Ο ΑΝ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ECONOMIST
Η πρώτη προτεραιότητα της Ελλάδας αυτήν τη στιγμή είναι να «γυρίσει σελίδα» με μια «καθαρή έξοδο» από τα προγράμματα διάσωσης και επιστρέφοντας επιτυχώς στις αγορές στο τέλος του καλοκαιριού, διεμήνυσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος από το βήμα του συνεδρίου του ECONOMIST που πραγματοποιείται στις 10 και 11 Μαΐου 2018, στο Λουτράκι, με θέμα «Διακυβέρνηση και Περιφερειακές Αρχές για την Ανάπτυξη: η δυναμική της Ευρώπης – η ώθηση της Ελλάδας».
«Αμέσως μετά, είμαστε αποφασισμένοι να εργαστούμε σκληρά για να διορθώσουμε τις διαρθρωτικές και θεσμικές αδυναμίες, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, που μας εμπόδισαν μέχρι τώρα να παραδώσουμε έξυπνη, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη για τις οικονομίες, τις περιφέρειες, τις κοινωνίες και τους πολίτες μας», προσέθεσε ο κ. Κατρούγκαλος.
Στο πλαίσιο αυτό, μίλησε για την ανάγκη συλλογικής ανάπτυξης αποτελεσματικών, βιώσιμων και ανταγωνιστικών οικονομιών, βασισμένων στη γνώση, την καινοτομία, την ψηφιοποίηση και την πληροφορία, «ώστε να παραδώσουμε κοινωνική συνοχή, να δημιουργήσουμε νέες δουλειές, να διευκολύνουμε την είσοδο νέων ανθρώπων στην αγορά εργασίας και να προσφέρουμε μια αίσθηση κατεύθυνσης και αξιοπρέπειας για τους Ευρωπαίους πολίτες και τις κοινωνίες γενικότερα».
Στην τοποθέτηση του Περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη, ότι «η σύγχρονη εποχή μας απαλλάσσει από ιδεοληψίες» απαντώντας ο Γιώργος Κατρούγκαλος ανέφερε ότι είναι απαραίτητη η συνεργασία ανάμεσα στην κεντρική κυβέρνηση και την τοπική αυτοδιοίκηση.
Ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κωνσταντίνος Αγοραστός τόνισε ότι η διακυβέρνηση είναι το ζητούμενο και το διακύβευμα σήμερα, ενώ αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στην Ελλάδα της αυτοδιοίκησης ως Ελλάδα της δικαιοσύνης, της συνεργασίας, της αποτελεσματικότητας.
«Το πιο εύκολο πράγμα ήταν να βρίσκουμε εχθρούς και να τα φορτώνουμε όλα, η κοινωνία να καταρρέει, τα προβλήματα να αυξάνονται, να συσσωρεύονται οι συγκρούσεις και να δημιουργούμε ένα κοινωνικό αυτοματισμό», συνέχισε ο κ. Αγοραστός.
«Εμείς δεν παραιτηθήκαμε, αλλά προσπαθήσαμε, προσαρμοστήκαμε και πετύχαμε, νικήσαμε» είπε ο κ. Αγοραστός, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας ενός «απρόσωπου δημοσίου», ούτως ώστε να μειωθεί ο βαθμός εξάρτησης, διαφθοράς, συναλλαγής ενώ τόνισε ότι «η διακυβέρνηση είναι η μεγάλη επανάσταση που πρέπει να κάνουμε, εάν θέλουμε η χώρα να πάει μπροστά».
Σύμφωνα με τον κ. Αγοραστό, οι περιφέρειες έχουν αποδείξει ότι μπορούν να πετύχουν συνέργειες και αποτελεσματική διαχείριση, σε συνεργασία με τους Δήμους, για την απορρόφηση των κονδυλίων από το ΕΣΠΑ και τη δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας.
«Δεν χρειάζεται η μετρολογία των Μνημονίων, χρειάζεται ελληνικό, εθνικό σχέδιο, βασισμένο στις ανάγκες, τις λειτουργίες και τις πραγματικές δυνατότητες της χώρας», έκλεισε ο κ. Αγοραστός.