Σε θέματα που αφορούν την λειτουργία του Νοσοκομείου Καλαμάτας, μετά την επαναλειτουργία των τακτικών ιατρείων και των χειρουργείων, αλλά και άλλων τμημάτων του, έγινε αναφορά, στη διάρκεια συνέντευξης προς τα ΜΜΕ που δόθηκε σήμερα Τρίτη (5/5/2020), στις 12 το μεσημέρι, στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου (2ος όροφος).
Στη συνέντευξη παρίσταντο και μίλησαν ο Διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του νοσοκομείου, Διευθυντής Χειρουργικού Τομέα & Συντονιστής Διευθυντής ΩΡΛ, Κωνσταντίνος Αποστολόπουλος, η πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου και Συντονίστρια Διευθύντρια της Α’ Παθολογικής Κλινικής, Νικολέττα Αποστολοπούλου, η διοικητική Διευθύντρια του νοσοκομείου, Γ. Λιακέα και η Συντονίστρια της Επιτροπής για τον κορωνοϊό στο νοσοκομείο, Σ. Κουτσουμπού.
Ο Διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου, Κωνσταντίνος Αποστολόπουλος, αναφερόμενος στα τακτικά χειρουργεία είπε ότι επαναλειτουργούν με μειωμένη δραστηριότητα κατά 50%. Συγκεκριμένα, όπως είπε, θα δουλεύουν καθημερινά 3 αίθουσες και κάθε κλινική θα καταθέτει πρόγραμμα για 2 περιστατικά από τα υπάρχοντα στη λίστα προ κρίσης. Εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα θα υπάρχει, λόγω αυξημένης λίστας, για τα οφθαλμολογικά χειρουργεία, τα οποία αρχικά θα αντιμετωπίζουν 3 περιστατικά την ημέρα. Σημειωτέον ότι στον τακτικό προεγχειρητικό έλεγχο θα περιλαμβάνεται πλέον και η εξέταση PCR – COVID, για τον κορωνοϊό, δυνατότητα που ήδη έχει το Νοσοκομείο Καλαμάτας.
Αναφερόμενος ο o Διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας στην επαναλειτουργία των τακτικών ιατρείων, είπε ότι τα ραντεβού θα κλείνονται τηλεφωνικά, με προτεραιότητα στον ασθενή που έχει χρόνιο νόσημα, ή χρήζει μετεγχειρητικής παρακολούθησης.
«Κάθε εξωτερικό ιατρείο καταθέτει πρόγραμμα με απόσταση 30 λεπτών μεταξύ των ραντεβού» είπε ο κ. Αποστολόπουλος και πρόσθεσε: «Μέγιστος αριθμός πρωινών ραντεβού θα είναι 8 ανά εξεταστική αίθουσα, με την ευθύνη της μη υπέρβασης του προαναφερόμενου αριθμού στην προϊσταμένη των τακτικών ιατρείων».
Ακόμα, όπως σημειώθηκε «σε κάθε ιατρείο προσέρχεται μόνο ο ασθενής. Ο συνοδός παραμένει στο προαύλιο του Νοσοκομείου, τηρεί τα μέτρα ασφαλείας και παραλαμβάνει τον ασθενή αφού ολοκληρωθεί η εξέτασή του».
ΜΙΑ ΜΟΝΟ ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
Σχετικά με την είσοδο του νοσηλευτικού ιδρύματος, ο κ. Αποστολόπουλος είπε πως εξακολουθεί να βρίσκεται σε λειτουργία μία μόνο αυτή του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), ενώ ανακοίνωσε πως διατηρείται αυστηρά ο έλεγχος και ο περιορισμός του επισκεπτηρίου.
Σχετικά με τη διαδικασία διαχείριση των ύποπτων ασθενών COVID-19, αυτών δηλαδή που παρουσιάζουν συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού όπως πυρετό, δύσπνοια κλπ. ανακοινώθηκε ότι:
Διατηρείται η 24ωρη λειτουργία του οικίσκου πριν την είσοδο του ΤΕΠ, με το κατάλληλα εκπαιδευμένο νοσηλευτικό προσωπικό για τη διαλογή των ύποπτων ασθενών COVID-19.
H εξέταση των ύποπτων ασθενών πραγματοποιείται στους 4 ειδικά διαμορφωμένους θαλάμους στο ισόγειο, όπου πραγματοποιείται η λήψη του δείγματος και παραμένει ο ασθενής, μέχρι τη γνωστοποίηση του αποτελέσματος της PCR, το αργότερο σε 2,5-3 ώρες. Σε περίπτωση ύποπτου περιστατικού, ο ασθενής παραμένει στους χώρους που προαναφέρθηκαν και την ευθύνη θα έχει η Παθολογική κλινική που εφημερεύει. Χωροταξικά η κλινική COVID θα βρίσκεται στον γ όροφο του Νοσοκομείου.
