Πρόταση Απόφασης υπέβαλαν για έγκριση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της “Αγωνιστικής Συνεργασίας” Θανάσης Πετράκος και Δημοσθένης Δρούγκας για «να διεκδικήσουμε αποφασιστικά και ενωμένοι συμπληρωματική χρηματοδότηση για τη δακοκτονία 2021».
Όπως σημειώνουν οι δύο σύμβουλοι στην πρότασή τους «για μια ακόμη χρονιά η κυβέρνηση […] δεν χρηματοδοτεί με το αναγκαίο ποσό των 5.500.000 ευρώ το πρόγραμμα δακοκτονίας», ενώ υπογραμμίζουν ότι τέθηκε το θέμα στην Οικονομική Επιτροπή (8/2/21) «να αποφασίσουμε ομόφωνα και να στείλουμε κατεπείγουσα επιστολή –αίτημα στην κυβέρνηση ότι απαιτούμε 5.500.000 ευρώ για το πρόγραμμα», αλλά «η Περιφερειακή Αρχή δεν δέχτηκε διότι όπως μου είπε ο Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας περίμενε “καλά νέα και για αυτό δεν πρέπει να ανησυχώ”».
Η πρόταση προς τον Πρόεδρο ΠεΣυΠ, τον Περιφερειάρχη και τους επικεφαλής Παρατάξεων του ΠεΣυΠ, έχει ως εξής:
«Κύριε Πρόεδρε, κύριε Περιφερειάρχη,
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι
Να διεκδικήσουμε αποφασιστικά και ενωμένοι συμπληρωματική χρηματοδότηση για τη δακοκτονία 2021», καθώς «για μια ακόμη χρονιά η κυβέρνηση […] δεν χρηματοδοτεί με το αναγκαίο ποσό των 5.500.000 ευρώ το πρόγραμμα δακοκτονίας», σημειώνει σε δήλωσή του ο περιφερειακός σύμβουλος Πελοποννήσου, επικεφαλής της παράταξης “Αγωνιστική Συνεργασία”, Θανάσης Πετράκος.
«Για μια ακόμη χρονιά η κυβέρνηση “παίζει στα ζάρια” και την ποιότητα του ελαιολάδου της Πελοποννήσου και το εισόδημα των ελαιοπαραγωγών αφού δεν χρηματοδοτεί με το αναγκαίο ποσό των 5.500.000 ευρώ το πρόγραμμα δακοκτονίας. Η κατανομή της χρηματοδότησης από το Υπουργείο Εσωτερικών που έγινε πρόσφατα είναι πάλι στο ανεπαρκές περσινό ύψος των 4.285.000 ευρώ συνεπώς και δεν επαρκεί να γίνουν 4 ψεκασμοί σε όλες τις Π.Ε. αλλά και είναι αδύνατον να έχουν υπογραφεί οι συμβάσεις τέλη Μαΐου έως αρχές Ιουνίου, ώστε να γίνει έγκαιρα ο πρώτος ψεκασμός το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου.
Εμείς θέσαμε έγκαιρα το θέμα. Τη Δευτέρα 8/2/2021 ζήτησα στην συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, “να αποφασίσουμε ομόφωνα και να στείλουμε κατεπείγουσα επιστολή –αίτημα στην κυβέρνηση ότι απαιτούμε 5.500.000 ευρώ για το πρόγραμμα” διότι όπως τόνισα “επειδή βοήθησε πέρυσι ο καιρός και σώθηκε η ελαιοπαραγωγή δεν είναι βέβαιο ότι θα μας σώσει και φέτος”. Η Περιφερειακή Αρχή δεν δέχτηκε να υπάρξει αυτή η ομόφωνη διεκδικητική απόφαση διότι όπως μου είπε ο Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας περίμενε “καλά νέα και για αυτό δεν πρέπει να ανησυχώ”.
Επειδή όμως για μια ακόμη φορά διαψεύστηκε δυστυχώς η αισιοδοξία της Περιφερειακής Αρχής και η κυβέρνηση “έριξε” πάλι τη Πελοπόννησο καλούμε την Περιφερειακή Αρχή και προσωπικά τον Περιφερειάρχη να θέσουν το θέμα τη Τέταρτη στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου και να διεκδικήσουμε έντονα και ομόφωνα:
- Συμπληρωματική χρηματοδότηση του προγράμματος 1.215.000 ευρώ ώστε να φτάσει στα 5.500.000 ευρώ ώστε να μπορούν να γίνουν 4 ψεκασμοί σε όλες τις Π.Ε. αλλά και να καλυφθούν όλες οι υπόλοιπες λειτουργίες του προγράμματος.
- Να διπλασιαστεί σχεδόν αριθμός των γεωπόνων δακοκτονίας ώστε να φτάσει στα επίπεδα του 2010 για να μπορεί να γίνεται επαρκής έλεγχος και σωστή εκτέλεση του προγράμματος.
- Να επιταχυνθεί η έκδοση της απόφασης για να γίνουν έγκαιρα οι προσλήψεις μέσω του ΑΣΕΠ.
- Να ακυρωθούν οι μνημονιακές περικοπές ώστε να έχουν δυνατότητα μετακινήσεων οι γεωπόνοι δακοκτονίας σύμφωνα με τις ανάγκες εκτέλεσης του προγράμματος ώστε να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι και φυσικά να αμείβονται για το σύνολο των μετακινήσεων τους .
- Να επικαιροποιηθεί το άρθρο 44 του Ν. 4325 ΦΕΚ 47/Α/11-5-2015 όπως έγινε και πέρυσι ώστε να ισχύσει και το 2021 και να ισχύει κάθε έτος, ώστε να επιτρέπεται η εκτέλεση των σχετικών υπηρεσιών στους προσωρινούς μειοδότες.
Επιπλέον οφείλουμε να καλέσουμε όλους τους βουλευτές της Πελοποννήσου και όλες τις Κ.Ο. όλων των κομμάτων να ζητήσουν να ικανοποιηθούν τα δικαία αυτά αιτήματα μας και να καταθέσουν κοινή τροπολογία στη Βουλή με τα ανωτέρω δίκαια αιτήματα μας.
Έχουμε υποχρέωση να προστατεύσουμε το εισόδημα των ελαιοπαραγωγών μας και τη ποιότητα του έξτρα παρθένου ελαιολάδου μας».