Τρεις δήμοι διεκδικούν την πρωτιά στην ανάπτυξη των πρώτων δικτύων κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς (5G). Πρόκειται για τους δήμους Ζωγράφου, Καλαμάτας και Τρικάλων, οι οποίοι φιλοδοξούν να υποστηρίξουν μέχρι το τέλος του 2019 τις πρώτες υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς.
Η ανάπτυξη των πιλοτικών δικτύων 5G θα γίνει με ευθύνη των τριών παρόχων τηλεπικοινωνιακών που θα συνεργαστούν οι δήμοι. Συγκεκριμένα, αναμένεται ο Δήμος Ζωγράφου να συνεργαστεί με τον ΟΤΕ, ο Δήμος Τρικάλων με τη Vodafone και ο Δήμος Καλαμάτας με την Wind.
Oι έξι ενδιαφερόμενοι συναντήθηκαν προχθές στο υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών, παρουσία του γ.γ. Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Βασ. Μαγκλάρα, και συμφώνησαν για τον δρόμο που θα ακολουθηθεί στην ανάπτυξη των δικτύων. Συγκεκριμένα αποφασίστηκε:
- Οι εταιρείες-πάροχοι υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας να σχεδιάσουν και να αναπτύξουν δίκτυο, με δικά τους έξοδα, αξιοποιώντας τις δικές τους γραμμές (δίκτυο κορμού).
- Ο εξοπλισμός που θα εγκατασταθεί θα ανήκει στον πάροχο, ο οποίος θα έχει και την ευθύνη συντήρησης και λειτουργίας.
- Τα σημεία εγκατάστασης θα επιλεγούν από κοινού με τον δήμο και η εγκατάσταση κεραιοσυστημάτων και λοιπού εξοπλισμού θα αδειοδοτηθεί με βάση τις ισχύουσες διατάξεις.
- Η Γ.Γ. Τηλεπικοινωνιών θα μεριμνήσει για τις (προσωρινές) άδειες χρήσης ραδιοσυχνοτήτων για τους σκοπούς του έργου.
Οι τηλεπικοινωνιακές εταιρείες, από κοινού με τη Γ.Γ. Τηλεπικοινωνιών και τον δήμο, θα καθορίσουν σενάρια χρήσης (use cases), τα οποία θα αποτελέσουν τη βάση για την πιλοτική λειτουργία του δικτύου. Δοκιμαστικοί χρήστες θα είναι στελέχη των δήμων και των εταιρειών.
Στο πλαίσιο αυτό, θα διερευνηθεί η δυνατότητα αξιοποίησης και άλλων υποδομών που διαθέτει ο κάθε δήμος, καθώς και η ανάπτυξη ειδικών εφαρμογών, για την παροχή πιλοτικών υπηρεσιών έξυπνης πόλης, χωρίς εμπορικό χαρακτήρα. Στην πλήρη ανάπτυξή του, το δίκτυο 5ης γενιάς που θα αναπτυχθεί θα υποστηρίξει την παροχή λύσεων βιώσιμης αστικής ανάπτυξης, όπως, για παράδειγμα, έξυπνης στάθμευσης, έξυπνου φωτισμού, ασύρματης ευρυζωνικής πρόσβασης στο Διαδίκτυο, συλλογής και ανάλυσης δεδομένων και λύσεων εξυπηρέτησης του πολίτη και των επιχειρήσεων.
Η παρακολούθηση της πορείας υλοποίησης του έργου και ο καθορισμός και η τροποποίηση του χρονοδιαγράμματος θα πραγματοποιούνται από ειδική μεικτή επιτροπή που θα συσταθεί για τον σκοπό αυτό και στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι όλων των εμπλεκομένων.
«Καθημερινή» | Επιχειρήσεις | 05.05.2018