ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΠΕΡΙ ΡΟΥΣΦΕΤΙΩΝ
Παρ’ ότι ο δήμαρχος Καλαμάτας Π. Νίκας, διατηρεί (εδώ και καιρό) καθαρά τυπικές σχέσεις με το Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομο, έσπευσε σήμερα (18/5/017), να τον στηρίξει δημόσια, στις κατηγορίες που δέχθηκε από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο, ο οποίος στην εκπομπή του Alpha “Αυτοψία” και στον δημοσιογράφο Αντώνη Σρόιτερ ότι ο ποιμενάρχης της Μεσσηνίας του «επιτίθεται συνεχώς διότι εγώ τα τετράδια με τα ρουσφέτια που μου έστελνε δεν τα ικανοποιώ».
Την στήριξή τους προς τον Μητροπολίτη Μεσσηνίας προσέφεραν ακόμη, τόσο η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη, όσο και ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης (και πρώην Πρόεδρος της ΝΟΔΕ Μεσσηνίας) Περικλής Μαντάς, καταδίκασαν τις δηλώσεις του υπουργού Άμυνας Π. Καμμένου, κατά του Μητροπολίτη Χρυσοστόμου.
Ο δήμαρχος για τον Μητροπολίτη και το στρατόπεδο
Ο δήμαρχος μιλώντας σήμερα (18/5/17) στους δημοσιογράφους, αφού παραδέχτηκε ότι ρουσφέτια εξακολουθούν να γίνονται στο στρατό, δηλώνοντας πως ο ίδιος δεν ζήτησε ποτέ τίποτα, και προκάλεσε τον κ. Καμμένο αν έχει κάτι γι’ αυτόν να το πει δημόσια, ανέφερε σχετικά ότι «δεν είναι προς θάνατο αν ο Μητροπολίτης ζήτησε κάτι για κάποιον άλλο». Πρόσθεσε δε, πως ακόμα και αν ο Μητροπολίτης υπέβαλε κάποιο αίτημα, δεν το επέβαλλε, για να σημειώσει πως «δεν μαζεύει ψήφους».
Ειδικά, ο κ. Νίκας δήλωσε:
«Λυπούμαι ειλικρινά, αλλά είναι υπαρκτός ο κίνδυνος για την κατάργηση του στρατοπέδου μας και, αν αυτό συμβεί, οι πραγματικοί λόγοι θα είναι πολιτικοί και οικονομικοί. Στενοχωριέμαι με τους πολιτικούς λόγους, γιατί φαίνεται ότι το στρατόπεδό μας έχει μπει στη διελκυστίνδα των πολιτικών αντιπαραθέσεων και συγκρούσεων. Είναι το μόνο στρατόπεδο για το οποίο γίνεται αναφορά. Δεν ακούγεται κάτι ή δεν υπάρχει σύγκρουση για άλλα στρατόπεδα.
Τα περί ρουσφετιών αποτελούν προσχήματα, αυτό είναι προφανές. Πάντα υπήρχαν ρουσφέτια και πάντα θα υπάρχουν – και σήμερα υπάρχουν και το λέγω ευθέως και προς τον Υπουργό. Προσωπικά, είμαι αντίθετος με τα ρουσφέτια. Αν έχει κάτι να καταλογίσει για το Δήμαρχο Καλαμάτας, να το πει δημόσια! Ποτέ δεν έστειλα σημειώματα, ούτε παρακάλεσα, ούτε απαίτησα κάτι.
Όμως, ένας τοπικός άρχοντας ή κάποιος πολιτικός να υποβάλει κάποιο αίτημα, το οποίο στη συνέχεια αξιολογείται από την πολιτική ηγεσία, δεν είναι και προς θάνατον! Δεν είναι κάτι, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφή. Ας το αξιολογήσει αρνητικά, αυτός που πρέπει να το αξιολογήσει! Γι’ αυτό είπα ότι η αναφορά στα ρουσφέτια είναι πρόσχημα και η αιτία για την ενδεχόμενη κατάργηση του στρατοπέδου είναι οικονομική και πολιτική.
