Διπλή σεισμική δόνηση 4 και 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με διαφορά ενός λεπτού, σημειώθηκαν στις 9:13 το πρωί, με επίκεντρο τον Κυπαρισσιακό Κόλπο. Το μέγεθος του κύριου σεισμού, σύμφωνα με το Εργαστήριο Σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), ήταν 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, το επίκεντρο του 47,8 χλμ ΝΝΔ του Πύργου και το εστιακό του βάθος 18 χιλιόμετρα.
Οι σεισμικές δονήσεις που έγιναν ιδιαίτερα αισθητές στις περιοχές της Πελοποννήσου, στη Ζάκυνθο, στην Αιτωλοακαρνανία, αλλά και στην Αθήνα, προκάλεσαν ανησυχία από την ένταση και την διάρκειά τους ειδικά στους κατοίκους της Μεσσηνίας.
Επίσης, οι σεισμογράφοι του κατέγραψαν ένα λεπτό νωρίτερα, στις 9:12 το πρωί, σεισμική δόνηση μεγέθους 5,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή 52,5 χιλιόμετρα νότια νοτιοδυτικά του Πύργου και εστιακό του βάθος 10 χιλιόμετρα.
Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών το μέγεθος του σεισμού που σημειώθηκε στις 9:13 το πρωί, ήταν 5,7 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ, το επίκεντρο του 14 χιλιόμετρα ανατολικά των Στροφάδων και το εστιακό του βάθος 21,4 χιλιόμετρα.
Επίσης, σύμφωνα με το Ινστιτούτο, στις 9:12, ένα λεπτό δηλαδή πριν τον κύριον σεισμό, είχε προηγηθεί σεισμική δόνηση μεγέθους 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με επίκεντρο χιλιόμετρα ΑΝΑ των Στροφάδων και εστιακό βάθος 25,8 χιλιόμετρα.
ΚΑΘΗΣΥΧΑΣΤΙΚΟΙ ΟΙ ΣΕΙΣΜΟΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ
Καθησυχαστικοί ήταν οι σεισμολόγοι για την εξέλιξη του φαινομένου:
ο Άκης Τσελέντης, Καθηγητής Σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου μιλώντας στον ΑΝΤ1 έκανε λόγο για «ένα σεισμό» και όχι δύο, ο οποίος, όπως είπε, «δεν εμπνέει ανησυχία»:
«Βασικά είναι ένας σεισμός, είναι 5,7 Ρίχτερ. Δεν εμπνέει κανέναν λόγο ανησυχίας», ανέφερε ο κ. Τσελέντης, προσθέτοντας πως «θα ακολουθήσουν και άλλοι μικρότερης έντασης», εκτιμώντας ότι αυτός ήταν ο κύριος σεισμός.
O κ. Τσελέντης, σε ανάρτησή του αναφέρει ότι «η μετασεισμική ακολουθία μέχρι στιγμής δεν έχει ολοκληρωθεί και αναμένουμε τις επόμενες ημέρες ακόμα και εβδομάδες αρκετά μεσαίου μεγέθους γεγονότα».
Ο Άκης Τσελέντης εκτιμά ότι «κατά πολύ μεγάλη πιθανότητα ήταν ο κυρίως σεισμός αλλά και λίγο μεγαλύτερος αν γίνει λόγω της θέσης του επικέντρου δεν θα έχει επιπτώσεις».
Παράλληλα ο καθηγητής σεισμολογίας και διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου ξεκαθάρισε ότι σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί ο σημερινός σεισμός των 5,7 Ρίχτερ να ενεργοποιήσει το ρήγμα της Καλαμάτας και κάλεσε τους κατοίκους να ησυχάσουν.
Ο Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στην ΕΡΤ είπε ότι «δεν πρέπει να ανησυχούμε γιατί ο σεισμός έγινε σε θαλάσσιο χώρο μακριά από κατοικημένες περιοχές. Έγινε αισθητός σε πολλές περιοχές και έχουμε να κάνουμε με έναν μεγάλο σεισμό».
Συνεχιζοντας εξήγησε πως «δεν έχει νόημα αν είναι διπλός ή μονός σεισμός αλλά σε ποια ζώνη είναι και το εστιακό του βάθος. Είναι από ένα ρήγμα οριζόντιας ολίσθησης που διατρέχει τον πυθμένα του Ιονίου».
Ακόμη ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ αναφερόμενος στις καταγραφείσες ζημιές και στην παρακολούθηση του φαινομένου, είπε πως υπάρχουν «κάποιες ρωγμές σε μοναστήρια στις Στροφάδες. Πρέπει να παρακολουθήσουμε την διαδικασία. Το παρακολουθούμε και είμαστε σε ετοιμότητα. Δεν έχουμε καταγεγραμμένους σεισμούς από το συγκεκριμένο ρήγμα».
Ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, ανέφερε πως «έχει δώσει σεισμούς μεγάλους στο παρελθόν η συγκεκριμένη περιοχή. Κατά συνέπεια δεν είναι έκπληξη το 5,7 για την περιοχή αυτή. Δεν μπορούμε να ξέρουμε όμως από τώρα την εξέλιξη την οποία ενδεχομένως θα έχει το φαινόμενο. Είναι πάρα πολύ νωρίς. Θα χρειαστούμε χρόνο να δούμε περισσότερα στοιχεία».