ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΑΛ. ΧΑΡΙΤΣΗΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΚΑΙ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΥΠ. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Στον Δήμο Καλαμάτας “πέταξε το μπαλάκι” η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, για την αποκάλυψη των αρχαίων που βρίσκονται στο υπέδαφος της περιοχής της πλατείας Υπαπαντής, απαντώντας σήμερα (2/9/2020) στην Βουλή, σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Χαρίτση, επαναλαμβάνοντας τα όσα εν κατακλείδι είπε κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στην Καλαμάτα.
“Εφόσον (σ.σ. ο Δήμος Καλαμάτας) προσκομίσει νέα στοιχεία τότε σύμφωνα με τη διαδικασία την οποία προβλέπει ο νόμος, το Υπουργείο Πολιτισμού θα πράξει αυτό που πρέπει να πράξει, θα αναπέμψει το θέμα στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο”, ανέφερε η υπουργός και πρόσθεσε:
“Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να υποβληθεί νέα μελέτη που να προβλέπει με σαφήνεια τόσο τη διενέργεια της ανασκαφικής έρευνας των αρχαιοτήτων του 1960 όσο και τον τρόπο προστασίας και ανάδειξης των αρχαιοτήτων αυτών βάσει σύγχρονων προδιαγραφών ώστε να εξασφαλίζεται σε βάθος χρόνου αφενός η άρτια διατήρηση των αρχαιοτήτων και αφετέρου η απρόσκοπτη προσέγγισή τους από επιστημονικό προσωπικό για τις απαιτούμενες εργασίες συντήρησης και καθαρισμού τους”.
Ο Αλέξης Χαρίτσης, αναπτύσσοντας την επίκαιρη ερώτησή του, τόνισε την ανάγκη να αναληφθούν οι απαραίτητες πρωτοβουλίες από πλευράς Υπουργείου Πολιτισμού για την συστηματική αρχαιολογική ανασκαφή και ανάδειξη των αρχαίων ευρημάτων της πλατείας Υπαπαντής, παράλληλα με την απαραίτητη σύγχρονη ανάπλαση για την βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, ώστε οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Καλαμάτας να γνωρίζουν και να «επικοινωνούν» με την ιστορία της.
Στο πλαίσιο αυτό επισήμανε το σχεδόν πάνδημο αίτημα πολιτών και φορέων της πόλης για την προστασία και ανάδειξη των αρχαίων, αλλά και τις παρεμβάσεις αρχαιολόγων, αυτοδιοικητικών, προσωπικοτήτων και του Μητροπολίτη Μεσσηνίας προς αυτή την κατεύθυνση.
Στην απάντηση της η Υπουργός Πολιτισμού αφού ανέφερε τις «κατά τον νόμο» κινήσεις στις οποίες είναι υποχρεωμένη να προβεί, επανέλαβε ότι ισχύει η παλαιότερη γνωμοδότηση του ΚΑΣ του 2011 περί μη ανάδειξης. Εμμένοντας στην άποψη της ότι η κατάχωση των ευρημάτων προστατεύει καλύτερα τα αρχαία, άφησε παρ’ όλα αυτά «ανοικτό παράθυρο» για λύση. Όπως τόνισε στην ομιλία της, απαντώντας στον Αλέξη Χαρίτση, σε περίπτωση που ο καθ’ ύλην αρμόδιος φορέας, δηλαδή ο Δήμος Καλαμάτας, προσκομίσει νέα στοιχεία, το ΥΠΠΟ θα πράξει αυτό που πρέπει και θα παραπέμψει εκ νέου το θέμα στο ΚΑΣ για νέα γνωμοδότηση.
Ο κ. Χαρίτσης κατά τη δευτερολογία του κατέθεσε στα πρακτικά δηλώσεις του Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ.κ. Χρυσοστόμου, του πρ. δημάρχου Καλαμάτας και πρ. υπουργού Στ. Μπένου, και του καθηγητή αρχαιολογίας Π. Θέμελη, οι οποίοι υποστηρίζουν την ανάδειξη των αρχαίων της πλατείας Υπαπαντής.
Στην δευτερολογία της η υπουργός Πολιτισμού, απαντώντας στα όσα ανέφερε ο κ. Χαρίτσης όταν πήρε εκ νέου το λόγο, είπε: “Σέβομαι τις απόψεις του ανασκαφέα της Μεσσήνης, του καθηγητή και φίλου και συναδέλφου κ. Πέτρου Θέμελη. Ο κ. Μπένος ήταν δήμαρχος στην Καλαμάτα. Θεωρείται και είναι από τους πολύ καλούς αυτοδιοικητικούς. Βεβαίως, ήταν δήμαρχος μετά το 1960 που είχαν αποκαλυφθεί οι αρχαιότητες αυτές από τον Νίκο Γιαλούρη…”.
Συνεχίζοντας επανέλαβε ότι “ανεξαρτήτως όλων αυτών το Υπουργείο Πολιτισμού και ο Υπουργός Πολιτισμού είναι υποχρεωμένος να εφαρμόσει τον νόμο και το είπα, νομίζω, πολύ αναλυτικά στην πρωτολογία μου. Εφόσον ο καθ’ ύλην αρμόδιος φορέας, ο οποίος είναι ο Δήμος Καλαμάτας, υποβάλει νέα στοιχεία, νέα μελέτη, προφανώς το Υπουργείο Πολιτισμού θα ακολουθήσει τη διαδικασία που προβλέπει ο νόμος και ο Υπουργός, εγώ δηλαδή θα αναπέμψω το θέμα στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο”.
- Δείτε εδώ αναλυτικά τα πρακτικά της συζήτησης στη Βουλή, για τα αρχαία της Υπαπαντής.
Ακολουθεί σε video h συζήτηση στην Βουλή στις 2/9/2020 της επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Χαρίτση για την αποκάλυψη και αναδειξη των αρχαίων ευρημάτων της πλατείας Υπαπαντής της Καλαμάτας και η απάντηση της υπουργού Πολιτισμού & Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη: