Η τέχνη του κόμικ, γνωστή και ως Ένατη Τέχνη, πρωταγωνιστεί στις παράλληλες εκδηλώσεις του 7ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου!
Καθ’ όλη την διάρκεια του Φεστιβάλ στην Καλαμάτα, θα λειτουργεί στον Χώρο Τέχνης Α49 διεθνής έκθεση κόμικ με τίτλο “Η 7η Τέχνη συναντά την 9η” με έργα πολύ σημαντικών δημιουργών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, σε επιμέλεια της δημιουργικής ομάδας του Διεθνούς Φεστιβάλ Κόμικ του περιοδικού “Βαβέλ”. Παράλληλα, δύο από τους καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην έκθεση, ο Γιώργος Μπότσος και ο Andrea Bruno θα ενώσουν τις δυνάμεις και την τεχνογνωσία τους σε έναmasterclass-συνάντηση κορυφής για την σχέση των κόμικς με τον Κινηματογράφο ενώ θα πραγματοποιηθεί και η επίσημη παρουσίαση του νέου graphic novel του Soloup “21:Η μάχη της πλατείας” στο Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων.
19/06-5/07, Χώρος Τέχνης Α49
Διεθνής έκθεση κόμικ “Η 7η Τέχνη συναντά την 9η”
“Φέτος εντάσσουμε στο Φεστιβάλ μια σημαντική έκθεση που έρχεται να υπογραμμίσει τις συγγένειες του Κινηματογράφου με τα κόμικς, αλλά και να δώσει μια διαφορετική διάσταση στην καλλιτεχνική αντιμετώπιση του θέματός μας, παρουσιάζοντας 7 διακεκριμένους δημιουργούς, που δίνουν με τα έργα τους τη δική τους ερμηνεία στην έννοια της διεκδίκησης της Ελευθερίας, βασική θεματική της φετεινής διοργάνωσης του ΔΦΝΠ”, υπογραμμίζει η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ, Τζίνα Πετροπούλου.
Πρόκειται για τους Giuseppe Palumbo και Andrea Bruno, δύο εμβληματικούς δημιουργούς που πρωταγωνιστούν εδώ και χρόνια στην ιταλική σκηνή των κόμικς, τον θρυλικό Κροάτη Danijel Zezely που μοιράζει δημιουργικά το χρόνο του μεταξύ Ζάγκρεμπ και Ν.Υόρκης, τρεις από τους σημαντικότερους Έλληνες σχεδιαστές, τους Θανάση Πέτρου, Soloup και Γιώργο Μπότσο και τον γραφίστα-εικονογράφο και καλλιτεχνικό διευθυντή της Βαβέλ, Soto Anagno.
Η επιλογή των έργων και η επιμέλεια της έκθεσης έγινε από τη δημιουργική ομάδα που αποτέλεσε για δεκατίες την «ψυχή» του Διεθνούς Φεστιβάλ της Βαβέλ, δίνοντας βάρος στην ιδιαίτερη αφηγηματική και εικαστική προσέγγιση του θέματος από τον κάθε καλλιτέχνη, έτσι ώστε να αναδειχθεί για ακόμη μία φορά η ευρύτητα και η πολυμορφία του καλλιτεχνικής έκφρασης που μας προσφέρουν τα κόμικς.
Η έκθεση θα ανοίξει για το κοινό το Σάββατο 19 Ιουνίου 2021, στις 19:30, στον Α49 (Αναγνωσταρά 49) και θα παραμείνει μέχρι τη Δευτέρα 5 Ιουλίου 2021. Ώρες λειτουργίας: 16:00-21:00.
20/06, Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων
Παρουσίαση του graphic novel “21:Η μάχη της πλατείας” του Soloup
Στο πλαίσιο του φετεινού αφιερώματος “Διεκδικώντας την Ελευθερία” καθώς και της επετείου των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, το 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, σε συνεργασία με τις εκδόσεις Ίκαρος και το βιβλιοπωλείο “Βιβλιόπολις”, παρουσιάζει για πρώτη φορά μπροστά σε κοινό το νέο graphic novel του Soloup-κατά κόσμον Αντώνη Νικολόπουλου- για το 1821 με τον τίτλο «21- Η μάχη της πλατείας». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 20 Ιουνίου, στις 20:00, στο Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων Καλαμάτας.
Για το βιβλίο θα συνομιλήσουν με τον δημιουργό ο Γιάννης Κουκουλάς, ιστορικός Τέχνης,
και ο Μελέτης Μοίρας, σκηνοθέτης. Επίσης θα παρουσιαστεί, σε παγκόσμια πρεμιέρα, η ταινία μικρού μήκους με τη διαδρομή δημιουργίας του βιβλίου, “Making of… behind the sketches”, σε σενάριο και σκηνοθεσία του Μελέτη Μοίρα.
Το “21: Η μάχη της πλατείας” είναιτο μεγαλύτερο σε έκταση μέχρι σήμερα έργο κόμικς στην Ελλάδα, καρπός τριών χρόνων, που συνδυάζει τη συστηματική ιστορική και αρχειακή έρευνα με την Ένατη Τέχνη. Σε αυτό, ο Soloúp επιχειρεί να ξαναδεί τον αγώνα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 μέσα από τα μάτια του σύγχρονου θεατή, αναδεικνύοντας σκοτεινά μυστικά στα αρχεία της Ιστορίας.
