαλε «λουκέτο» στο Κέντρο Τεχνολογίας και Καινοτομίας Πελοποννήσου (ΚΕΤΕΚ-Π), το οποίο θα αποτελούσε ένα εξαιρετικό εργαλείο για μόχλευση πόρων από Ευρωπαϊκά προγράμματα για διάχυση γνώσης και υψηλής τεχνολογίας στον πρωτογενή τομέα, στην επιχειρηματικότητα, στην περιβαλλοντολογική ρύπανση, στην υγειονομική κρίση κτλ.
Η ανεύθυνη αυτή στάση του στέρησε από την Ελλάδα τη δυνατότητα να εγκατασταθεί και να λειτουργήσει στην Πελοπόννησο παράρτημα του Ινστιτούτου (κάτι το οποίο είχαμε διεκδικήσει και είχαμε συμφωνήσει) που θα αποτελούσε το μοναδικό διαπιστευμένο Ινστιτούτο του ΝΑΤΟ στη Νότια Ευρώπη.
Ο κ. Περιφερειάρχης δε μπορεί να αντιληφθεί τα πολλαπλά οφέλη σημαντικών διεθνών συνεργασιών, ακολουθώντας μία παρακμιακή εσωστρεφή πολιτική, γεγονός το οποίο οδηγεί την Πελοπόννησο στην οπισθοδρόμηση και στην αφάνεια».
28.8.2021
“ΝΕΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ”
ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΟΥΛΗΣ