Τη στιγμή που είναι πλέον ορατές οι επιπτώσεις στον τουρισμό τόσο σε επίπεδο αφίξεων και κρατήσεων από βασικές αγορές όσο και σε επίπεδο εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού, ως αποτέλεσμα της παρατεταμένης περιόδου οικονομικής αβεβαιότητας για τη χώρα, με αρκετά περιφερειακά αεροδρόμια να παρουσιάζουν κάμψη στις αφίξεις (όπως Ηράκλειο, Κέρκυρα, Μύκονος κ.ά), παρατηρείται αύξηση σε αυτά της Καλαμάτας, της Ρόδου και της Σαντορίνης.
Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, πτώση παρουσίασαν οι αεροπορικές αφίξεις ξένων επισκεπτών σε κατ’ εξοχήν τουριστικούς προορισμούς της χώρας για τον Απρίλιο σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι στην Κω (-26,9%), στο Ηράκλειο (-7,4%), στην Κέρκυρα (-4,3%) στη Ζάκυνθο (-4,1%), στην Κεφαλλονιά (-22,1%), στη Μύκονο (-31,1%), στα Χανιά (-2,2%) και στη Μυτιλήνη (-7,2%). Θετικά κινήθηκαν οι αφίξεις σε λιγότερα περιφερειακά αεροδρόμια όπως στη Ρόδο (5,8%), στη Σαντορίνη (93,3%) και στην Καλαμάτα (17,7%).
Ο αριθμός των διεθνών αεροπορικών αφίξεων στην Αθήνα για τον Απρίλιο αυξήθηκε κατά 21% συγκρατώντας σε θετικό πεδίο το σύνολο των αφίξεων για τη χώρα.
Για το διάστημα Ιανουαρίου – Απριλίου ο αριθμός των διεθνών αφίξεων στα κυριότερα αεροδρόμια της χώρας αυξήθηκε κατά 17,5% ξεπερνώντας το 1,5 εκατομμύριο, γεγονός που οφείλεται κυρίως στην άνοδο κατά 27% των αφίξεων στην Αθήνα.
Εξάλλου, πληροφορίες αναφέρουν ότι η υστέρηση των αφίξεων τον τρέχοντα μήνα σε ορισμένους κατ’ εξοχήν τουριστικούς προορισμούς της χώρας αποτυπώνεται και στα έσοδα του προϋπολογισμού για τον Μάιο, τα οποία παρουσιάζουν πτώση συγκριτικά με τα έσοδα που είχαν συγκεντρωθεί στις ίδιες περιοχές την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΕΤΕ
Στις επιπτώσεις που θα έχει ο τουρισμός από μια πιθανή αύξηση του ΦΠΑ αναφέρθηκε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης μετά τη συνάντηση που είχε, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο: «Αν ικανοποιηθεί η απαίτηση των δανειστών για αύξηση του ΦΠΑ της τάξης του 120%, αυτό θα σημαίνει ότι ο τουρισμός θα βγει εκτός ανταγωνισμού και θα υποστεί τεράστια και ανήκεστο βλάβη» σημείωσε ο κ. Ανδρεάδης και πρόσθεσεότι «η μεγαλύτερη βλάβη δεν θα γίνει στις μεγάλες ξενοδοχειακές αλυσίδες, όπως φαντάζονται κάποιοι, αλλά θα τσακίσει τις επιχειρήσεις μικρού και μεσαίου μεγέθους που είναι έρμαιο των tour operators και τις μικρές που ζουν από τη δευτερογενή τουριστική αλυσίδα του τουρισμού».
Αυτές, σημείωσε, είναι αδύνατον να απορροφήσουν την αύξηση του ΦΠΑ και είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα χαθούν περισσότερες από 200.000 θέσεις εργασίας από το 2016 και μετά. Σε ό,τι αφορά τη συμβολή του τομέα για την εισπραξιμότητα του ΦΠΑ, δεσμεύτηκε ότι οι επιχειρηματίες του τουρισμού θα εντοπίσουν και θα καταγγείλουν κάθε παράνομο κατάλυμα.
ΠΤΩΣΗ ΣΤΙΣ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ
Στο «κόκκινο» έχουν περάσει οι τουριστικές κρατήσεις για την καλοκαιρινή σεζόν προς την Ελλάδα από βασικές αγορές.
Οι ξενοδόχοι οδηγούνται στις διαπραγματεύσεις των συμβολαίων υπό το ενδεχόμενο υπερδιπλασιασμού του ΦΠΑ στις υπηρεσίες διαμονής. Μία τέτοια εξέλιξη θα καταστήσει ιδιαίτερα δύσκολη τη διαμόρφωση ανταγωνιστικής τιμολογιακής πολιτικής έναντι γειτονικών προορισμών στους οποίους οι επιβαρύνσεις του ΦΠΑ στα καταλύματα κυμαίνονται μεταξύ 8% και 10%.