Στην 83η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, στο μεγαλύτερο εκθεσιακό γεγονός της χώρας και ένα από τα σημαντικότερα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ανέβηκε το “Καλαμάτα 1821: Δρόμοι Ελευθερίας” και θα παραμείνει εκεί μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου.
Το πρόγραμμα, που αποτελεί ένα πρωτότυπο ερευνητικό έργο του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, είναι το μοναδικό που αφορά στον πολιτισμό για την Περιφέρεια Πελοποννήσου και έτυχε υψηλής αξιολόγησης στην Προκήρυξη του Προγράμματος ΕΣΠΑ 2014 – 2020 – «Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ». Η παρουσίασή του πραγματοποιείται στο πλαίσιο εκπροσώπησης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στον θεσμό AKADEMIA, ένα σημαντικό θεματικό αφιέρωμα για την εκπαίδευση και τις ευκαιρίες σταδιοδρομίας, το οποίο υλοποιείται για δεύτερη φορά στο πλαίσιο της ΔΕΘ.
Το έργο «Καλαμάτα 1821: Δρόμοι Ελευθερίας», το οποίο είναι μια προσπάθεια μοντέρνας αφήγησης μιας ιστορικής πορείας 200 ετών της πόλης από την έκρηξη της Ελληνικής Επανάστασης μέχρι σήμερα, αποτελεί μια ερευνητική κοινοπραξία του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, της Δημοτικής Επιχείρησης Καλαμάτας “Φάρις” και της εταιρείας κινηματογραφικών παραγωγών Viewmaster. Ταξίδεψε δε αρκετά χιλιόμετρα από την Καλαμάτα για να «συστηθεί» για πρώτη φορά στο κοινό της Ελλάδας, ίσως και της Ευρώπης. Τις «συστάσεις» ανέλαβε ο συντονιστής και επιστημονικός υπεύθυνος του έργου καθηγητής Νίκος Ζαχαριάς, πρόεδρος του τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
Από την πρώτη μέρα της έκθεσης πλήθος επισκεπτών πέρασαν από το περίπτερο του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και ενημερώθηκαν για τα προπτυχιακά, μεταπτυχιακά και ερευνητικά του προγράμματα, τις ακαδημαϊκές δράσεις του διδακτικού προσωπικού και των φοιτητών του, και φυσικά και για το «Καλαμάτα 1821: Δρόμοι Ελευθερίας». Ανάμεσά τους και κυβερνητικά στελέχη, όπως ο Υπουργός Παιδείας, Κ. Γαβρόγλου, ο Αναπληρωτής Υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, Κ. Φωτάκης, η υφυπουργός Παιδείας Μερόπη Τζούφη, ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας, Γ. Αγγελόπουλος. Το περίπτερο επισκέφθηκαν επίσης, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, ο βουλευτής Αχαΐας και πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Θοδωρής Παπαθεοδώρου, καθώς και η προϊσταμένη της Διαχειριστικής Αρχής της Δράσης “Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ” Δέσποινα Κράλλη, καθώς και πλήθος ερευνητών και ακαδημαϊκών.
Η φιλοξενία του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στη ΔΕΘ είναι σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο, μέσα σε ένα από τα κεντρικότερα περίπτερα του εκθεσιακού κέντρου, το Νο 15 και αποτελεί αναμφισβήτητα μια ιδανική ευκαιρία ανάδειξης των ανθρώπων του και του έργου τους.
Ημέρες και ώρες λειτουργίας της 83ης ΔΕΘ: Τις καθημερινές: 16:00 – 22:00 και Σάββατο και Κυριακή: 10:00 – 22:00