Η διατήρηση του στρατοπέδου Καλαμάτας, του ιστορικού 9ου Συντάγματος Πεζικού που αποτελεί την «καρδιά» του, δεν αποτελεί χατίρι για κανένα Δήμαρχο, δεν αποτελεί χατίρι στο Δήμαρχο Καλαμάτας. Αποτελεί πράξη σεβασμού στην παράδοση και την ιστορία των Καλαματιανών και των Μεσσηνίων. Υπενθυμίζω: πάνω από 400 Μεσσήνιοι έδωσαν τη ζωή τους στο έπος του ΄40.
Επισημαίνω, τέλος, ότι η ενδεχόμενη πράξη κατάργησης του στρατοπέδου είναι πράξη πολιτική, εξόχως αρνητική για την Καλαμάτα και τη Μεσσηνία και παρακαλώ να ενημερωθεί ο Πρωθυπουργός της χώρας για το συγκεκριμένο θέμα. Ο Δήμος έχει πράξει ό,τι είναι δυνατόν να πράξει. Από το 2011 που καταργήθηκε το στρατόπεδο για πρώτη φορά – ας μην το ξεχνάμε – ο Δήμος Καλαμάτας είχε αναλάβει τη συντήρηση του στρατοπέδου και είμαστε διατεθειμένοι, αν το ζήτημα είναι και οικονομικό, να συμβάλει ο Δήμος Καλαμάτας οικονομικά για τη διατήρηση του στρατοπέδου, δηλαδή της ιστορίας και της παράδοσής μας.
Νομίζω ότι με όλα αυτά εκφράζω τους Καλαματιανούς, εκφράζω τους Μεσσηνίους και κάνω έκκληση να τελειώσει αυτή η επιθετικότητα, που παρατηρείται για το στρατόπεδο της Καλαμάτας. Επαναλαμβάνω: για κανένα άλλο στρατόπεδο δεν έχει υπάρξει ρητή αναφορά, παρά μόνο για το στρατόπεδο της Καλαμάτας. Γι’ αυτό έδωσα και την πολιτική διάσταση, την οποίαν έδωσα».
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, επεσήμανε – μεταξύ άλλων – ότι «και αν ο Σεβασμιώτατος ζήτησε κάτι για κάποιον που τον παρακάλεσε, ε, δεν είναι προς θάνατον! Ζήτησε κάτι, κάποιος το αξιολογεί και κάποιος αποφασίζει. Δεν επέβαλε κάτι, ζήτησε κάτι και έπρεπε να το κάνει, γιατί κάποιος έφτασε στην πόρτα του. Δε μαζεύει ψήφους ο Σεβασμιώτατος».
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, είπε:
«Οι Δήμοι και οι τοπικοί φορείς δε συντάσσουν στρατιωτικά δόγματα. Τα στρατιωτικά δόγματα τα συντάσσει η πολιτική ηγεσία και το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης και οι στρατιωτικοί – αυτό είναι προφανές. Επειδή, όμως, από το 2011 μέχρι σήμερα, πήγαμε και ήρθαμε αρκετές φορές, στρατόπεδα καταργήθηκαν, στρατόπεδα δημιουργήθηκαν ή ξαναζωντάνεψαν, ας δούμε επιτέλους το στρατιωτικό δόγμα εν τω συνόλω του. Να δούμε αν καταργούνται τα κέντρα νεοσυλλέκτων ή μήπως διατηρούνται κάποια άλλα κέντρα νεοσυλλέκτων και να δούμε και ποια είναι η τεκμηρίωση, για να μπορούμε να την κρίνουμε! Ξέρετε εσείς να υπάρχει συνολική έκφραση κάποιου νέου στρατιωτικού δόγματος; Να τη δούμε!
