Έρχεται και επανέρχεται στην επικαιρότητα το μείζον θέμα της υποστελέχωσης των υγειονομικών μονάδων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Είναι ξεκάθαρες οι ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ που τα τελευταία πέντε χρόνια δεν φρόντισε ώστε να καλυφθούν οι πολλές κενές θέσεις γιατρών του ΕΣΥ στα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας τόσο της Λακωνίας όσο και των υπόλοιπων νομών της Περιφέρειας.
Άλλωστε σοβαρή ανεπάρκεια του συστήματος υγείας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου απέδειξε η έκθεση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Αρχής (Eurostat) «Βασικά δεδομένα για τις συνθήκες διαβίωσης το 2023» (Key figures on European living conditions 2023, https://ec.europa.eu/eurostat/web/products-key-figures/w/ks-hc-23-001) κατά την οποία μεταξύ άλλων με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ανεδείχθη ότι η συγκεκριμένη Περιφέρεια συγκαταλέγεται στις 5 περιφέρειες σε όλη την Ευρώπη με το μεγαλύτερο ποσοστό ανεκπλήρωτων ιατρικών αναγκών.
Ειδικά για τα προβλήματα του δημόσιου συστήματος υγείας στη Λακωνία έχουμε τα ακόλουθα:
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΑΚΩΝΙΑΣ:
- Ν.Μ. ΣΠΑΡΤΗΣ:
ΤΕΠ: Έντονο το πρόβλημα. Δεν υπάρχουν γενικοί γιατροί και παθολόγοι, με αποτέλεσμα να καλύπτονται με αγροτικούς γιατρούς αλλά και παθολόγο ή γενικό γιατρό από την κλινική, με αποτέλεσμα να αποδυναμώνεται η κλινική.
Άμεσα: 2 γιατροί, παθολόγοι ή γενικοί.
Επίσης, άμεσα: 3 παθολόγοι, 1 αναισθησιολόγος, 1 ορθοπεδικός και 1 καρδιολόγος. Για να λειτουργήσει η Ν.Μ. Σπάρτης γίνονται οι μετακινήσεις από Ν.Μ. Μολάων και απαξιώνεται η Ν.Μ. Μολάων. Άμεση και επιτακτική ανάγκη η Ν.Μ. Σπάρτης να ονομασθεί άγονη, για να αποκτούν οι γιατροί τα μόρια. - Ν.Μ.ΜΟΛΑΩΝ:
Μετακίνηση γιατρών στην Σπάρτη: Ορθοπεδικών, καρδιολόγου, ουρολόγου, γυναικολόγου.
Δεν υπάρχει αναισθησιολόγος (παραιτήθηκε). Μέχρι τώρα έκανε μια εφημερία κάθε 10 ημέρες, αφού μετακινούταν μονίμως στην Σπάρτη. Έχει γίνει πρόσκληση για 2 νεφρολόγους για Ν.Μ. Μολάων.
Η χειρουργική κλινική απαξιώνεται και σε λίγο με το σύστημα αυτό θα κλείσει. Όπως γνωρίζετε, για να λειτουργεί ο χειρουργικός τομέας, λαμβάνονται υπόψη τα χειρουργεία που πραγματοποιούνται κάθε έτος. Στην ουσία οι χειρουργοί αυτό που κάνουν, είναι να εφημερεύουν μόνο. Βέβαια, αφού δεν υπάρχει αναισθησιολόγος, δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί ένα έκτακτο περιστατικό, τα οποία λόγω καλοκαιριού είναι τακτικά. Μην ξεχνάμε λόγω καλοκαιριού, (Νεάπολη-Μονεμβάσια – Ελαφόνησος – Κυπαρίσσι κ.λ.π.), αυξάνεται ο πληθυσμός, αφού η Ν.Μ. Μολάων καλύπτει από τον δήμο Ευρώτα μέχρι το τελευταίο χωριό της Νεάπολης, την Ελαφόνησο αλλά και τα Κύθηρα.
ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ:
- Κ.Υ. ΝΕΑΠΟΛΗΣ:
Υπάρχει έλλειψη παθολόγου και 2 αγροτικών ιατρών. Υπάρχει κενή θέση παρασκευάστριας, ενώ υπάρχουν αναλυτές, που θα μπορούσαν να γίνονται περισσότερες εξετάσεις στο Κ.Υ. Νεάπολης, χωρίς να αναγκάζονται οι ασθενείς να απευθύνονται στην Ν.Μ. Μολάων ή και στον ιδιωτικό τομέα. Υπάρχουν κενά στο παραϊατρικό προσωπικό. Δεν υπάρχουν άτομα για την υποδοχή, κ.λ.π. Μην ξεχνάμε ότι άνοιξε η σεζόν και όπως θα πούμε για μια ακόμη φορά, το Κ.Υ. Νεάπολης αλλά και η Ν.Μ. Μολάων είναι εκείνες οι δομές, που δέχονται μεγάλο όγκο παραθεριστών. (Κ.Υ. Νεάπολης: Νεάπολη-Ελαφόνησος, Κύθηρα, με πολλά κρουαζιερόπλοια. Ν.Μ. Μολάων: Μονεμβάσια – Κ.Υ. Νεάπολης). - Κ.Υ. ΒΛΑΧΙΩΤΗ:
Οι αγροτικοί γιατροί μετακινούνται στην Ν.Μ. Σπάρτης, με αποτέλεσμα να αποδυναμώνεται το Κ.Υ. Οι εφημερίες γίνονται μόνο από παθολόγο και γενικό γιατρό. Άμεση πρόσληψη παθολόγων και γενικών γιατρών. Υπάρχει ο εξοπλισμός, αλλά τα εργαστήρια λειτουργούν μια βάρδια μόνο, πενθήμερο, αφού υπάρχει έλλειψη τεχνικών: παρασκευάστριας, ακτινολόγου κ.λ.π. - Κ.Υ. ΓΥΘΕΙΟΥ:
Είναι γνωστό το θέμα, μετά και την απομάκρυνση από την θέση της διευθύντριας του Κ.Υ. Γυθείου, λόγω της άρνησής της να μετακινήσει κρατικούς γιατρούς στην Ν.Μ. Σπάρτης. Η άρνηση αυτή ήταν συνειδητή, προκειμένου να διαφυλάξει την απρόσκοπτη, όσο γινόταν, λειτουργία του Κ.Υ. Γυθείου. Μιας περιοχής με αύξηση του πληθυσμού λόγω εποχής, με αύξηση του τουρισμού και των κρουαζιερόπλοιων. - Κ.Υ. ΚΑΣΤΟΡΕΙΟΥ:
Το συγκεκριμένο κέντρο υγείας καλύπτει μια περιοχή με ορεινά απομονωμένα χωριά και ηλικιωμένους κατοίκους, είχε εγκαινιαστεί το 2015 και αυτή τη στιγμή υπολειτουργεί και δεν εφημερεύει αφού δεν επαρκούν οι υπηρετούντες ιατροί.
Είναι σημαντικό λοιπόν να ακολουθηθεί μια πολιτική διάσωσης του συστήματος υγείας με:
- Μαζικές προσλήψεις ιατρών με σκοπό την κάλυψη όλων των κενών θέσεων ιατρών στα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας της Πελοποννήσου με ειδικό καθεστώς επιδότησης και κινήτρων λόγω της δυσμενούς υγειονομικής θέσης της Περιφέρειας Πελοποννήσου όπως αποδεικνύεται από την μελέτη της Eurostat.
- Μονιμοποίηση όλου του επικουρικού ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού.
- Ενίσχυση των Νοσοκομείων της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την κάλυψη όλων των αυξημένων αναγκών που δημιουργούνται λόγω του γεγονότος ότι δεν υπάρχει τριτοβάθμιο Νοσοκομείο στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και μεταφέρονται ασθενείς εκτός Περιφέρειας Πελοποννήσου.
- Αύξηση των μισθών των γιατρών του ΕΣΥ έτσι ώστε να σταματήσει η συνεχιζόμενη μετανάστευση των νέων γιατρών στο εξωτερικό.
- Νέος υγειονομικός χάρτης έτσι ώστε να καλύπτονται με ΕΚΑΒ και Κέντρο Υγείας όλες οι περιοχές της Πελοποννήσου και να μην υπάρχουν υγειονομικά κενά που μπορεί να στοιχίσουν ανθρώπινες ζωές.
Μάκαρης Μανώλης
Επικεφαλής της παράταξης «Πρώτα η Πελοπόννησος»
Παναγιώτα Παπαγιαννοπούλου
Υπεύθυνη Λακωνίας της παράταξης «Πρώτα η Πελοπόννησος»