ΑΠΟ “ΚΑΡΚΙΝΩΣΗ” Ή “ΦΥΜΑΤΙΩΣΗ” ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΑΓΕΤΟ ΚΑΙ ΑΠΟ ΧΑΛΑΖΙ
Οδηγίες προς τους ελαιοπαραγωγούς για την προστασία των ελαιοδένδρων μετά από χαλαζόπτωση για την προστασία τους από την “καρκίνωση” ή “φυματίωση” της ελιάς περιέχονται σε ανακοίνωση της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της ΠΕ Μεσσηνίας, με αφορμή τις ζημιές στα ελαιόδεντρα που προκλήθηκαν από τη χαλαζόπτωση της 10ης Ιανουαρίου σε αρκετές Τοπικές Κοινότητες της νοτιοδυτικής Πυλίας.
Ειδικότερα, η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής ΠΕ Μεσσηνίας γνωστοποιεί, ότι αμέσως μετά τη χαλαζόπτωση οι ελαιοπαραγωγοί πρέπει να προβαίνουν σε ψεκασμός με χαλκούχα σκευάσματα για την προστασία των ελαιοδέντρων από την “καρκίνωση” ή “φυματίωση” της ελιάς.
Σημειώνει όμως ότι «η συγκομιδή του ελαιοκάρπου θα πρέπει να πραγματοποιείται μετά την παρέλευση του προβλεπόμενου διαστήματος για κάθε χρησιμοποιούμενο σκεύασμα».
Προσθέτει δε, πως «σε περιπτώσεις εμφάνισης έντονων συμπτωμάτων της νόσου, όπως είναι η παρουσία μεγάλου αριθμού φυματίων (καρκινωμάτων) σε κλαδίσκους του δέντρου, συνιστάται η αφαίρεση των εντόνως προσβεβλημένων κλάδων με κατάλληλο κλάδεμα και η άμεση καταστροφή τους».
Η καρκίνωση ή φυματίωση της ελιάς προκαλείται από το βακτήριο Pseudomonas syringae subsp. Savastanoi, το οποίο δημιουργεί καρκινώματα (όγκους) σε νεαρούς βλαστούς και κλάδους, στον κορμό, στις ρίζες, στο λαιμό και σπανιότερα σε φύλλα της ελιάς. Αποτέλεσμα της προσβολής είναι η εξασθένηση του δέντρου, η μέιωση της παραγωγής ή ακόμα και ο θάνατος του, ιδιαίτερα στα δέντρα μικρής ηλικίας και όταν οι όγκοι προσβάλουν έντονα τον κορμό, το λαιμό ή τις κεντρικές ρίζες.
Οι προσβολές από το βακτήριο ευνοούνται από το βροχερό καιρό και κυρίως μέσω πρόσφατων πληγών που προκαλούνται από το κλάδεμα μέσω των καλλιεργητικών εργαλείων, από το χαλάζι, τον παγετό και τις μη επουλωμένες πληγές που δημιουργούνραι με τη πτώση των φύλλων. Η μετάδοση του παθογόνου σε αμόλυντες περιοχές γίνεται με το πολλαπλασιαστικό υλικό και σε μικρές αποστάσεις με τη βροχή και τον άνεμο.
Για την αντιμετώπιση της ασθένειας συστήνεται:
- Αφαίρεση και καύση των προσβεβλημένων τμημάτων των δέντρων.
- Αποφυγή κλαδέματος με υγρό και βροχερό καιρό.
- Ψεκασμός των δέντρων μετά από το κλάδεμα ξαθώς και μετά από χαλάζι ή παγετό με χαλκούχα σκευάσματα.
- Όταν η προσβολή εντοπίζεται στον κορμό ή σε μεγάλους βραχίονες, συνιστάτια αφαίρεση των όγκων με κοφτερό μαχαίρι και επάλειψη της πληγής με πυκνό βορδιγάλιο πολτό. Οι εργασίες αυτές γίνονται τους θερινούς μήνες και με ξηρό καιρό.
- Τα εργαλεία για το κλάδεμα να απολυμαίνονται με εμβάπτιση σε διάλυμα φορμόλης σε νερό σε αναλογία 5% ή σε άλλο κατάλληλο απολυμαντικό.
- Σε περίπτωση εγκατάστασης νέου ελιαώνα, πρέπει να φυτέυονται δεντρλυλλια ενταλώς υγιή που να προέρχονται από φυτώρια που δεν έχουν την ασθένεια (ελεγχόμενα φυτώρια).