Μεγάλης έντασης σεισμική δόνηση 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, και εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων σημειώθηκε στη 01:54:50 σήμερα το πρωί, σύμφωνα με το Σεισμολογικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Επίκεντρο ήταν η θαλάσσια περιοχή 280 χλμ δυτικά νοτιοδυτικά της Αθήνας και 410 χλμ. νότια νοτιοδυτικά της Θεσσαλονίκης, νότια της Ζακύνθου και βορειοδυτικά των Στροφάδων, ανοιχτά του Κυπαρισσιακού Κόλπου, στο Ιόνιο Πέλαγος.
Σύμφωνα με τις πρώτες αυτόματες μετρήσεις του Εργαστηρίου Σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, η δόνηση ήταν μεγέθους 6,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, είχε επίκεντρο το θαλάσσιο χώρο 56,9 χιλιόμετρα νότια νοτιοδυτικά της Ζακύνθου και εστιακό βάθος 11 χλμ. Άλλωστε και οι πρώτες μετρήσεις του Σεισμολογικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, έδιναν στη δόνηση μέγεθος 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Όπως εξήγησε ο Ευθύμιος Λέκκας, καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), μιλώντας στην ΕΡΤ, μετα τα update που έγιναν το μέγεθος του σεισμού προσδιορίστηκε στους 6,4 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.
Υλικές ζημιές έχουν καταγραφεί σε περιοχές της Ζακύνθου, της Ηλείας και στα Στροφάδια, νησί νότια της Ζακύνθου.Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για σοβαρή και ανυπολόγιστη ζημιά στον Πύργο του καστρομονάστηρου στα Στροφάδια, καθώς το επίκεντρο του μεγάλου σεισμού ήταν εκεί κοντά, νότια αυτών.
Σύμφωνα με το Σεισμολογικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στις 1:22:53, είχε προηγηθεί σεισμική δόνηση εντάσεων 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με εστιακό βάθος 5 χιλιομέτρων και επίκεντρο 287 χλμ δυτικά νοτιοδυτικά της Αθήνας και 419 χλμ. νότια νοτιοδυτικά της Θεσσαλονίκης.
Όπως εμφανίζεται στον πίνακα του Εργαστηρίου Σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, η πρώτη δόνηση εντάσεως 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 01:22:54 (22:22:54 UTC), ακολούθησε στη 1:52:59 άλλη δόνηση 2,7 της κλίμακας Ρίχτερ, υπήρξε μετά η δόνηση των 6,9 βαθμών, ενώ στις 2:09:22 σημειώθηκε μια ακόμα ισχυρή δόνηση των 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με επίκεντρο 72,2 χιλιόμετρα νότια της Ζακύνθου. (Οι σεισμοί χρονολογικά καταγράφονται στον πίνακα από κάτω προς τα πάνω και οι ώρες καταγραφής τους είναι σε UTC, δηλαδή 3 ώρες πίσω από την Ώρα Ελλάδος).
Ακολουθούν κι άλλοι σεισμοί μικρότερης έντασης.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΟΑΣΠ ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΛΕΚΚΑΣ
Ο Ευθύμιος Λέκκας, καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό “Παραπολιτικά 90,1” ανέφερε πως ο σεισμός είχε μέγεθος 6,6 Ρίχτερ και εστιακό βάθος τα 10χλμ.Εκτίμησε δε πως ο σεισμός που σημειώθηκε στις 1:54 ήταν ο κύριος και σημείωσε: “Έγινε ήδη ένας ισχυρός μετασεισμός και θα ακολουθήσει έντονη μετασεισμική δραστηριότητα, γεγονός που είναι ιδιαίτερα θετικό”.
Όπως είπε ο κ. Λέκκας, μιλώντας στην ΕΡΤ, η σεισμική δόνηση ήταν υποθαλάσσια και σημειώθηκε πάνω στο όριο της σύγκρουσης των πλακών, με εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων. Το θετικό, όπως σημείωσε ο κ. Λέκκας, το θετικό της υπόθεσης είναι ότι η ενέργεια κατευθύνθηκε προς την Ιταλία και τη Μάλτα, και ακόμα το ότι υπάρχει πλούσια μετασεισμική ακολουθία μικρών και μεγάλων σεισμών.