Το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, κατά τη χθεσινή (12η/2023) συνεδρίασή του αποδέχθηκε κατά πλειοψηφία και σύμφωνα με την εισήγηση (δείτε εδώ) τη δωρεάν παραχώρηση, από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, ακινήτου ιδιοκτησίας της, που βρίσκεται στην θέση «Μπιρμπίτα», με σκοπό τη μετεγκατάσταση του πληθυσμού Ρομά. Με την ίδια απόφαση ενέκρινε τους όρους του σχεδίου της σύμβασης χρησιδανείου, το οποίο και θα υπογραφεί από τον Δήμαρχο.
Σε παρέμβασή του, ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος -μεταξύ άλλων- ανέφερε:
«Λύση δεν μπορούμε να δώσουμε αν δεν κάνουμε τίποτα. Αυτοί που ανέλαβαν τις πρωτοβουλίες, αναλαμβάνουν την ευθύνη δίνουν και τις λύσεις. Ας τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή: Είναι οι συνθήκες κατάλληλες για να μένουν οι Αθίγγανοι στην Αγία Τριάδα, να μένουν σε αυτά τα 64 παραπήγματα που δεν έχουν νερό, δεν έχουν υπόνομο, δεν έχουν ρεύμα, δεν έχουν θέρμανση, δεν έχουν τίποτα; Όχι, βέβαια. Πρέπει να αποδοθούν τα οικόπεδα στους ιδιοκτήτες που εδώ και 37 χρόνια τους τα έχει παραχωρήσει ο Δήμος, αλλά τελικά δεν τους έχει παραχωρήσει τίποτα; Και βέβαια πρέπει. Αυτοί δεν έχουν περιουσίες; Πληρώνουν ΕΝΦΙΑ κ.λπ. και πλέον έχουν κινηθεί νομικά κατά του Δήμου. Τι κάνουμε πραγματικά εμείς; Και τι πρέπει να κάνουμε από εδώ και πέρα; Για να δούμε τελικά κατά πόσο θέλουμε να δώσουμε λύση ή όχι.
Έχουμε κάνει τόσες συζητήσεις με τη Γενική Γραμματεία Καταπολέμησης Φτώχειας, έχει έρθει τόσες φορές εδώ ο γ.γ. Γιώργος Σταμάτης, και έχουμε πει ότι για να μπορέσουμε να δώσουμε λύση πρέπει να βρεθεί ο κατάλληλος χώρος. Έρχεται η Περιφέρεια και λέει σας παραχωρώ τη Μπιρμπίτα. Δική σας αρμοδιότητα είναι και πρέπει να το λύσετε. Και εμείς τι λέμε; Θα την πάρουμε τη Μπιρμπίτα, με 3 προϋποθέσεις: Να αδειοδοτείται ο χώρος, να υπάρχει χρηματοδότηση και να υπάρχει συναίνεση. Ζητάμε εμείς να μας απαντήσει η Γ.Γ. Καταπολέμησης Φτώχειας αν χώρος αδειοδοτείται. Μας απάντησε ότι μακροσκοπικά δεν φαίνεται να υπάρχει πρόβλημα. Το δεύτερο είναι αν υπάρχει χρηματοδότηση.
Από την πρώτη στιγμή ενδιαφέρθηκε ο Υπουργός, με πήρε και προσωπικά τηλέφωνο, με ρώτησε πόσα χρήματα θα χρειαστούν, και του απάντησα ότι δεν μπορώ να ξέρω, γιατί αυτό που θα δημιουργήσουμε εκεί δεν θα έχει καμία σχέση με αυτό που υπήρχε. Προφανώς θα υπάρχει ένα σπίτι για κάθε οικογένεια, το σπίτι αυτό να έχει και κάποια δικαιώματα η οικογένεια να το φροντίζει, θα υπάρχει Παιδική Χαρά, θα υπάρχει σχολείο, όλα αυτά που χρειάζονται ώστε να έχουν αξιοπρεπή διαβίωση, οι συμπολίτες μας που μένουν στην Αγία Τριάδα, και συγχρόνως να ελευθερωθούν και τα οικόπεδα για τους άλλους. Να υπάρχει χρηματοδότηση, ακούσαμε λόγια, έγινε και πράξη όμως. Άνοιξε η χρηματοδότηση, έγινε πρόσκληση. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε υπάρχει πρόσκληση ανοιχτή που κλείνει το Δεκέμβριο του 2023. Σύμφωνα με την πρόσκληση, αναλογούν στον Δήμο Καλαμάτας 3.200.000 ευρώ. Και όλα αυτά θα οδηγήσουν να βγει το ανάλογο ΦΕΚ.
