Με έκπληξη διαπιστώνω την “ανακάλυψη” μέσων ενημέρωσης, αυτοδιοικητικών και πολιτικών παραγόντων, αλλά και πολιτικών φορέων, περί “ενεργοποίησης” και “επανεργοποίησης” του πεδίου βολής Σχίζας για αεροπορικά πυρά.
Αφορμή για τις αντιδράσεις αποτέλεσε η ανακοίνωση του Κεντρικού Λιμεναρχείου Καλαμάτας στις 18/03/2021, για εκπαιδευτικές βολές από αεροσκάφη (με πυρά αέρος-εδάφους), στο πεδίο βολής Σχίζας από τις 05 Απρίλιου 2021 έως και 11 Ιουνίου 2021.
Τότε λοιπόν, κάποιοι ανακάλυψαν “ενεργοποίηση” ή “επανεργοποίηση” του πεδίου βολής Σχίζας. Μα τόσο κοντή μνήμη;
Ξέχασαν την προ μηνών αντίστοιχη ανακοίνωση του Κεντρικού Λιμεναρχείου Καλαμάτας στις 26/9/20, με την οποία γινόταν γνωστό πως σύμφωνα με το από 25-09-2020 έγγραφο της 120 ΠΕΑ θα πραγματοποιούνταν βολές με εκπαιδευτικά πυρά αέρος – εδάφους στο πεδίο βολής Σχίζας, τον Σεπτέμβριο του 2020 έως και 13 Νοέμβριου του 2020;
Πώς λοιπόν προκύπτει τώρα “ενεργοποίηση” ή “επανεργοποίηση” του πεδίου βολής Σχίζας;
ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΣΤΑΜΑΤΗΣΑΝ ΟΙ ΒΟΛΕΣ ΣΤΗ ΣΧΙΖΑ
Η αλήθεια είναι μία: ότι μόνο για ένα χρόνο (και κάτι μήνες) -από τον Οκτώβριο του 2004, έως τις αρχές του 2006- σταμάτησαν οι βολές στο πεδίο βολής Σχίζας, τότε που ο Γιάννης Λαμπρόπουλος ήταν υφυπουργός Εθνικής Άμυνας. Από τις αρχές του 2006 άρχισαν πάλι μόνο εικονικές βολές και µόνο από εκπαιδευτικά Τ-2 που εδρεύουν στην Καλαμάτα. Στη συνέχεια, στα μέσα του 2010, με απόφαση του τότε υπουργού Άμυνας Ευ. Βενιζέλου και αναπληρωτή υπουργού Πάνου Μπεγλίτη, άρχισε και πάλι στη Σχίζα, η ρίψη εκπαιδευτικών βομβών χωρίς γόμωση, από εκπαιδευτικά αεροσκάφη.
Ο καλός συνάδελφος (στρατιωτικός συντάκτης) Λουκάς Δημάκας έγραφε στην εφημερίδα “Τα Νέα” (3 Φεβρουαρίου 2011) σχετικά με το πεδίο βολής Σχίζας:
«…τον Οκτώβριο του 2004, ο νέος Μεσσήνιος υφυπουργός Άμυνας Ι. Λαµπρόπουλος ανέστειλε τη λειτουργία του πεδίου. Από τις αρχές του 2006 επετράπη η πραγματοποίηση µόνο εικονικών βολών και µόνο από εκπαιδευτικά Τ-2 που εδρεύουν στην Καλαμάτα. Έτσι όμως η πραγματική εκπαίδευσή τους γινόταν αναγκαστικά στην Κρανέα µε µμεγάλο οικονομικό κόστος (2 εκατ. ευρώ ανά χρήση).
Στα μέσα του 2010 και προ του διαφαινόμενου κινδύνου να κλείσει εντελώς η βάση της Καλαμάτας, µε έγκριση των κ. Βενιζέλου και Μπεγλίτη άρχισε να χρησιμοποιείται πάλι η Σχίζα, µόνο όμως για ρίψη εκπαιδευτικών βομβών – χωρίς γόμωση –, πάντα από τα εκπαιδευτικά τα οποία τροποποίησαν πλήρως το δρομολόγιο ώστε να µην περνούν πάνω από τον τουριστικό Φοινικούντα. Το υπουργείο δέχθηκε επίσης και τη διακοπή των ρίψεων Ιούλιο – Αύγουστο». [“Τα Νέα” – 3 Φεβρουαρίου 2011].
ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΟΦΙΑΣ ΣΑΚΟΡΑΦΑ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΗ Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ
Όσοι μιλούν για ενεργοποίηση του πεδίου βολής Σχίζας τώρα, ξεχνούν, ή τους διαφεύγει η απάντηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας στις αρχές του χρόνου. Στις 11//1/21, η Βουλευτής (Β3΄ Νότιος Τομέας Αθηνών) του ΜέΡΑ 25, Σοφία Σακοράφα σε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλο, για τις επιπτώσεις από τη σχεδιαζόμενη δημιουργία και λειτουργία διεθνούς κέντρου εκπαίδευσης πιλότων μαχητικών αεροσκαφών στο αεροδρόμιο Καλαμάτας, ρωτούσε αν “υπάρχει προοπτική επανενεργοποίησης του Πεδίου Βολής Σχίζα, με όλες τις αντίστοιχες καταστροφικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις”.