Τα ύποπτα παιδιατρικά περιστατικά θα εξετάζονται στην παιδιατρική κλινική, στους θαλάμους που έχουν οριστεί για το σκοπό αυτό.
Όσον αφορά στο Τμήμα Αιμοδοσίας, o Διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας είπε, ότι μέχρι τέλη Μαΐου η Αιμοδοσία συνεχίζει να λειτουργεί στο χώρο του ΚΕΦΙΑΠ.
Καταλήγοντας ο κ. Αποστολόπουλος είπε: «Οι διευθυντές των τμημάτων οφείλουν να ενημερωθούν από την αντίστοιχη επιστημονική εταιρεία της ειδικότητάς τους για τα ιδιαίτερα μέτρα ατομικής προστασίας των γιατρών και νοσηλευτών του τμήματος τους, καθώς και πιθανές τροποποιήσεις εκτέλεσης των ιατρικών πράξεων, συμμορφούμενοι με τις οδηγίες προφύλαξης από τον COVID-19 που έχουν εκδοθεί σε κάθε ειδικότητα. Προτείνεται να διοργανώσουν μαθήματα στο τμήμα τους σχετικά με τα μέτρα προφύλαξης στην ειδικότητά τους».
“ΝΑ ΝΙΩΘΕΙ ΑΣΦΑΛΗΣ Ο ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΣ ΛΑΟΣ”
Η πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου και συντονίστρια διευθύντρια της Α’ Παθολογικής Κλινικής, Νικολέττα Αποστολοπούλου μιλώντας προς τους δημοσιογράφους, μεταξύ άλλων, είπε:
«Θέλω να ενημερώσω τον μεσσηνιακό λαό ότι θα πρέπει να νιώθει ασφαλής. Οι γιατροί είναι πλήρως ενημερωμένοι και ακολουθούν τα ιατρικά πρωτόκολλα τα οποία είναι εγκεκριμένα από το υπουργείο Υγείας. Λαμβάνουμε όλες τις προφυλάξεις και δεν σημαίνει ότι όταν κάποιος νοσηλευτεί στην Παθολογική Κλινική να θεωρείται ότι μπορεί να έχει κολλήσει κορωνοϊό. Τώρα έχουμε βέβαια τη δυνατότητα και έχουμε δημιουργήσει κρεβάτια υποδοχής αυτών οι οποίοι ενδεχομένως στο μέλλον να έχουν κορωνοϊό, αλλά μόνο υπό την προϋπόθεση ότι τα νοσοκομεία αναφοράς έχουν κορεστεί και δεν δέχονται διακομιδές».
Η διοικητική διευθύντρια του νοσοκομείου Καλαμάτας Γ. Λιακέα αναφέρθηκε στη λειτουργία του νοσοκομείου Καλαμάτας στην περίοδο αυτή:
«Πρώτον, ξεκινούν τα τακτικά χειρουργεία μέσα από τις λίστες χειρουργείων. Δεύτερον, ξεκινά η λειτουργία των τακτικών εξωτερικών ιατρείων καταρχήν για την μετεγχειρητική παρακολούθηση των ασθενών και την παρακολούθηση ασθενών με χρόνια νοσήματα. Τα ραντεβού για αυτές τις επανεξετάσεις θα κλείνονται στα γνωστά τηλέφωνα της γραμματείας εξωτερικών ιατρείων του νοσοκομείου μας. Τέλος, υλοποιείται κανονικά το θεραπευτικό πρόγραμμα ασθενών με χρόνια προβλήματα υγείας, οι απαραίτητες διαγνωστικές εξετάσεις και οι θεραπευτικές παρεμβάσεις, όπως χημειοθεραπείες και εγχύσεις φαρμάκων»
Τέλος η συντονίστρια της επιτροπής για τον κορωνοϊό στο Νοσοκομείο Καλαμάτας Σ. Κουτσουμπού, ανέφερε ότι«ο κόσμος μπορεί να έρχεται για τα προβλήματά του στο νοσοκομείο αλλά ισχύει ότι δεν θα έρχεται χωρίς σοβαρό λόγο. Για ήπια συμπτώματα ιώσεων δεν χρειάζεται να έρχονται οι ασθενείς στο νοσοκομείο, αλλά πρέπει να παραμένουν στο σπίτι τους όπως ίσχυε μέχρι τώρα».