Σε 120.000 τόννους εκτιμάται η φετινή παραγωγή ελαιολάδου στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, ποσότητα που αποτελεί το 40% της πανελλαδικής παραγωγής, όπως αναφέρθηκε στην διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα Τρίτη (29/10/19) στην Τρίπολη, υπό τον περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα και με τη συμμετοχή διευθυντών και στελεχών από τις ΔΑΟΚ (Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής) και των 5 Περιφερειακών Ενοτήτων.
Αντικείμενο της σύσκεψης, η οποία θα επαναληφθεί στα τέλη του ερχόμενου Νοεμβρίου, αποτέλεσε η αποτίμηση του φετινού προγράμματος δακοκτονίας, τα αποτελέσματα του οποίου κρίθηκαν από καλά έως άριστα.
Τα θέματα που θα απασχολήσουν σε επόμενη σύσκεψη -στην οποία, όπως σημείωσε ο Π. Νίκας, θα μετάσχει σχεδόν το σύνολο του στελεχιακού δυναμικού των ΔΑΟΚ ανά Π.Ε.- είναι, ο προγραμματισμός για τη νέα περίοδο δακοκτονίας καθώς και η ενδεχόμενη εφαρμογή νέας διαδικασίας για την εφαρμογή της, την οποία θα παρουσιάσει ο διευθυντής ΔΑΟΚ Τριφυλίας Αντώνης Παρασκευόπουλος.
Παράλληλα, θα συζητηθούν τρόποι για τον περιορισμό της εξαιρετικά μεγάλης γραφειοκρατίας που εφαρμόζεται σήμερα, ενώ θα εξεταστούν -με θετική διάθεση από πλευράς της περιφερειακής αρχής- αιτήματα για προμήθεια μέσων που θα καταστήσουν επιπλέον αποτελεσματική την εφαρμογή του προγράμματος δακοκτονίας, όπως η αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών, συστημάτων GPS αλλά και οχημάτων.
Ακόμα, την εν λόγω σύσκεψη θα απασχολήσουν και ζητήματα που αφορούν ασθένειες και παράσιτα σε διάφορες καλλιέργειες και δέντρα γενικότερα, με χαρακτηριστική αναφορά στο γλοιοσπόριο της ελιάς και τα προβλήματα για τα εσπεριδοειδή στην Αργολίδα, προκειμένου να προγραμματιστούν οι τρόποι για την αντιμετώπισής τους.
Τέλος, στην ίδια σύσκεψη στα τέλη του ερχόμενου Νοεμβρίου, ο περιφερειάρχης Π. Νίκας ζήτησε από τους υπηρεσιακούς παράγοντες των κατά τόπους ΔΑΟΚ να καταθέσουν προτάσεις για την κατασκευή λιμνοδεξαμενών, ενώ παράλληλα ξεκαθάρισε ότι διαχειριστές ως προς την χρήση του νερού -στο πλαίσιο των ΓΟΕΒ και των ΤΟΕΒ- θα είναι αποκλειστικά οι γεωπόνοι.