Στα 95 ανέρχονται τα νέα κρούσματα που καταγράφηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο, ενώ το σύνολό τους στη χώρα μας ανέρχεται πλέον στα 1.061, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας κατά τη σημερινή (28/3/2020) τακτική ενημέρωση.
Ο κ. Τσιόδρας είπε ακόμα πως 4 νέοι θάνατοι σημειώθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες, ανεβάζοντας στους 32 το σύνολο όσων έχουν χάσει της ζωή τους από τον κορονοϊό. Από τους νεκρούς οι 25 ήταν άνδρες και 7 γυναίκες με μέσο όρο ηλικίας τα 73 έτη, οι περισσότεροι με υποκείμενο νόσημα. Από τους ασθενείς που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία 69 είναι διασωληνομένοι, από τους οποίους 12 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι είναι άνδρες.
Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι σημαντικές για τον κορονοϊό στη χώρα μας, γι’ αυτό παραμένουμε σε επιφυλακή, τόνισε στην αποψινή ενημέρωσή του ο κος Τσίοδρας ο οποίος πρόσθεσε: «είμαστε στο καλό σενάριο και το κακό σενάριο δεν φαίνεται προς το παρόν». Η διασπορά φυσικά και υπάρχει στην κοινότητα, ανέφερε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε μιλώντας για το φαινόμενο της Ιταλίας, ότι «όταν αψηφούμε τον εχθρό, αυτός θα μπει στο σπίτι μας. Όσο ο ιός είναι εδώ, υπάρχει απειλή. Αν λίγο χαλαρώσεις, θα σου ξανά επιτεθεί με μανία».
Τα διεθνή επιδημιολογικά δεδομένα
Ο κ, Τσιόδρας αναφερόμενος σε διεθνή επιδημιολογικά δεδομένα, τόνισε ότι «ο μέσος χρόνος από την έναρξη των συμπτωμάτων για να παρουσιάσει κάποιος σοβαρά συμπτώματα, όπως η δυσκολία στην αναπνοή, είναι οι 5 μέρες τουλάχιστον, ενώ μέχρι τη νοσηλεία όταν αυτή είναι απαραίτητη είναι οι 7 ημέρες». Όσον αφορά τον θάνατο κάποιου που νοσεί από κορονοϊό, φαίνεται ότι αυτός επέρχεται 14 με 20 ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων. Επίσης, γι’ αυτούς που μπαίνουν στο νοσοκομείο, η μέση διάρκεια παραμονής είναι οι 10 ημέρες σύμφωνα με τα ίδια διεθνή δεδομένα, αλλά και την παρατήρηση στη χώρα μας, όπως εξήγησε.
Για τη φαρμακευτική αγωγή που πρέπει να ακολουθείται, ο κ. Τσιόδρας είπε ότι από ειδική επιτροπή έχουν δοθεί κατευθυντήριες οδηγίες στους γιατρούς, οι οποίες θα επανεξετάζονται όσο θα αναφέρονται νέα στοιχεία για τη θεραπεία από τη διεθνή πρακτική και πρόσθεσε: «Η επιτροπή αυτή υιοθέτησε επίσης ειδικές οδηγίες για την προφυλακτική χορήγηση αντιπηκτικής αγωγής στους ασθενείς που νοσηλεύονται».
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Τσιόδρας στην «κάποια» όπως είπε καρδιοτοξικότητα που έχει ο κορονοϊός. Μίλησε για το λόγο αυτό για τη χορήγηση της Κολχικίνης που χορηγείται ήδη για την περικαρδίτιδα, λέγοντας πως «το φάρμακο αυτό ενδέχεται να έχει κάποια δράση στους ασθενείς με κορονοϊό για να προστατευθεί η καρδιά. Θα το δώσουμε στο πλαίσιο ενός αυστηρού πρωτοκόλλου».
Ν. Χαρδαλιάς: Δεν κάνουμε γενικό επαναπατρισμό
Τη δυνατότητα να λαμβάνουν τις ιατρικές συνταγές στο κινητό τους χωρίς να χρειάζεται να τις προσκομίζουν τυπωμένες στον φαρμακοποιό έχουν πλέον οι πολίτες, όπως ενημέρωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς. κατά τη σημερινή ενημέρωση για τον κορονοϊό, μιλώντας αμέσως μετά τον λοιμωξιολόγο και εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, Σωτήρη Τσιόδρα.
Ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ακόμα τη διακοπή πτήσεων από αύριο, Κυριακή στις 3 το πρωί έως τις 15 Απριλίου, από και προς την Ολλανδία.
Επιστροφές., όπως είπε, γίνονται μόνο για άτομα που έχουν πολύ ειδικούς λόγους, τόνισε και σημείωσε ότι δεν κάνουμε γενικό επαναπατρισμό γιατί θα ήταν ολέθριο για τη δημόσια υγεία της χώρας μας. «Εκείνοι που θα επαναπατριστούν είναι αυτοί που έχουν πραγματική ανάγκη», σημείωσε.