Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Καλαμάτας, ως μέλος του Δικτύου Ελληνικών Βιβλιοθηκών, εφαρμόζει το πρόγραμμα «Στη βιβλιοθήκη κάθε μήνα… έχουμε θέμα» της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος. Τα παιδαγωγικά εργαστήρια του προγράμματος απευθύνονται σε παιδιά του Δημοτικού και κυρίως στις ηλικίες 8-12.
Με την οργάνωση της μηνιαίας λειτουργίας της βιβλιοθήκης γύρω από ένα θέμα αναβαθμίζεται ο ρόλος της βιβλιοθήκης, καθώς παρέχεται στα παιδιά η δυνατότητα να εμβαθύνουν γύρω από ένα θέμα, να επεκτείνουν τα γνωστικά τους ενδιαφέροντα, να γνωρίσουν διάσημα έργα τέχνης και τους δημιουργούς τους, να αναπτύξουν τη δημιουργικότητά τους, να καλλιεργήσουν γόνιμα τον προβληματισμό τους γύρω από σημαντικά θέματα που τα απασχολούν, μέσα σ’ ένα εξωσχολικό πλαίσιο που στηρίζει την εγκυρότητά του στον πλούτο των πηγών που τους προσφέρει.
Στόχος είναι να ενισχυθούν οι επισκέψεις σχολικών τάξεων στις βιβλιοθήκες, αλλά και να δημιουργηθεί μια σταθερή ομάδα παιδιών που θα επισκέπτεται τη βιβλιοθήκη. Μέσα από τα προγράμματα αυτά επιδιώκεται να αναδειχθεί ο ρόλος της Βιβλιοθήκης ως κέντρου άτυπης εκπαίδευσης, όπου η γνώση προσεγγίζεται μέσα από τον πειραματισμό, τη βιωματική εμπειρία και τα πολλά βιβλία.
Στη σχετική ανακοίνωση της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Καλαμάτας, η οποία είναι η μόνη Βιβλιοθήκη στη Μεσσηνία που εφαρμόζει το πρόγραμμα «Στη βιβλιοθήκη κάθε μήνα… έχουμε θέμα», όσον αφορά τις θεματικές ενότητες που προτείνονται ανά μήνα, αναφέρονται εξής:
ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ Τον Νοέμβριο θα εξερευνήσουμε τις όψεις της κίνησης. Η κίνηση στη φυσική, στην τέχνη, στις λέξεις. Πειράματα, κατασκευές και ένας διαγωνισμός φωτογραφίας της κίνησης.
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ Ο μήνας των Χριστουγέννων!
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ Ξεκινάμε τη χρονιά με τις ερωτήσεις που θα απαντήσουμε το 2019. Πρωταγωνιστούν οι ιδέες ως ο σπόρος για κάθε ξεκίνημα, η αρχή της ζωής αλλά και ένα αφιέρωμα στις ιστορίες που το τέλος τους είναι μια καινούργια αρχή.
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ Αφιερώνουμε τον Φεβρουάριο στην τέχνη με μια παρουσίαση του κινήματος Bauhaus που γεννήθηκε στη Γερμανία πριν 100 χρόνια το 1919 και επηρέασε καθοριστικά την εξέλιξη όχι μόνο της μοντέρνας τέχνης αλλά και την αντίληψή μας για σημαντικά θέματα όπως η εκπαίδευση και ο σχεδιασμός των σχολείων. Στις βιβλιοθήκες θα μιλήσουμε και θα σχεδιάσουμε το σχολείο που ονειρευόμαστε, θα εμβαθύνουμε στην έννοια του σχεδιασμού ενός αντικειμένου, θα συνθέσουμε μια αφίσα με την τεχνική του κολάζ, αλλά και θα χορέψουμε με κουστούμια που περιορίζουν την ελευθερία των κινήσεων μας ακολουθώντας τις οδηγίες του Όσκαρ Σλέμερ.
ΜΑΡΤΙΟΣ Ο Μάρτιος είναι ο μήνας της ποίησης και οι βιβλιοθήκες θα αφιερώσουν τις συναντήσεις τους στη Σελήνη, αγαπημένο θέμα παλιότερων αλλά και σύγχρονων ποιητών. Ταυτόχρονα όμως το 2019 σηματοδοτεί και την επέτειο των 50 χρόνων από το 1969 όταν ο άνθρωπος έκανε το πρώτο του βήμα στο φεγγάρι.
ΑΠΡΙΛΙΟΣ Τον Απρίλιο, γιορτάζει το βιβλίο. Στις βιβλιοθήκες γιορτάζουμε τις ιστορίες που υφαίνονται και ράβονται και βρίσκουμε τις ομοιότητες ανάμεσα στο ραψιμο και το γ-ράψιμο.
ΜΑΪΟΣ Ο Μάιος είναι μήνας ιστορίας για τις βιβλιοθήκες που προτείνουν στα παιδιά να περπατήσουν με οδηγό τα βιβλία ιστορίας πάνω στα τείχη διαφορετικών πολιτισμών από την Κίνα ως την Κωνσταντινούπολη.
Οι επισκέψεις πραγματοποιούνται Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη και ώρες 9:00 έως 12:00, κατόπιν συνεννόησης. Ο μέγιστος αριθμός παιδιών που μπορούν να φιλοξενηθούν στο παιδικό τμήμα της Βιβλιοθήκης είναι 16. Το εργαστήριο μαζί με την ξενάγηση στο χώρο της Βιβλιοθήκης διαρκεί περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά ανά τμήμα. Για την πραγματοποίηση της επίσκεψης οι νηπιαγωγοί/δάσκαλοι πρέπει να επικοινωνούν με τη Βιβλιοθήκη τουλάχιστον 2 βδομάδες νωρίτερα.