Εμείς δεν διεκδικούμε, δεν μπορούμε και δεν έχουμε τις γνώσεις για να εκφράσουμε άποψη για όλα αυτά τα θέματα, αλλά ας το δούμε το νέο στρατιωτικό δόγμα. Γιατί, προφανώς, δεν μπορεί να συμπεριλαμβάνεται σε ένα στρατιωτικό δόγμα μία επιθετικότητα κατά του Δημάρχου, ας πούμε, να είναι αυτό μέρος ενός δόγματος που δεν το ξέρουμε. Γιατί διαβάζω στις εφημερίδες ότι το τάδε Σύνταγμα, στρατόπεδο νεοσυλλέκτων, διατηρείται – η Αυλώνα, ως παράδειγμα».
Τι δήλωσε ο υπουργός Άμυνας για τον Μητροπολίτη
Ο κ. Καμμένος στη συνέντευξή του στον Αντώνη Σρόιντερ, στον Alpha, αναφερόμενος στο κλείσιμο των στρατοπέδων που λειτουργούν ως κέντρα νεοσυλλέκτων, είπε ότι κάποιοι δεν θέλουν να τα κλείσουν για να κάνουν ρουσφέτια, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στον Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομο:
«Έχω δεχθεί και επιθέσεις περίεργες από ανθρώπους που είχαν μάθει να λειτουργούν με το ρουσφέτι. Ο μητροπολίτης Μεσσηνίας ας πούμε μου επιτίθεται συνεχώς διότι εγώ τα τετράδια με τα ρουσφέτια που μου έστελνε δεν τα ικανοποιώ […] Τετράδια ολόκληρα δηλαδή, ο τάδε φαντάρος εκεί, ο τάδε εκεί κτλ […] Οι άλλοι το κατάλαβαν, αυτός όχι και αποφάσισε να επιτίθεται στον υπουργό Εθνικής Αμυνας, γιατί θέλει να έχει τρία στρατόπεδα και ένα βιβλίο ρουσφέτια. Ε αυτό δεν γίνεται».
Η απάντηση του μητροπολίτη Μεσσηνίας
Σε απάντησή του ο μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος δια του εκπροσώπου της Μητρόπολης Κ. Ψυχάρη, αν και κατηγόρησε τον υπουργό Εθνικής Άμυνας για «έλλειμμα σοβαρότητας, λόγων και έργων», έμμεσα πλην σαφώς όμως δεν αντέκρουσε τις κατηγορίες του κ. Καμμένου, αναφέροντας επι της ουσίας: «Μοναδικό και αποκλειστικό κριτήριο του ενδιαφέροντος και των ενεργειών του Σεβ. Μητροπολίτου Μεσσηνίας είναι το καλό, η πρόοδος και η ευημερία του ποιμνίου του και της τοπικής κοινωνίας»
Ολόκληρη η απάντηση του Μητροπολίτη έχει ως εξής:
«Με όσα ανέφερε και με τα επιχειρήματα που ανέπτυξε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Πάνος Καμμένος, στην εκπομπή «ΑΥΤΟΨΙΑ» του Τηλεοπτικού Σταθμού ALPHA, της 16ης Μαΐου 2017, σχετικά με το πρόσωπο του Σεβ. Μητροπολίτου Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου, επιβεβαιώνει για μία φορά ακόμα το έλλειμμα σοβαρότητας, λόγων και έργων που τον χαρακτηρίζουν.
Μοναδικό και αποκλειστικό κριτήριο του ενδιαφέροντος και των ενεργειών του Σεβ. Μητροπολίτου Μεσσηνίας είναι το καλό, η πρόοδος και η ευημερία του ποιμνίου του και της τοπικής κοινωνίας.
Στον κύριο Υπουργό απλά υπενθυμίζουμε τη λαϊκή ρήση “τα στερνά τιμούν τα πρώτα”».