Το έργο υποστηρίχθηκε από το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ) με την βοήθεια του Πανεπιστημίου Αιγαίου (Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας κι Επικοινωνίας) και το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο. Για την αρχειακή έρευνα συνεργάστηκαν οι Νατάσα Καστρίτη, Ρεγγίνα Κατσιμάρδου και Παναγιώτα Παναρίτη με την επιστημονική συμβολή της καθηγήτριας Εύης Σαμπανίκου. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ίκαρος και η επίσημη ιστοσελίδα του είναι https://1821graphicnovel.gr/
26/06:Masterclass με τον Γιώργο Μπότσο & τον Andrea Bruno
Μια σημαντική συνάντηση δύο κορυφαίων δημιουργών κόμικς επιφυλάσσει στους φίλους του το 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου. Ο γνωστός Έλληνας δημιουργός, Γιώργος Μπότσος, και ο διεθνούς φήμης Ιταλός Andrea Bruno θα παρουσιάσουν ένα ενδιαφέρον masterclass, σε δύο ενότητες,με τίτλο “Χάρτινος κινηματογράφος: Σκηνοθετώντας μία σελίδα κόμικς” για τη σχέση των κόμικς με τον Κινηματογράφο, τη φύση της σελίδας κόμικς ως εικαστικής αφήγησης και τη λειτουργία της διαδοχής ή αλληλουχίας των εικόνων.
Όσοι παρακολουθήσουν το masterclass, θα εχουν την ευκαιρία να δοκιμαστούν σε μία ενδιαφέρουσα δημιουργική άσκηση, σχεδιάζοντας τη δική τους εκδοχή μια κωμικής ιστορίας. Το σεμινάριο έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο 26 Ιουνίου. Ο χώρος διεξαγωγής θα ανακοινωθεί προσεχώς και θα καθοριστεί με βάση τα τότε ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα.
Για δηλώσεις συμμετοχής οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το Φεστιβάλ (πρωινές ώρες) στο 27210 22376 και στο e-mail [email protected]. Ο αριθμός θέσεων για το σεμινάριο είναι περιορισμένος και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Βιογραφικά
Γιώργος Μπότσος
Ο Γιώργος Μπότσος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1960. Το 1983 αποφοίτησε από το Πολιτικό Τμήμα της Νομικής Σχολής Αθηνών. Σταθερός συνεργάτης του περιοδικού ΒΑΒΕΛ από το 1987, έλαβε μέρος σε όλα τα Φεστιβάλ που διοργάνωσε το περιοδικό. Τη δουλειά του χαρακτηρίζει μια πολύ έντονη χρήση του χρώματος κι ένα ιδιαίτερο στιλ που συνδυάζει στοιχεία εξπρεσιονισμού και την αμεσότητα της 9ης Τέχνης.
Η εικαστική του δουλειά έχει παρουσιαστεί σε πολλές ατομικές και σε ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Από το 2000 διδάσκει κόμικς και διευθύνει το τμήμα «σκίτσο-κόμικς-καρτούν» στον Κολέγιο ΑΚΤΟ Art & Design.
Andrea Bruno
Ο Andrea Bruno (Αντρέα Μπρούνο) γεννήθηκε στην Κατάνια το 1972. Ξεκίνησε να κάνει κόμικς στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Έχει δημοσιεύσει σε πολλές ιταλικές και διεθνείς ανθολογίες και περιοδικά, όπως «Μαύρο ινδικό μελάνι (Amok, 2000), Mano, Schizzo, Μαύρος, Le Cheval Sans Tête, De Brakke Hond, Ροζέτα και Strapazin. Ζει στη Μπολόνια και είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Canicola. Το 2007 δημοσίευσε την κωμική του ιστορία «Brodo di Niente».
Ο Andrea Bruno είναι ένας από τους πιο ενδιαφέροντες καλλιτέχνες κόμικς στη διεθνή σκηνή. Μεταξύ των επιρροών του είναι οι μεγάλοι δάσκαλοι των ιταλικών και αργεντίνικων σχολείων, συμπεριλαμβανομένων των Alberto Breccia, José Munoz, Sergio Toppi και Hugo Pratt.
Ο Andrea Bruno ενδιαφέρεται για ιστορίες παρμένες από την πραγματική ζωή. Τα τελευταία είκοσι χρόνια ο καλλιτέχνης έχει δημιουργήσει ένα όλο και πιο προσωπικό στυλ, εγκαταλείποντας τη γραμμή και το στυλό υπέρ των μαύρων κηλίδων μελανιού, και τη χρήση ενός πινέλου και κομματιών κυματοειδούς χαρτονιού. Αυτή η τεχνική επιτρέπει ένα ιμπρεσιονιστικό-εξπρεσιονιστικό αποτέλεσμα: οι φιγούρες, τα σώματα και τα πρόσωπα που δημιουργούνται από την έντονη αντίθεση των βαθιών μαύρων και των καθαρών λευκών αναδύονται σαν αντικατοπτρισμός από το χαρτί.
Soloup
Ο Soloup -Αντώνης Νικολόπουλος- είναι πολιτικός γελοιογράφος (“Το Ποντίκι”, περιοδικό δρόμου “Σχεδία”, “Το Βήμα”, “Goal news” κ.ά. ) και δημιουργός κόμικς (Βαβέλ, Γαλέρα κ.ά.). Έχει σπουδάσει Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, είναι διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αιγαίου και μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας. Το βιβλίο του “Τα Ελληνικά κόμικς” (Τόπος, 2012) επικεντρώνεται στην έρευνα και μελέτη της Ένατης Τέχνης στην Ελλάδα. Διδάσκει γελοιογραφία και κόμικς στο πρόγραμμα e-learning του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Μέχρι σήμερα έχει κυκλοφορήσει 17 συλλογές και βιβλία με γελοιογραφίες και κόμικς. Τα κόμικς του έχουν μεταφραστεί σε αρκετές γλώσσες και μετράει 2 συνεργασίες με το Μουσείο Μπενάκη. Δουλειά του έχει παρουσιαστεί στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.
www.peloponnisosdocfestival.com
https://www.facebook.com/peloponnisosdocfestival/