Την πρόσληψη 40 εργατών πυροπροστασίας, εντός της αντιπυρικής περιόδου, αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας -στη χθεσινή συνεδρίασή του που πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη- σε συνέχεια εισήγησης του Γραφείου Πολιτικής Προστασίας.
Οι συμβάσεις εργασίας θα είναι δίμηνης διάρκειας (από 15 Ιουνίου έως 14 Αυγούστου), με δυνατότητα παράτασης έως δύο ακόμα μήνες (από 15 Αυγούστου έως 14 Σεπτεμβρίου και από 15 Σεπτεμβρίου έως 14 Οκτωβρίου), για άμεση αναγγελία και απόκριση σε περίπτωση πυρκαγιάς και σε επίπεδο πρόληψης την εκτέλεση προληπτικών εργασιών, τη φύλαξη και τον καθαρισμό των ευπαθών περιοχών του Δήμου Καλαμάτας. Η παράταση του τελευταίου χρονικού διαστήματος (από 15 Σεπτεμβρίου έως 14 Οκτωβρίου) αφορά μόνο έως 15 εργάτες πυροπροστασίας κι όχι το σύνολο των 40.
Οι εργάτες πυροπροστασίας θα κατανεμηθούν σε όλες τις Κοινότητες του Δήμου (σύνολο 33) και στην Κοινότητα Καλαμάτας.
Οι προσλήψεις των ανωτέρω εργατών πυροπροστασίας θα πραγματοποιηθούν σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 206 του Ν.3584/2007, όπως ισχύουν.
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΤΟ ΔΙΚΤΥΟ «MAJOR CITIES OF EUROPE»
Το Δημοτικό Συμβούλιο στην ίδια συνεδρίασή του ενέκρινε τη συμμετοχή του Δήμου στο Δίκτυο «Major Cities of Europe».
Ο Οργανισμός Major Cities of Europe (ΙΤ USERS GROUP) ιδρύθηκε το 1982 και αποτελεί ένα δίκτυο εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πολλών Ευρωπαϊκών πόλεων αλλά και οργανισμών, σε θέματα Νέων Τεχνολογιών και καινοτόμων υπηρεσιών.
Το Δίκτυο Major Cities of Europe προσφέρει στα μέλη του την ευκαιρία για:
- Ανταλλαγή εμπειριών με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της βιομηχανίας και της Ακαδημαϊκής κοινότητας σε Ευρωπαϊκό επίπεδο
- Ενημέρωση και προώθηση καλών πρακτικών όπως αυτές παρουσιάζονται στα τακτικά workshops των μελών και το ετήσιο Συνέδριο του Δικτύου
- Προώθηση της καινοτομίας και σημαντική βελτίωση της απόδοση της εκάστοτε τοπικής αυτοδιοίκησης μέσα από την τεχνολογία.
- Δικτύωση και συνεργασία με έμπειρους προμηθευτές υπηρεσιών υψηλών τεχνολογιών, με σημαντικούς εθνικούς κυβερνητικούς οργανισμούς, τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αμερική
Μέλη του Οργανισμού εκτός των άλλων είναι οι Δήμοι : Αμβούργο, Τελ Αβίβ, Δουβλίνο, Όσλο, Βαρκελώνη, Βοστώνη, Μπέρμινχαμ, Βερολίνο, Τεργέστη, Ουψάλα, Ρώμη, Ζυρίχη, Γενεύη, Τρίκαλα, Γένοβα, Αϊντχόβεν, Λειψία, Λιβόρνο, Πράτο, Λιουμπλιάνα κ.ά.
Στο δίκτυο του MCE, συμμετέχουν 60 πόλεις που ενδιαφέρονται να μοιραστούν και να ανταλλάξουν εμπειρίες, ενώ ο αριθμός των συνεργαζόμενων φορέων, πανεπιστημίων, ινστιτούτων, επιστημόνων, αυτοδιοικητικών κ.ά. πλησιάζει τους 400.
Από το 1982 και κάθε χρόνο πραγματοποιείται το ετήσιο συνέδριο του Οργανισμού και σε διαφορετική πόλη, κατά τη διάρκεια του οποίου, διακεκριμένοι ομιλητές, κυρίως από την Ευρώπη, παρουσιάζουν τις τελευταίες καινοτομίες ΤΠΕ στις πόλεις τους.
Οι στόχοι που επιτυγχάνονται μέσα από το Συνέδριο είναι:
- Ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών, πραγματοποίηση εργαστηρίων.
- Διάδοση μεταξύ των μελών καινοτόμων πρακτικών από όλο τον κόσμο.
- Διευκόλυνση της συζήτησης και της συμμετοχής των μελών.
- Υποστήριξη της συμμετοχής των μελών σε διακρατικά σχέδια.
- Συνεργασία με τους χορηγούς για να ενημερώσουν τη συμμετοχή τους στον δημόσιο τομέα σε υποεθνικό επίπεδο.
Το Συνέδριο για το 2020 ήταν προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί στη Λάρισα (για πρώτη φορά σε ελληνική πόλη) και λόγω του COVID-19 μεταφέρθηκε για το 2021 και στην ίδια πόλη.
Ο Δήμος Καλαμάτας ενημερώθηκε για τη δραστηριότητα του Οργανισμού μέσω αλληλογραφίας, ενώ στις 7 Μαΐου 2020 πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη του Δημάρχου Θανάση Βασιλόπουλου με τον Πρόεδρο του Οργανισμού Giorgio Prister.
Με την συμμετοχή του Δήμου στον Οργανισμό, επιβεβαιώνεται η πρόθεση για την ένταξη του Δήμου Καλαμάτας σε ευρωπαϊκά δίκτυα πόλεων και άλλων φορέων, με στόχο την εξωστρέφεια και την ανάπτυξη, καθώς και την εισαγωγή καινοτόμων και προηγμένων τεχνολογιών και πρακτικών «smart cities», έτσι ώστε να επιτευχθεί ο μετασχηματισμός και ο εκσυγχρονισμός της πόλης μας σε πολλά επίπεδα.