ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
Της ΣΤΕΛΛΑΣ ΚΑΡΛΑΥΤΗ*
Παρουσιάστηκε προσφάτως η Προγραμματική Σύμβαση Πολιτισμικής Ανάπτυξης που καθορίζει ένα πλαίσιο συμφωνίας μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, των Περιφερειών και των Δήμων στους οποίους υπάρχουν ΔΗΠΕΘΕ. Σκοπός, να ενισχυθεί η θεατρική ανάπτυξη των πόλεων που διαθέτουν Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα και της περιφέρειάς τους γενικότερα.
Για πρώτη φορά στις Προγραμματικές Συμβάσεις που αφορούν στη χρηματοδότηση και λειτουργία των ΔΗΠΕΘΕ, εντάσσονται και οι Περιφέρειες, με την υποχρέωση, μεταξύ άλλων, να καταβάλουν κατ’ έτος επιχορήγηση για την υλοποίηση των καλλιτεχνικών σκοπών της σύμβασης και να καλύπτουν τα έξοδα κινητικότητας των ΔΗΠΕΘΕ προκειμένου αυτά να πραγματοποιούν παραστάσεις-περιοδείες εκτός έδρας και εντός των διοικητικών τους ορίων.
Χαιρετίζουμε αυτήν την καινοτομία. Αποτελεί μία πρόκληση και ένα αρχικό μοντέλο διαχείρισης και αξιοποίησης από τη μεριά των Περιφέρειών του πολιτιστικού μεγέθους που ονομάζεται θέατρο, ώστε να προωθηθεί η συγκεκριμένη τέχνη, να εξακτινωθεί η δράση των ΔΗΠΕΘΕ σε όλες τις περιφερειακές ενότητες και να καλλιεργηθεί περαιτέρω η θεατρική παιδεία.
Υπό αυτήν την έννοια τα ΔΗΠΕΘΕ αναλαμβάνουν το ρόλο που τους αρμόζει και πιστοποιεί και το ίδιο το όνομά τους. Γίνονται στην ουσία πραγματικά Περιφερειακά Θέατρα και το έργο τους απλώνεται και στην περιφερειακή τους ενότητα αλλά και σε ολόκληρη την Περιφέρεια.
Όσον αφορά στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, ΔΗΠΕΘΕ διαθέτει μόνο η Καλαμάτα, από τα πρώτα που ιδρύθηκαν στην Ελλάδα, με σημαντική ιστορία και αξιόλογη παρουσία στα 30 και πλέον χρόνια λειτουργίας του. Σε συνδυασμό με το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας αποτελούν τους δύο βασικούς πυλώνες πολιτισμικής εξωστρέφειας όχι μόνο του Δήμου Καλαμάτας και της Μεσσηνίας αλλά και ολόκληρης της Πελοποννήσου.
Σε αυτό το σημείο να προσθέσουμε ότι εκτός από την αρχική σταθερή χρηματοδότηση από Υπουργείο, Δήμο και Περιφέρεια, μπορεί να υπάρξει και πρόσθετη από το Υπουργείο μόνο εάν ισχύουν κάποιες προϋποθέσεις. Μία από αυτές είναι η διοργάνωση αφιερώματος σύγχρονου χορού, κάτι που ειδικά για την Καλαμάτα αποτελεί εφικτό στόχο λόγω των υποδομών που διαθέτει (Μέγαρο Χορού) και της μεγάλης εμπειρίας που υπάρχει από τη διοργάνωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού στην πόλη εδώ και 24 χρόνια.
Πρέπει δε να επισημάνουμε το σοβαρό έλλειμμα προγραμματισμού, ιεράρχησης και σχεδιασμού της χρηματοδότησης των πολιτιστικών δράσεων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Απουσιάζει το όραμα και η συνολική αντίληψη και στόχευση στον πολιτισμό. Είναι επομένως μια μοναδική ευκαιρία για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, τώρα που έχει θεσμικό ρόλο στον πολιτισμό, να χρηματοδοτήσει γενναία το ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας και να δημιουργήσει όλες εκείνες τις συνθήκες για τη δημιουργία θεατρικών παραγωγών, συμπαραγωγών και στήριξη από το ΔΗΠΕΘΕΚ των ερασιτεχνικών θεατρικών σχημάτων της Μεσσηνίας και όλης της Πελοποννήσου (όπως προβλέπεται και από τη σύμβαση) και το πιο βασικό, να εξακτινώσει, να μεταφέρει, να προβάλει την καλλιτεχνική δημιουργία του ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας σε όλους τους Δήμους της Περιφέρειας, σε φεστιβάλ, κ.λπ. Επίσης, θα μπορούσε να καλύψει τα έξοδα μετακίνησης σχολείων από άλλες περιφερειακές ενότητες προκειμένου μαθητές να βρεθούν στην Καλαμάτα για την παρακολούθηση παραστάσεων.
Χρηματοδοτώντας και δημιουργώντας αυτές τις συνθήκες η Περιφέρεια μπορεί να αρχίσει να οργανώνει ένα σχέδιο για τον Πολιτισμό στην Πελοπόννησο. Έτσι θα συμβάλει στην ποιοτική αναβάθμιση της καλλιτεχνικής δημιουργίας και στην καλλιέργεια και διάδοση της θεατρικής παιδείας.
* Περιφερειακή σύμβουλος της παράταξης «Πελοπόννησος Πρώτα»