ΕΚΘΕΣΗ ΜΕ ΟΜΟΙΩΜΑΤΑ ΠΛΟΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΝΑΥΠΗΓΙΚΗΣ
Την έκθεση “σαν καλοτάξιδο σκαρί”, με ομοιώματα πλοίων ελληνικής παραδοσιακής ναυπηγικής, έργα του Παναγιώτη Σοφικίτη, στο Φουαγιέ του Μεγάρου Χορού, εγκαινίασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος χθες Παρασκευή, στις 23 Μαρτίου 2018, στις 6 το βράδυ. Η έκθεση γίνεται υπό την Αιγίδα του Δήμου Καλαμάτας σε συνεργασία με το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, με ελεύθερη είσοδο.
Στην έκθεση “σαν καλοτάξιδο σκαρί” εκτίθενται 25 ομοιώματα πλοίων από διάφορες χρονικές περιόδους: 4 αρχαία καράβια, 6 βυζαντινά, 7 πλοία της επανάστασης του 1821 και 7 ομοιώματα μετά την επανάσταση μέχρι σήμερα, μαζί με ένα εγγλέζικο κανονιοφόρο το Bellona. Όλα συνοδεύονται με το πολύ σημαντικό αρχειακό υλικό του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου.
Η έκθεση θα διαρκέσει έως 19 Μαΐου 2018. Οι ώρες λειτουργίας της έκθεσης είναι: Δευτέρα έως Σάββατο 10:00-13:00 και Δευτέρα-Τετάρτη -Παρασκευή 18:00-21:00.
Την οργάνωση και επιμέλεια της έκθεσης έχει η Λέττα Πετρουλάκη και το Αρχειακό υλικό το παραχώρησε το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο και το επιμελήθηκε η επιμελήτρια του Μουσείου Νατάσα Καστρίτη. Τις φωτογραφίες των ομοιωμάτων έκανε ο Νίκος Τζαβάρας, όπως και τη ηλεκτρονική επιμέλεια ενός λευκώματος που συνοδεύει την έκθεση.
Για ξεναγήσεις σχολείων και κοινού επικοινωνία με το τηλέφωνο του δημιουργού Παναγιώτη Σοφικίτη 6972710277.
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥ
Ο Παναγιώτης Σοφικίτης, συνταξιούχος φιλόλογος καθηγητής, γεννήθηκε στη Σκόπελο και ζει μόνιμα στην Καλαμάτα. Κατάγεται από οικογένεια ναυτικών. Τα παιδικά του βιώματα από τις ιστορίες του πατέρα του και τους ταρσανάδες της πατρίδας του επέδρασαν καθοριστικά στην ενασχόλησή του με τη μικροναυπηγική.
Κατασκευάζει ομοιώματα πλοίων βάσει σχεδίων με απόλυτη αναλογία και ακρίβεια. Για την κατασκευή χρησιμοποιεί ξυλεία από πεύκο, οξιά, καρυδιά, ιρόκο και άλλα είδη. Όλα τα συνοδευτικά μέρη των πλοίων (κατάρτια, μπαστούνι, πανιά, μακαράδες, άγκυρες, θαλασσομάχος, ακρόπρωρο) κατασκευάζονται στο χέρι από τον ίδιο.
Έργα του βρίσκονται στο Λαογραφικό Μουσείο της Σκοπέλου, στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, στο Ναυτικό Μουσείο Πειραιά , ένα Τσερνίκι- Σακολέβα στο COSTA NAVARINO (δώρο στον αείμνηστο Καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλο) και σε ιδιωτικές συλλογές σκάφη διαφόρων τύπων και εποχών.
Φιλοδοξία του είναι η δημιουργία ενός Ναυτικού Μουσείου στην Καλαμάτα, που θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων εκθεμάτων, μια σειρά χαρακτηριστικών τύπων σκαφών από την Αρχαιότητα έως σήμερα.
Η ΜΙΚΡΟΝΑΥΠΗΓΙΚΗ ΤΕΧΝΗ
Μικροναυπηγική ονομάζεται η τέχνη κατασκευής υπό κλίμακα ομοιωμάτων σκαφών, με αυστηρή τήρηση των κανόνων της ναυπηγικής. Η κατασκευή πραγματοποιείται με βάση υπαρκτό πρότυπο. Πρόκειται για χρονοβόρα όσο και δαπανηρή διαδικασία. Μπορεί να διαρκέσει μήνες καθημερινής εργασίας, ενώ το κόστος αφορά στην αγορά των κατάλληλων υλικών και εργαλείων. Απαιτεί πρωτίστως γνώση, αλλά και υπομονή, επιμονή και, όπως κάθε δημιουργική ενασχόληση, αγάπη για το αντικείμενο.
Τα βασικά υλικά που χρησιμοποιούνται είναι το ξύλο οξιάς, το σχοινί και το πανί. Για ορισμένα μέρη του πλοίου επιλέγεται διαφορετικό ξύλο, προκειμένου να ξεχωρίζουν (π.χ. ιρόκο για το τιμόνι). Όλα τα εξαρτήματα, εκτός από τα σχοινιά είναι χειροποίητα και λειτουργικά. Στην κατασκευή χρησιμοποιείται μεγάλη ποικιλία εργαλείων (τρυπάνι, σκαρπέλο, λίμες, πριόνι, τριβεία, σφικτήρες, βίδες κ.ά.) Το παραγόμενο «μοντέλο» αποτελεί πιστό αντίγραφο του πρωτοτύπου σκάφους.