Στην απάντησή του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας (5/2/21) ανέφερε: “Αναφορικά με το Πεδίο Βολής Σχίζας, η Πολεμική Αεροπορία αντιλαμβάνεται πλήρως τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς της τοπικής κοινωνίας από τη χρήση του”.
Στο πλαίσιο αυτό, έχει μειώσει στο ελάχιστο την επιχειρησιακή εκμετάλλευση του και επιτρέπει τη χρήση του μόνο από εκπαιδευτικά Α/Φ και υπό συγκεκριμένες αυστηρές διαδικασίες, καθόσον δεν υφίσταται άλλη επιλογή εκπαίδευσης των Ιπταμένων της Σχολής Ικάρων”.
Τι απαντά λοιπόν ο καθ’ ύλη αρμόδιος υπουργός Εθνικής Άμυνας; Ότι γίνονται βολές “μόνο από εκπαιδευτικά Α/Φ και υπό συγκεκριμένες αυστηρές διαδικασίες”.
Ούτε τότε λοιπόν, στις 5/2/21, μίλησε κανείς, μα κανείς, για “ενεργοποίηση” η “επανεργοποίηση” του πεδίου βολής Σχίζας!
ΕΡΩΤΗΣΗ Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗ ΚΑΙ ΚΚΕ – ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΕΘΑ
Και κάτι ακόμα που αποδεικνύει ότι δεν… επανεργοποιήθηκε τώρα το Πεδίο Βολής Σχίζας: Σε ερωτήσεις τόσο του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Παν. Λαφαζάνη (20/09/2010) όσο και του ΚΚΕ (5/10/2010) για την επανενεργοποίηση του πεδίου βολής Σχίζας, σε απαντήσεις του ο τότε υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος -μεταξύ άλλων- ανέφερε:
“Τα πλεονεκτήματα στην εκπαίδευση των Ιπταμένων της Π.Α. και οι επιπτώσεις στην ποιότητά της από τη διακοπή λειτουργίας του έγιναν αμέσως αντιληπτά από το ΥΠΕΘΑ το οποίο, μετά την αρχική απόφασή του για την οριστική παύση της λειτουργίας του, προχώρησε στην επαναλειτουργία του με τους εξής περιορισμούς: απαγόρευση χρήσης του ΠΒ κατά τους θερινούς μήνες για να μην επηρεασθεί η τουριστική ανάπτυξη και δραστηριότητα της περιοχής, απαγόρευση εκτέλεσης βολών Α-Ε με πραγματικά πυρομαχικά, προσέγγιση αεροσκαφών μόνο από τα νότια για αποφυγή υπέρπτησης κατοικημένων περιοχών και ελαχιστοποίηση της όχλησής τους, χρησιμοποίηση μόνο του νοτίου τμήματος της νήσου για τους ίδιους λόγους αλλά και για διευκόλυνση της αλιευτικής δραστηριότητας και καθαρισμός του ΠΒ από τα πυρομαχικά σε τακτά χρονικά διαστήματα. Σημειώνεται ότι η ελάχιστη απόσταση από κατοικημένη περιοχή είναι 6 ναυτικά μίλια.
Τέλος, υπογραμμίζεται ότι η μη λειτουργία του ΠΒ Σχίζας πέραν των προβλημάτων που επιφέρει στην εκπαίδευση των Ιπταμένων και ειδικότερα αυτών της 120 ΠΕΑ (Αεροπορική Βάση Καλαμάτας), επιβαρύνει και τις λειτουργικές δαπάνες της Π.Α.. Πιο συγκεκριμένα, η εν λόγω επιβάρυνση η οποία οφείλεται στον επιπλέον χρόνο πτήσης των αεροσκαφών για τη μετάβασή τους σε έτερα ΠΒ εκτιμάται στο ύψος του ενός εκατομμυρίου ευρώ ετησίως”.
- Ερώτηση του ΚΚΕ (δείτε εδώ).
Απάντηση του ΥΠ.ΕΘ.Α Ευ. Βενιζέλου (δείτε εδώ). - Ερώτηση του Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Παν. Λαφαζάνη (δείτε εδώ).
Απάντηση του ΥΠ.ΕΘ.Α Ευ. Βενιζέλου (δείτε εδώ).
Από πού λοιπόν, προκύπτει ότι τώρα “ενεργοποιήθηκε” ή “επανεργοποιήθηκε” το Πεδίο Βολής Σχίζας;
Γιώργος Ν. Ξιάρχος