ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΗ ΣΕ ΣΥΣΚΕΨΗ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Πρόταση από τη ΔΕΗ στο Δήμο Καλαμάτας να συμμετάσχει με συνεργατικό σχήμα, το οποίο θα περιλάβει το Αστικό ΚΤΕΛ και, πιθανόν, άλλους φορείς, στην υποβολή πρότασης – με την υποστήριξή της– στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Urban Innovative Actions, μέσω του οποίου, είναι δυνατή η προμήθεια ηλεκτροκίνητων λεωφορείων, φωτοβολταϊκού σταθμού για την παροχή ενέργειας, για φόρτιση των μπαταριών των οχημάτων, εγκατάσταση ταχυφορτιστών κ.λπ. Ο ενδεικτικός προϋπολογισμός είναι περί τα 5 εκατ. ευρώ και από το πρόγραμμα Urban Innovative Actions είναι δυνατή η παροχή χρηματοδότησης της τάξης του 80%.
Η πρόταση αυτή υποβλήθηκε κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε, σήμερα Τετάρτη 25 Απριλίου 2018, στα γραφεία της ΔΕΗ στην Αθήνα, με τη συμμετοχή της Αντιδημάρχου Παναγιώτας Ντίντα και του ηλεκτρολόγου μηχανικού Γιώργου Ξηρογιάννη εκ μέρους του Δήμου Καλαμάτας, ενώ από πλευράς ΔΕΗ πήραν μέρος ο Φώτιος Καραγιάννης, Διευθυντής Υλοποίησης Επιχειρηματικών Δράσεων της ΔΕΗ και στελέχη της Επιχείρησης, καθώς και εκπρόσωπος της εταιρείας Solaris, που κατασκευάζει ηλεκτροκίνητα λεωφορεία.
Υπενθυμίζεται ότι, εν όψει της προθέσεως της ΔΕΗ, σε συνεργασία με την εταιρεία Solaris, για παροχή ολοκληρωμένου «πακέτου» υπηρεσιών, σχετικά με την προμήθεια και χρήση ηλεκτροκίνητων λεωφορείων, ο Δήμος Καλαμάτας εκδήλωσε ενδιαφέρον για συνεργασία. Στη σύσκεψη τονίσθηκε από πλευράς ΔΕΗ πως ο Δήμος Καλαμάτας έχει θετικό προφίλ σε θέματα «πράσινης» ενέργειας και εν γένει φιλοπεριβαλλοντικής δράσης. Ενδεικτικά: βραβεύσεις ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ και Best City για το νέο Δημαρχείο και τη βελτιστοποίηση της ενεργειακής του αποδοτικότητας, πρωτιά για το αστικό πράσινο στο πλαίσιο του WWF, αντικατάσταση σωμάτων οδοφωτισμού με LED. Η ΔΕΗ θέλει να μπει, από επιχειρηματικής πλευράς, στον τομέα της ηλεκτροκίνησης στις αστικές συγκοινωνίες, γι’ αυτό και επιδιώκει συνεργασία με Δήμους, οι οποίοι διαθέτουν το προαναφερθέν θετικό προφίλ στον τομέα της «πράσινης» ενέργειας.