ΕΡΩΤΗΣΗ 41 ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΟΣ Γ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ ΚΑΙ Α. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ
Την “τραγική κατάσταση” στην οποία έχουν περιέλθει οι αγρότες από τη σημαντική πτώση των τιμών παραγωγού στα προϊόντα τους –“μετά την εκτόξευση του κόστους παραγωγής σε δυσθεώρητα ύψη λόγω της αύξησης της τιμής σε αγροεφόδια, ρεύμα, πετρέλαιο και μεροκάματα”- φέρνουν στη Βουλή οι Τομεάρχες Ανάπτυξης & Επενδύσεων Αλ. Χαρίτσης, και 40 ακόμη βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. με ερώτηση που κατέθεσαν για τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γ. Γεωργαντά και Ανάπτυξης & Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη.
Η ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ έχει ως εξής:
«Η πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση που βιώνουν οι παραγωγοί αγροτικών προϊόντων μετά την εκτόξευση του κόστους παραγωγής σε δυσθεώρητα ύψη λόγω της αύξησης της τιμής σε αγροεφόδια, ρεύμα, πετρέλαιο και μεροκάματα, επιδεινώνεται ακόμα περισσότερο από την ιδιαίτερα μειωμένη τιμή πώλησης των προϊόντων τους στους μεσάζοντες.
Οι μειωμένες τιμές παραγωγού ξεκίνησαν από τα κεράσια και τα ροδάκινα το καλοκαίρι με συνέπεια πολλοί αγρότες να αφήσουν ασύλλεκτες τις καλλιέργειές τους. Αυτή την εποχή πολλά από τα συλλεγόμενα είδη όπως αμύγδαλα, πράσινες ελιές, μήλα, αχλάδια κλπ έχουν τιμή παραγωγού χαμηλότερη σε σχέση με πέρυσι, ενώ δεν λείπουν και τα φαινόμενα αγοραπωλησίας με «ανοιχτή τιμή», τακτική που συνήθως αποβαίνει εις βάρος του παραγωγού.
Για παράδειγμα η αμυγδαλόψιχα έχει τιμή παραγωγού στα 5-6 ευρώ ανά κιλό έναντι 7-8 ευρώ ανά κιλό που ήταν πέρυσι. Παρομοίως τα μήλα Πηλίου έχουν τιμή παραγωγού 0,30 ευρώ το κιλό έναντι 0,50 ευρώ πέρυσι και τα αχλάδια 0,40-0,50 ευρώ το κιλό έναντι 0,70 – 0,80 ευρώ πέρυσι.Παράλληλα, σε μάστιγα μετατρέπεται η τακτική της «ανοιχτής τιμής» που δημιουργεί τεράστια ανασφάλεια στους αγρότες.
H χώρα μας, σύμφωνα με την Eurostat, κατατάσσεται σταθερά πλέον τον τελευταίο χρόνο ουραγός στις χώρες της ΕΕ ως προς την τιμή που απολαμβάνουν οι παραγωγοί, το δε τελευταίο τρίμηνο του 2021 και το πρώτο του 2022 κατατάσσεται πλέον στην τελευταία θέση.
Την ίδια στιγμή που συμβαίνουν τα παραπάνω, οι λιανικές τιμές πώλησης των προϊόντων (στον καταναλωτή) είτε παραμένουν σταθερές είτε αυξάνονται.
Ενώ η χώρα πρόκειται να αντιμετωπίσει το επόμενο διάστημα τεράστιο πρόβλημα διατροφικής επάρκειας, η κυβέρνηση επιμένει να κωφεύει απέναντι στα αιτήματα του αγροτικού κόσμου.
Επειδή, οι αγρότες αντιμετωπίζουν έναν διπλό κίνδυνο: Από την μία η έκρηξη του κόστους παραγωγής και από την άλλη οι τιμές των προϊόντων τους να έχουν πέσει στο ναδίρ.
Επειδή, η κυβέρνηση αφαίρεσε ακόμη και την ισχνή ενίσχυση από το πετρέλαιο κίνησης, οδηγώντας την τιμή του σε νέα εκτόξευση, πάνω ακόμη και από την τιμή της βενζίνης.
Επειδή, από τον Απρίλιο του 2021 με τον νόμο 4792/2021 για την καταπολέμηση των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών στην αλυσίδα εφοδιασμού γεωργικών προϊόντων ενσωματώθηκε στο ελληνικό δίκαιο η οδηγία (ΕΕ) 2019/633 που αποτελεί ένα επιπλέον εργαλείο στην κατεύθυνση της προστασίας των τιμών στον παραγωγό
Επειδή, από τα παραπάνω γίνεται εμφανές ότι είναι απαραίτητο να παρέμβει η Πολιτεία σε πολλαπλά επίπεδα ώστε να στηρίξει τον πρωτογενή τομέα, να ανακόψει την αισχροκέρδεια και να εξασφαλίσει στην κρίσιμη περίοδο που βρισκόμαστε δίκαιες τιμές αγοράς και πώλησης των αγροτικών προϊόντων.
Επειδή, είναι απαραίτητο οι παραγωγοί να μπορέσουν να εξυπηρετήσουν όχι μόνο τις υποχρεώσεις που δημιούργησε η προηγούμενη καλλιεργητική περίοδος αλλά και να καλύψουν τις οικογενειακές τους ανάγκες και να έχουν την δυνατότητα να καλλιεργήσουν την επόμενη χρονιά.
Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
- Σε ποιες ενέργειες θα προβούν ώστε να ενισχυθούν οικονομικά οι παραγωγοί αγροτικών προϊόντων που αντιμετωπίζουν σημαντική πτώση των τιμών των προϊόντων που παράγουν ενώ έχει διπλασιαστεί το κόστος παραγωγής τους;
- Σε ποιες ενέργειες θα προβούν ώστε να ενεργοποιηθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί της Πολιτείας για να ανακοπεί η αισχροκέρδεια και να σταματήσει η τακτική πώλησης των προϊόντων με “ανοικτή τιμή”»;
- Πώς έχετε ή προτίθεστε να εκμεταλλευτείτε στην κατεύθυνση της ενίσχυσης των τιμών που απολαμβάνουν οι παραγωγοί την εφαρμογή του νόμου 4792/2021 για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές στις σχέσεις μεταξύ επιχειρήσεων στην αλυσίδα εφοδιασμού γεωργικών προϊόντων και τροφίμων;
Οι καταθέτοντες Βουλευτές».