ΣΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΠΟΥ ΔΕΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ
Στο πλευρό του τ. υπουργού Σταύρου Μπένου στέκεται ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παν. Νίκας, στην επίθεση που δέχεται ως Πρόεδρος του Σωματείου «Διάζωμα» από το Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων, ο οποίος με ανακοίνωσή του εκφράζει την αντίθεσή του στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί αυτό. «Η εμπλοκή στο πολυεπίπεδο αρχαιολογικό έργο φορέων ή προσώπων με στόχο την υποκατάσταση του δημόσιου φορέα προστασίας, ανάδειξης και προβολής των μνημείων ή την οικειοποίηση του έργου του για προσωπικούς, πολιτικούς ή οικονομικούς λόγους, μας βρίσκει απολύτως αντίθετους», αναφέρει η ανακοίνωση των Αρχαιολόγων.
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Καλαμάτας, σχολιάζοντας την ανακοίνωση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, μετά και τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο στις 28 Μαρτίου 2017, στην οποία συμμετείχε και ο κ. Μπένος, με αντικείμενο τη συνεργασία όλων για την επιβοήθηση των ανασκαφών στην αρχαία Θουρία, δήλωσε σήμερα (4 Απριλίου 2017), τα εξής:
«Οι αρχαιολογικοί χώροι ασφαλώς δεν αποτελούν ιδιοκτησία των αρχαιολόγων. Βλέπουμε ανακοινώσεις από αρχαιολόγους, των οποίων το περιεχόμενο παραπέμπει σε ιδιοκτησιακή αντίληψη. Όλοι έχουν λόγο για τους αρχαιολογικούς χώρους, ασφαλώς περισσότερο το Υπουργείο Πολιτισμού και οι αρχαιολόγοι».
Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στην προ ημερών σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο, με τη συμμετοχή του Προέδρου του Σωματείο «Διάζωμα» Σταύρου Μπένου, του Καθηγητή Αρχαιολογίας Πέτρου Θέμελη, εκπροσώπου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας και του Διευθυντή του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, μεταξύ άλλων, «όπου αποφασίστηκε το «Διάζωμα» από το ταμείο του να διαθέσει μεγάλο ποσό για να διευκολύνει γραφειοκρατικές διαδικασίες, να κάνει μελέτες και να ρυθμίσει θέματα σχετικά με απαλλοτριώσεις. Δηλαδή, να βοηθήσει να «τρέξουν» γρηγορότερα οι διαδικασίες, που μόνο εμείς, οι οποίοι έχουμε απέναντί μας το κράτος, ξέρουμε την καθυστέρηση και τι αγώνας πρέπει να αναληφθεί για να υπάρξει εξέλιξη σε έργα και δράσεις».
Ο Δήμαρχος κατέληξε τονίζοντας ότι «όταν σε μία χώρα λειτουργεί εδώ και δεκαετίες η Αμερικανική Αρχαιολογική Σχολή, η Γερμανική Αρχαιολογική Σχολή, δεκάδες Πανεπιστήμια από το εξωτερικό κάνουν ανασκαφές, είναι δυνατόν να λέμε ότι δε θέλουμε τη συνδρομή, τη συμπαράσταση; Αυτά είναι ανήκουστα! Και η Αυτοδιοίκηση (ο Δήμος Καλαμάτας εδώ και χρόνια χρηματοδοτεί τις ανασκαφές στην αρχαία Θουρία) και ο ιδιωτικός τομέας και οργανώσεις, όπως είναι το «Διάζωμα», με πολύ μεγάλη προσφορά, έχουν λόγο και στα πολιτιστικά ζητήματα και στη διαφύλαξη των αρχαιολογικών χώρων και στην προστασία της κληρονομιάς μας και στην προώθηση των αρχαιολογικών ανασκαφών».
ΣΩΜΑΤΕΙΟ “ΔΙΑΖΩΜΑ”
Να σημειωθεί, ότι πέραν του Προέδρου του Σωματείου «Διάζωμα» Στ. Μπένου, τ. βουλευτή και υπουργού (και Πολιτισμού) και τ. δημάρχου Καλαμάτας (εδώ το βιογραφικό του), Αντιπρόεδρος είναι ο (γνωστός για το ανασκαφικό του έργο στην Αρχαία Μεσσήνη) καθηγητής Kλασικής Aρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Kρήτης, Πέτρος Θέμελης (εδώ το βιογραφικό του), Γενικός Γραμματέας ο Βασίλειος Λαμπρινουδάκης, Καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, 1978-2006 (εδώ το βιογραφικό του), Ταμίας ο συνθέτης Γιώργος Κουρουπός (εδώ το βιογραφικό του).
Στην αρχική σελίδα του ιστότοπου του Σωματείου «Διάζωμα», το οποίο μετρά 8 χρόνια ζωής, δίνει το στίγμα ύπαρξής του: «Όσοι συμμετέχουμε στο ΔΙΑΖΩΜΑ είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε πράξη την αγάπη μας για τα μνημεία και την πολιτιστική κληρονομιά. Επίκεντρο του ενδιαφέροντός μας είναι η ανάδειξη των αρχαίων θεάτρων, η εξεύρεση πόρων και η ένταξή τους στην καθημερινότητα μας. Ανοιχτό σε όλους, το ΔΙΑΖΩΜΑ επιδιώκει να ανοίξει μια αγκαλιά για την προστασία των αρχαίων θεάτρων, αυτού του κορυφαίου επιτεύγματος της αρχαίας ελληνικής αρχιτεκτονικής, εκεί ακριβώς όπου συντελέσθηκε η έκρηξη των δημοκρατικών θεσμών και άνθισε η πολιτιστική και πνευματική δημιουργία».