Σε «σκοτσέζικο ντους» υπέβαλε την Κυβέρνηση ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Μεσσηνίας Θαν. Πετράκος με τη στάση που τηρεί τις τελευταίες ώρες, αντιδρώντας στις επιλογές της Κυβέρνησης για εξουσιοδότηση του υπουργού οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτου προκειμένου να διαπραγματευθεί με τους πιστωτές της χώρας επί της πρότασης συμφωνίας που κατέθεσε η ελληνική πλευρά . Αντέδρασε στην Κοινοβουλευτική ομάδα, συνυπέγραψε κείμενο διαφωνίας με τη στάση της Κυβέρνησης, παρ’ όλα αυτά υπερψήφισε, την κυβερνητική πρόταση, για να συνυπογράψει άλλο κείμενο με το οποίο εξηγεί ότι «το δικό μας «ναι», δεν μπορεί να καταγραφεί ως «ναι» στην εφαρμογή μέτρων λιτότητας και νεοφιλελεύθερης κατεδάφισης, τα οποία θα αγωνιστούμε για να μην περάσουν στη ζωή το επόμενο διάστημα».
Οι αντιδράσεις του Θαν. Πετράκου ξεκίνησαν την Παρασκευή το πρωί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, όπου είπε ότι «θα έπρεπε να προετοιμάσουμε την έξοδο από την Ευρωζώνη και να το πούμε καθαρά στο λαό. Όσοι επιμένουν στο ευρώ πάση θυσία να ξέρουν ότι είναι καταστροφικό. Αρα μόνη λύση είναι η συντεταγμένη έξοδος από το ευρώ για να ανοίξουν νέοι δρόμοι».
Στη συνέχει συνυπέγραψε με τον Κ. Λαπαβίτσα και 3 ακόμα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κείμενο, το οποίο έδωσαν στη δημοσιότητα χθες το μεσημέρι, με το οποίο καλείται ο Πρωθυπουργός «να απορρίψει τον εκβιασμό των δανειστών… αν δεν γίνει δεκτός ένας θετικός συμβιβασμός» προσδιορίζοντάς τον «χωρίς νέα λιτότητα με ρευστότητα και διαγραφή του χρέους», ή σε διαφορετική περίπτωση «έξοδο από το ευρώ». Επισημαίνουν όμως ότι «η έξοδος δεν είναι αυτοσκοπός». (Διαβάστε εδώ).
Ο Θ. Πετράκος επεξηγεί την ψήφο του με κοινό κείμενο
Παρ’ όλες τις αντιδράσεις του ο κ. Πετράκος, στη σημερινή ψηφοφορία στη Βουλή υπερψήφισε την κυβερνητική πρόταση, συνυπέγραψε όμως στη συνέχεια ένα κείμενο μμε 14 ακόμη βουλευτές που ψήφισαν «ναι», εξηγώντας πως στην ουσία ψήφισαν «όχι»:
«Η πρόταση δεν θα έπρεπε να ψηφισθεί από την Βουλή και αν εμείς μετά από προβληματισμό ψηφίζουμε τελικά αυτήν την πρόταση, το κάνουμε μόνο και μόνο για να μην δώσουμε αφορμές για να αξιοποιηθεί η στάση μας προκειμένου να τεθεί θέμα δεδηλωμένης προς την κυβέρνηση
Το δικό μας “ναι” που υπαγορεύεται από τους παραπάνω πολιτικούς λόγους, δεν μπορεί να καταγραφεί ως “ναι” στην εφαρμογή μέτρων λιτότητας και νεοφιλελεύθερης κατεδάφισης, τα οποία θα αγωνιστούμε μαζί με το εργατικό- λαϊκό κίνημα για να μην περάσουν στη ζωή το επόμενο διάστημα.
Η χώρα δεν χρειάζεται νέα μέτρα λιτότητας, αλλά στήριξη μισθών και συντάξεων, ρευστότητα στην οικονομία και βαθιά διαγραφή χρέους».
Συγκεκριμένα, εκτός από τον Θανάση Πετράκο, το κείμενο υπογράφουν ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χουντής, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Κώστας Ήσυχος και οι βουλευτές Λίτσα Αμμανατίδου, Κωνσταντίνος Δελημήτρος, Ζήσης Ζάννας, Γιάννης Ζερδελής, Ηλίας Ιωαννίδης, Ηλίας Καματερός, Μιχάλης Κριτσωτάκης, Θωμάς Κώτσιας, Ευγενία Ουζουνίδου, Στέφανος Σαμοΐλης, Αλεξάνδρα Τσανάκα, Δέσποινα Χαραλαμπίδου. Το κείμενο έχει ως εξής:
«Οι κάτωθι υπογράφοντες και υπογράφουσες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θέλουμε να τονίσουμε ότι η πρόταση προς τους “Θεσμούς”, στη βάση της οποίας η κυβέρνηση μας ζητάει να δώσουμε με τη ψήφο μας εξουσιοδότηση προκειμένου να διαπραγματευτεί, μας βρίσκει ριζικά αντίθετους.
Αυτή η πρόταση στην ουσία συνιστά άλλο ένα πρόγραμμα λιτότητας, απορρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων, το οποίο όχι μόνο δεν πρόκειται να δώσει απαντήσεις στα αγωνιώδη και τραγικά οικονομικοκοινωνικά προβλήματα της χώρας, αποτέλεσμα των μνημονιακών πολιτικών, αλλά και θα επιδεινώσει τις υφεσιακές τάσεις στην οικονομία και θα καταστήσει ακόμα πιο δυσοίωνο το μέλλον της χώρας.
Για αυτούς τους λόγους δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας σε όσους και όσες από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισαν το νομοσχέδιο προτάσεις –πρόταση- προς τους “Θεσμούς” και υπογραμμίζουμε ότι η ίδια αυτή τοποθέτηση της μη ψήφισης ανταποκρίνεται και στις δικές μας πολιτικές πεποιθήσεις.
Όλοι/ες θεωρούμε ότι αυτή η πρόταση δεν θα έπρεπε να ψηφισθεί από την Βουλή και αν εμείς μετά από προβληματισμό ψηφίζουμε τελικά αυτήν την πρόταση, το κάνουμε μόνο και μόνο για να μην δώσουμε αφορμές για να αξιοποιηθεί η στάση μας προκειμένου να τεθεί θέμα δεδηλωμένης προς την κυβέρνηση. Το δικό μας «ναι» που υπαγορεύεται από τους παραπάνω πολιτικούς λόγους, δεν μπορεί να καταγραφεί ως «ναι» στην εφαρμογή μέτρων λιτότητας και νεοφιλελεύθερης κατεδάφισης, τα οποία θα αγωνιστούμε μαζί με το εργατικό- λαϊκό κίνημα για να μην περάσουν στη ζωή το επόμενο διάστημα».