Για να προχωρήσουμε λοιπόν στο επόμενο στάδιο, θα έπρεπε να έρθουν οι ειδικοί από τη Γ.Γ. Καταπολέμησης της Φτώχειας, ομάδες κοινωνικών λειτουργών και ομάδες δικές μας και να φτιάξουν το προφίλ της κάθε οικογένειας. Σε αυτή τη φάση δεν μπορούν να πουν “ναι να φύγουμε”. Να φύγουν να πάνε που; Ξέρουν πού θα πάνε; Δεν ξέρουν πού θα πάνε. Δεν έχουμε φτάσει στο σημείο για να τους δείξουμε πού θα πάνε. Για να τους δείξουμε που θα πάνε πρέπει να έχουμε το οικόπεδο. Γιατί αν σήμερα δεν περάσει το θέμα, δεν έχουμε το οικόπεδο, σταματάμε εδώ. Αν δεν περάσει σήμερα η παραχώρηση του χρησιδανείου, σταματάμε εδώ. Δεν χρειάζεται να χαλάσουμε λεφτά, δεν κάνουμε τίποτα, σταματά εδώ, δεν κάνουμε τίποτα με την Αγία Τριάδα. Εφόσον περάσει από το Δημοτικό Συμβούλιο, έχουμε ήδη συζητήσει, έχουμε ήδη σύσκεψη με το Υπουργείο για το πώς θα διαμορφωθεί ο καταυλισμός. Και αυτή την πρόταση την έχουμε κάνει ότι δηλαδή, για να μπορέσει η κάθε οικογένεια των Αθιγγάνων που θα μείνει σε σπίτι, να έχει δικαιώματα. Έτσι είναι κίνητρο για να πάνε εκεί. Ότι θα υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις είναι κίνητρο για να πάνε εκεί. Και αυτά θα τους τα δείξουμε βέβαια. Για να τους το δείξουμε και να φτάσουμε στο αποτέλεσμα. Αν περάσει σήμερα το θέμα το επόμενο βήμα είναι να αναθέσουμε σε κάποιον να μας κάνει μια τεχνική έκθεση και ενδεικτικό προϋπολογισμό. Αυτά τα χαρτιά θα τα πάρουμε εμείς την επόμενη μέρα και θα τα υποβάλλουμε στο Υπουργείο. Το Υπουργείο Εσωτερικών θα εξετάσει όλα αυτά, θα βγει διυπουργική, θα βγει ανάλογο ΦΕΚ, και εμείς τότε θα πάρουμε τη χρηματοδότηση, θα γίνουν οι οριστικές μελέτες, και θα πρέπει να μεταφερθούν εκεί. Και θα μεταφερθούν εκεί γιατί θα είναι διαφορετικές οι συνθήκες ζωής. Δεν θα έχουν καμία σχέση με αυτό που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην Αγία Τριάδα. Αυτή είναι η διαδικασία που ακολουθούμε.
Έχουν γίνει τόσα βήματα, που δεν έχουν γίνει ποτέ. Τώρα έχουν γίνει τα βήματα τα ουσιαστικά για να λυθεί το πρόβλημα της Αγ. Τριάδας. Γιατί θυμάμαι εγώ τον προηγούμενο δήμαρχο και σημερινό περιφερειάρχη, που τη ζητούσε τη Μπιρμπίτα και δεν του τη δίνανε. Τη ζητούσε και δεν του τη δίνανε. Πρώτη φορά λέμε να έρθει η Μπιρμπίτα στο Δήμο Καλαμάτας. Πρώτη φορά έχουμε έτοιμο χρηματοδοτικό εργαλείο, 3.200.000 ευρώ αναλογούν στο Δήμο Καλαμάτας, να λύσουμε το πρόβλημα και για τις δυο πλευρές. Και για αυτούς που μένουν στην Αγία Τριάδα στα παραπήγματα, να ζήσουν σε ανθρώπινες συνθήκες, αλλά και για τους ιδιοκτήτες που έχουν περιουσία, και περιουσία δεν έχουν τελικά. Αυτό είναι το πρώτο βήμα. Τώρα ξεκινάμε. Θέλουμε όμως να ξεκινήσουμε επί της ουσίας ή ψάχνουμε δικαιολογίες να μην κάνουμε τίποτα;».